Prima pagină » Actualitate » Cod Galben de furtuni puternice! Iată județele afectate de avertizarea meteorologilor
Cod Galben de furtuni puternice! Iată județele afectate de avertizarea meteorologilor

Cod Galben de furtuni puternice! Iată județele afectate de avertizarea meteorologilor

22 iul. 2024, 15:40,
BZI.ro, în Actualitate

Meteorologii de la ANM au emis un Cod Galben de căldură persistentă pentru zilele de luni și marți, 23 iulie, vizând sudul Olteniei, sudul, centrul și estul Munteniei, precum și Dobrogea continentală. În plus, mai multe zone ale țării se vor confrunta cu furtuni în a doua parte a zilei.

În regiunile menționate, valul de căldură va continua, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor oscila între 33 și 36 de grade Celsius, iar minimele nu vor scădea sub 20 de grade, ceea ce va conduce la nopți tropicale.

Manifestările de instabilitate atmosferică vor apărea în a doua parte a zilei de luni, local în Muntenia, în estul Olteniei și în sudul Transilvaniei, iar marți, în special în zonele de deal și de munte.

Avertizare de vijelii puternice în majoritatea regiunilor

Totodată, meteorologii au emis duminică, 21 iulie, o nouă alertă de vreme severă, valabilă pentru mai mult de jumătate din țară. Valul de căldură va persista duminică și luni în 10 județe și în București.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o atenționare Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până la ora 23.

În cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldovei, Munteniei și a zonei montane, precum și în Dobrogea continentală, vor exista perioade de instabilitate atmosferică. Acestea se vor manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului și, pe arii restrânse, vijelii (rafale de 50-70 km/h), grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor ajunge la 20-25 l/mp și, izolat, peste 40 l/mp, conform meteorologilor.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi prezente pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Căldura va persista duminică și luni în Capitală și în 10 județe, pentru care ANM a emis o avertizare Cod Galben de caniculă.

În sudul Olteniei, sudul, centrul și estul Munteniei, precum și în Dobrogea continentală, valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor varia între 34 și 36 de grade, iar izolat pot ajunge la 37 de grade, în timp ce minimele nu vor scădea sub 20 de grade, caracterizând nopți tropicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *