Prima pagină » National » Cod portocaliu de vijelii puternice, ploi torențiale și grindină. Harta județelor vizate de alertă
Cod portocaliu de vijelii puternice, ploi torențiale și grindină. Harta județelor vizate de alertă

Cod portocaliu de vijelii puternice, ploi torențiale și grindină. Harta județelor vizate de alertă

30 aug. 2024, 17:00,
în National

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis recent o serie de avertizări meteorologice importante care afectează diverse regiuni ale țării, valabile în perioada 30 august – 1 septembrie 2024.

Acestea includ atât fenomene de instabilitate atmosferică, cât și episoade de caniculă intensă.

Dobrogea: Avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu pentru instabilitate atmosferică

Începând din 30 august, ora 10:00, și până pe 31 august, ora 10:00, Dobrogea va fi afectată de instabilitate atmosferică, fiind sub incidența unui Cod Galben. Se așteaptă ploi torențiale, descărcări electrice și rafale de vânt cu viteze de 50-55 km/h. Cantitățile de apă vor varia între 15 și 25 l/mp, cu posibilitatea de a depăși 30 l/mp în anumite zone. Fenomenele vor fi mai intense în orele după-amiezii și seara, extinzându-se local și către alte regiuni din centrul, sudul țării și zonele montane.

În plus, litoralul județelor Constanța și Tulcea se află sub Cod Portocaliu până pe 31 august, ora 03:00, cu averse torențiale importante, acumulările de apă fiind estimate la 25-30 l/mp, iar în unele locuri chiar peste 40-50 l/mp. Aceste precipitații vor fi însoțite de descărcări electrice puternice.

Banat și Crișana: Cod Galben de caniculă și disconfort termic accentuat

Regiunile Banat și Crișana vor experimenta o căldură intensă pe 30 august, sub avertizare Cod Galben. Temperaturile vor urca până la 33-35 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități, amplificând senzația de disconfort termic.

Vestul și sudul țării: Caniculă puternică la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie

În perioada 31 august – 1 septembrie, valul de căldură se va intensifica și va afecta Banatul, Crișana, vestul și sudul Olteniei. ANM a emis un Cod Galben pentru aceste regiuni, unde temperaturile vor fi cu 7-10 grade peste mediile obișnuite. Valorile maxime vor varia între 34 și 36 de grade Celsius, iar nopțile vor rămâne calde, cu temperaturi minime între 17 și 22 de grade Celsius. De asemenea, indicele ITU va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, accentuând disconfortul termic.

ANM avertizează că temperaturile vor continua să fie foarte ridicate în vestul și sud-vestul țării în săptămâna următoare, extinzându-se și în alte regiuni. Astfel, vremea va rămâne caniculară, în special în timpul după-amiezelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`