Prima pagină » International » Cocoșul Maurice a câștigat în instanță dreptul de a cânta dimineața. Un cârd de gâște așteaptă să poată face gălăgie legal
Cocoșul Maurice a câștigat în instanță dreptul de a cânta dimineața. Un cârd de gâște așteaptă să poată face gălăgie legal

Cocoșul Maurice a câștigat în instanță dreptul de a cânta dimineața. Un cârd de gâște așteaptă să poată face gălăgie legal

15 mart. 2020, 14:45,
în International

Bietul cocoș Maurice a fost nevoit să treacă printr-un proces pentru a beneficia de dreptul de a cânta la orice oră dorește, după ce a fost dat în judecată pentru că își trezea vecinii prea devreme, anunță France24.

Procesul cocoșului Maurice din Saint-Pierre-D’Oléron a aprins spiritele în Franța. Vecinii supărați de cântatul lui Maurice sunt niște orășeni care vizitează satul doar de cîteva ori pe an, iar atitudinea lor față de cocoș, care este și simbolul național al Franței, a fost percepută ca o înfruntare produsă de polarizarea societății între urban și rural .

Lupta lui Marice a fost susținută de aproape 120 000 de oameni care au semnat o petiție în favoarea cocoșului, unii dintre ei prezentându-se chiar în fața tribunalului cu alți cocoși, pentru a-și arăta susținerea pentru cauză.

Julien Papineau, avocatul cocoșului și al stăpânei acestuia, a declarat că procesul nu avea cum să se sfârșească altfel decât cu o sentință favorabilă clienților săi. ”Un cocoș nu este anormal, insuportabil sau o bătaie de cap excesivă. El nu se afla în curtea lui ca să fie cool. El locuiește acolo printre găini pentru că stăpânii lui au nevoie de ouă”, a explicat el.

Christophe Sueur, primarul din Saint-Pierre-D’Oléron, susține că acest caz este un exemplu al unor probleme mult mai adânci în societatea contemporană.

”Problema e că nu ne ne mai tolerăm unii pe alții”, a spus el, susținând că sunetele caracteristice vieții la țară ar trebui protejate. Aici auzim cântecul guguștiucilor, al pescărușilor, sunetul tractoarelor, este ceea ce face frumusețea locului. Peisajul sonor este foarte important și face parte din întregul peisaj”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *