Cocobacili reprezintă microbi care au o formă între o minge și un băț. Uneori, acest nume este dat bacteriilor în care un individ este sferic, iar celălalt are formă de tijă. Când aceștia sunt detectați, medicii pun un diagnostic de vaginită bacteriană.
Motivele consta în starea generală a femeii. Cel mai adesea este o disbacterioză care apare după un tratament prelungit cu antibiotice. În plus, cocobacilii includ gardinella vaginalis, o infecție care se transmite pe cale sexuală, dar aceasta este extrem de rară.
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/04/cocobacili-5.jpg)
Adesea, cocobacilii se găsesc la femeile însărcinate
Cocobacili. Factori care favorizează apariția microbului
Există, de asemenea, factori predispozanți care duc la apariția cocobacililor. Printre aceștia se numără schimbarea frecventă a partenerilor sexuali, purtarea constantă a tampoanelor zilnice, precum și lenjerie sintetică.
Specialiștii spun că afecțiunea se dezvoltă din cauza nerespectării igienei personale. Uneori, bacteria prevestește diabetul sau sarcina, precum și menopauza. Uneori, bacteria poate semnala tulburări endocrine. De cele mai multe ori, cocobacilii apar drept rezultat a luării de contraceptive hormonale sau din cauza imunității reduse.
Toate aceste condiții contribuie la modificarea mediului pH și la dezvoltarea vaginitei. Dacă boala nu este tratată o perioadă lungă de timp, se va complica cu alte afecțiuni. Datorită caracteristicilor anatomice ale corpului feminin, uretra foarte apropiată, bacteriile din vagin intră în vezică și rinichi, provocând cistită și pielonefrită.
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/04/cocobacili-4.jpg)
Cocobacilii la un bărbat sunt extrem de rari
Microbul la bărbați. Simptomele care semnalează apariția acestuia
Cocobacilii la un bărbat sunt extrem de rari. Cel mai adesea ele provoacă uretrita. În acest caz, la bărbați, culoarea urinei se schimbă în gri și are un miros neplăcut. De asemenea, bărbații pot fi deranjați de mâncărime și senzație de arsură. Boala este rareori complicată, dar asta nu înseamnă că nu este necesar un tratament complex. La urma urmei, Gardinella vaginalis se transmite pe cale sexuală, iar un bărbat își poate infecta femeia.
Simptomele gardinella sunt ușor de distins de semnele altor boli. O femeie are o scurgere cenușie sau galbenă care miroase a pește putred. Mâncărime, disconfort, posibil durere la urinare.
Adesea, cocobacilii se găsesc la femeile însărcinate. De ce se întâmplă asta? Cel mai adesea, cocobacilii au fost prezenți chiar înainte de concepție, dar nu s-au manifestat în niciun fel. Odată cu debutul sarcinii, imunitatea unei femei scade, iar acesta este impulsul pentru dezvoltarea cocobacililor și scăderea monocitelor.
Din fericire, această boală nu este periculoasă pentru bebeluș și viitoarea mamă. Principalul lucru este să începi tratamentul la timp. În acest caz, va consta în dușuri cu soluții antiseptice. Antibioticele pentru tratamentul bolii sunt prescrise în cazuri rare.
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/04/cocobacili-3.jpg)
Toate aceste condiții contribuie la modificarea mediului pH și la dezvoltarea vaginitei
Cum să tratezi rapid afecțiunea. Cele mai indicate metode
Tratamentul cocobacililor ar trebui să fie cuprinzător. Mai întâi trebuie să ucizi microbii din vagin și apoi să colonizezi acolo lactobacilii, care vor menține microflora normală și o vor proteja de diferite boli.
Deci, terapia cu antibiotice este prescrisă pentru a distruge cocobacili. Practic, tratamentul constă în dușuri cu soluții antiseptice și utilizarea supozitoarelor, care se introduc în vagin. Odată cu dezvoltarea complicațiilor, va fi necesară terapia cu antibiotice sub formă de pastile, care vor trebui administrate pe cale orală.
După terminarea cursului de tratament, este necesar să iei din nou un frotiu pentru a vă asigura că bacteriile sunt distruse și apoi treceți la pasul următor. Aceasta este colonizarea vaginului cu bacterii „bune” care vor menține pH-ul mediului și vor proteja microflora. Medicul prescrie medicamente care conțin lactobacili.
În timpul tratamentului, trebuie să urmezi o anumită dietă. Exclude din dietă băuturile grase, sărate, picante, condimente și băuturi alcoolice. În cantități mari, este permis consumul de produse din lapte acru, fructe, compoturi de fructe de pădure și sucuri.
Cocobacili se dezvoltă din cauza imunității reduse. Prin urmare, la tratament trebuie adăugată o cură de multivitamine pentru poftă de mâncare. Trebuie reținut faptul că pe tot parcursul terapiei este interzis contactul sexual. Dacă respecți toate regulile, recuperarea va fi foarte rapidă.
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/04/cocobacili-2.jpg)
Specialiștii spun că afecțiunea se dezvoltă din cauza nerespectării igienei personale