Prima pagină » National » Cod Galben de furtuni în Moldova și în alte zone ale țării! Județele vizate de alerta meteorologilor
Cod Galben de furtuni în Moldova și în alte zone ale țării! Județele vizate de alerta meteorologilor

Cod Galben de furtuni în Moldova și în alte zone ale țării! Județele vizate de alerta meteorologilor

11 sept. 2024, 16:40,
în National

Toamna aduce furtuni intense în România, iar meteorologii au emis o avertizare de cod galben pentru precipitații abundente în mai multe județe. Conform ANM, miercuri, 11 septembrie, a fost emisă o atenționare de cod galben valabilă până la ora 23:00. Aceasta vizează Dobrogea, mare parte din Muntenia, sudul Moldovei, estul și sud-estul Transilvaniei, precum și nord-estul Olteniei.

Pe parcursul zilei, ploile vor afecta majoritatea regiunilor, iar spre seară acestea se vor restrânge către est și nord-est. Precipitațiile vor fi sub formă de averse, cu cantități de apă de 10-20 l/mp și, în anumite zone, până la 30-40 l/mp.

Meteorologii au avertizat că între orele 10:00 și 23:00, vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului în Dobrogea, Muntenia, Moldova și anumite părți din Transilvania și Oltenia. În unele locuri, cantitățile de apă vor ajunge la 20-25 l/mp, iar izolat pot depăși 40-50 l/mp.

Cod portocaliu de vreme severă pe litoral

Pe litoral, a fost emis un cod portocaliu de vreme severă, cu ploi torențiale, vânt puternic, fulgere, tunete și grindină. Autoritățile îndeamnă cetățenii să ia măsuri de precauție, evitând adăpostirea în apropierea copacilor sau stâlpilor și oprirea mașinilor lângă aceștia. ISU a raportat deja o inundație într-un subsol din Eforie.

Litoralul rămâne vulnerabil la fenomene meteo extreme, care, acum două săptămâni, au provocat pagube semnificative, cu ploi de peste 220 l/mp și distrugeri în comuna Amzacea, unde 140 de oameni au rămas fără adăpost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
11 septembrie 2024
11 septembrie 2024