Prima pagină » Actualitate » Cod portocaliu de furtuni în aproape toată România! Ploi torențiale și descărcări electrice în aceste județe
Cod portocaliu de furtuni în aproape toată România! Ploi torențiale și descărcări electrice în aceste județe

Cod portocaliu de furtuni în aproape toată România! Ploi torențiale și descărcări electrice în aceste județe

24 iul. 2024, 14:20,
BZI.ro, în Actualitate

Meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de averse valabilă în 18 județe din țară, dar și o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică valabilă în aproape toată țara. Sunt vizate de Codul portocaliu județele Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Sibiu, Vâlcea, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Covasna, Bacău, Harghita, Neamț și Suceava.

În aceste zone vor fi perioade cu averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30-40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50-70 l/mp.

Avertizarea este în vigoare miercuri de la ora 12.00 până la ora 21.00.

Vremea se schimbă în România

Meteorologii au emis și o avertizare Cod galben, valabilă de miercuri până joi la ora 10.00. Conform acesteia, la munte, în sudul Banatului, în Oltenia, Maramureș, Moldova, Muntenia, în Dobrogea continentală și în cea mai mare parte a Transilvaniei vremea va fi instabilă. Instabilitatea se va manifesta la început în zonele montane, iar spre seară și noaptea și în celelalte regiuni. Vor fi averse torențiale, intensificări ale vântului și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. Pe alocuri vor fi vijelii (rafale în general de 50-70 km/h) și căderi de grindină.

ANM susține că instabilitatea atmosferică se va menține accentuată și în următoarele două zile, în cea mare parte a țării.

Vreme călduroasă miercuri în Capitală. Spre seară și la noapte, averse și vânt

Vremea va fi călduroasă miercuri în Capitală, dar spre seară și în cursul nopții de miercuri spre joi vor fi averse și vânt, potrivit prognozei emise de ANM, valabile până joi la ora 10.00.

Astfel, vremea va fi călduroasă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

Spre seară și noaptea instabilitatea atmosferică se va accentua și vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și posibil vijelie. Cantitățile de apă pot fi
însemnate (10-15 l/mp, izolat peste 20 l/mp).

Temperatura maximă va fi de 32-34 de grade, iar cea minimă de 18-19 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
24 iulie 2024
24 iulie 2024