Deficitul bugetar a trecut de 2% din PIB în primele trei luni ale anului, iar potrivit analiștilor financiari România riscă să înregistreze la finalul lui 2024 un deficit de peste 6%. Aceste schimbări vin în contextul în care în primele luni ale anului au fost făcute plăţi de 5-6 miliarde de lei pentru contracte de înarmare, în timp ce cheltuielile sunt în creştere de aproape două ori faţă de perioada similară a anului trecut, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
Iar potrivit estimăriii Comsiei Europene, publicate luna trecută, deficitul bugetar ar putea ajunge la 7% din PIB în acest an.
Datorită inflației, este de înțeles că orice mărire a salariilor sau a pensiilor nu va avea mare impact asupra bunăstării românilor, deoarece și prețurile cresc. Așadar, chiar și cu banii din măriri, puterea de cumpărare a românilor este mai mică decât în anii precedenți. Omul de rând nu se mai hazardează să arunce bani, e mai îngrijorat de plata facturilor și de a pune o pâine pe masă familiei.
Poporul român trebuie să se trezească și să fie cu mare băgare de seamă la aceste alegeri! Mincinoși precum Ciolacu și PSD, Ciucă și PNL, nu fac altceva decât să aducă dezastrul din 2025! Pentru ei nu contează problemele de zi cu zi ale românilor, pentru că cei care au bani mulţi nu se sinchisesc cu astfel de probleme. Ei habar nu au cât costă coșul zilnic de alimente și cel mai probabil, nu știu să plătească o factură. Singura lor preocupare e legată doar de pensiile speciale.
Deficitul bugetar al României a depășit 2% din PIB în primele trei luni din 2024
Potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanţe, în primele 6 luni ale anului 2023, deficitul bugetar a fost 2.34% din PIB, aproximativ 37,21 miliarde de lei, faţă de 1.67% din PIB în aceeaşi perioadă a anului 2022.
În primele trei luni ale anului, România are deja un deficit bugetar de aproape 36 de miliarde de lei, adică 2,07% din PIB, a declarat ministrul Finanțelor Marcel Boloș la un eveniment organizat de Profit.ro. Ținta anuală a deficitului este de 5% pentru întreg anul, potrivit estimărilor oficiale.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că deficitul a crescut pentru că au crescut cheltuielile cu investițiile.
Un alt motiv oferit de ministru pentru creșterea deficitului a fost că, în primele luni ale anului, au fost făcute plăţi de 5-6 miliarde de lei pentru contracte de înarmare, în timp ce cheltuielile sunt în creştere de aproape două ori faţă de perioada similară a anului trecut.
Marcel Boloș a spus că, în pofida rundelor de alegeri programate pentru acest an, Ministerul Finanţelor va ţine cheltuielile sub control.
Totodată, premierul Marcel Ciolacu a spus că până la finalul anului 2024 inflaţia va coborî sub 5% şi că România se va încadra în deficitul bugetar propus, transmite Agerpres.
„Cu certitudine, până la sfârşitul anului, vom avea o inflaţie sub 5%. Trebuie să amintesc ce inflaţie am preluat ca prim-ministru, cu două cifre? Am adus-o într-o zonă rezonabilă şi va continua să scadă. Dacă nu intra PSD la guvernare şi nu veneam cu plafonarea la energie, am fi avut o inflaţie de 30%”, a afirmat Ciolacu, joi, după ce a participat alături de candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, şi preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, la o întâlnire cu membri ai organizaţiilor de pensionari PNL şi PSD.
Doamne ajuta sa mearga la groapa de gunoi a istoriei psd-pnl ! La propriu si la figurat !
Cel putin la Iasi, PNL-ul este sub ocupatie straina.