Prima pagină » National » Cod galben de vreme severă în 12 județe. ANM a emis alertă de ploi torenţiale, grindină și vijelii, până la noapte
Cod galben de vreme severă în 12 județe. ANM a emis alertă de ploi torenţiale, grindină și vijelii, până la noapte

Cod galben de vreme severă în 12 județe. ANM a emis alertă de ploi torenţiale, grindină și vijelii, până la noapte

09 iun. 2024, 12:17,
BZI.ro, în National

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de vreme severă. Alerta vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată – ploi, vijelii şi grindină – şi este valabilă în intervalul 9 iunie, ora 12.00 – 9 iunie, ora 23.00.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei, și local în Maramureș și Transilvania vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

12 judeţe şi municipiul Bucureşti, sub cod portocaliu de caniculă

Duminică, în ziua alegerilor, 12 județe și Capitala vor fi sub avertizare cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat. Alerta intră în vigoare ora 10.00 şi este valabilă până marți, la ora 10.00.

Sunt vizate de avertizarea cod portocaliu județele Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Gorj, Dâmbovița, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov și București.

Avertizarea este în vigoare duminică, de la ora 10.00, până marți, la ora 10.00.

Nopţi tropicale în România

Conform meteorologilor, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile se vor menține deosebit de ridicate și în zilele următoare, îndeosebi în regiunile sudice și sud-estice.

Conform ANM, județele Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin și parțial județele Hunedoara, Alba, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Tulcea și Constanța vor fi sub avertizare cod galben, de duminică, de la ora 10.00, până marți, la ora 10.00. În aceste zone se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *