Multe diete alimentare promovează peștele ca fiind o sursă superioară de proteine. Pentru a obține rezultate vizibile în procesul de pierdere în greutate, este important să alegeți cu atenție tipurile de pește pe care le consumați. Evitați opțiunile mai grase, precum somonul, macroul sau tonul, deoarece acestea conțin un număr mai mare de calorii comparativ cu carnea de pui. Cu toate acestea, este adevărat că peștele este considerat mai sănătos datorită conținutului său de acizi grași esențiali, vitaminei A și vitaminei D. Printre speciile de pește slab considerate potrivite pentru o dietă de slăbire se numără merluciul, codul, știuca, șalăul și chefalul roșu.
Pește slab la cuptor cu lămâie și usturoi
Mulți dintre noi consumăm prea puțin în decursul unei săptămâni, ceea ce este păcat, deoarece peștele este o excelentă sursă de proteine și, în plus, are un conținut scăzut de grăsimi saturate. Peștele este o sursă excelentă de acizi grași omega-3, grăsimi bune de care organismul nostru are nevoie, dar pe care nu le poate produce. Stabilește-ți ca obiectiv să incluzi peștele în dieta ta, preferabil de două ori pe săptămână. În acest scop, vă prezentăm o rețetă de cod la cuptor de care vă veți îndrăgosti.
Specialiștii susțin că 100 de grame de cod asigură jumătate din necesarul zilnic de proteine. Atunci când cauți o idee simplă și rapidă de cină, chiar și pentru o seară obișnuită din cursul săptămânii, nu poți da greș cu această rețetă de cod la cuptor cu lămâie și usturoi. Este o alegere excelentă pentru o cină, dar și o opțiune suficient de impresionantă chiar și pentru cei mai pretențioși oaspeți. Codul are un gust destul de blând, ceea ce îl face o opțiune potrivită pentru cei care nu sunt mari consumatori de pește, cum sunt mulți dintre copii.
Ingrediente și mod de preparare
Ingredientele de care veți avea nevoie constau în ulei de măsline 4 bucăți (160 g fiecare) file de cod fără oase și fără piele, 1 linguriță sare fină, 1/2 linguriță piper proaspăt măcinat, 1 1/2 lingurițe unt nesărat, 1 lingură ulei de măsline, 2 căței de usturoi zdrobiți, 2 linguri suc proaspăt stors de lămâie, plus câteva felii de lămâie pentru servire, 2 linguri pătrunjel tocat mărunt, pentru garnisire.
Adună ingredientele laolaltă, poziționează grătarul în centrul cuptorului și încinge-l la aproximativ 204 grade Celsius. Unge o tavă de copt cu ulei de măsline, în strat subțire. Șterge bucățile de cod cu un șervețel de hârtie și așează-le în tava de copt. Condimentează peștele cu sare și piper proaspăt măcinat. Pune untul și uleiul într-o tigaie mică antiaderentă la foc mediu-mic. Adaugă usturoiul și călește-l până își eliberează aromele, aproximativ 1 minut, iar apoi stropește cu suc de lămâie și indepărtează imediat de pe foc. Toarnă acest amestec de lămâie și usturoi deasupra peștelui. După aceea, introdu peștele în cuptor și lasă-l până se desface ușor cu o furculiță, pentru aproximativ 12 minute.
Servește peștele stropindu-l deasupra cu lichidul format în tavă și garnisindu-l cu pătrunjel și o felie de lămâie. De asemenea, peștele slab poate fi servit împreună cu o salată verde și un sos vinaigrette, legume la aburi sau o salată coleslaw cu oțet și ulei. Acest cod la cuptor se potrivește în mod deosebit cu o garnitură din cereale integrale, cum ar fi orezul brun, quinoa, hrișca, orzul sau orezul de conopidă.