Prima pagină » Actualitate » Coaliţia de guvernare doreşte revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber. Cine i-ar lua locul
Coaliţia de guvernare doreşte revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber. Cine i-ar lua locul

Coaliţia de guvernare doreşte revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber. Cine i-ar lua locul

25 mai 2021, 14:47,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Coaliţia de guvernare alcătuită din Partidul Naţional Liberă, Uniunea Salvaţi România PLUS şi Uniunea Democrată Maghiară din România a făcut primul pas pentru revocarea Avocatului Poporului, în persoana Renatei Weber.

Rapoartele de activitate din ultimii doi ani vor fi discutate marţi, 25 mai 2021, de comisiile juridice reunite ale Parlamentului. Mâine, rapoartele ar urma să fie respinse şi în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi al Senatului.

Cine i-ar putea lua locul lui Renate Weber

În urma respingerii raportelor de activitate din ultimii ani, coaliţia de guvernare va trebui să facă şi o nominalizare.

PNL, USR şi UDMR au pornit procedura de demitere a Renatei Weber fără a ajunge însă la un acord în privinţa persoanei care îi va lua locul. Discuţiile şi negocierile din ultima vreme au fost însă blocate, pentru că atât PNL, cât şi UDMR îşi doresc această funcţie.

UDMR a adus în discuţii două propuneri, una dintre ele susţinută şi de USR, dar nu a „trecut” de PNL, pentru că ei au în vedere propunerea viitorului Avocat al Poporului. De aceea, ei au venit cu nominalizarea lor.

Cine se află pe listă scurtă în locul lui Weber:

– Peter Eckstein-Kovacs – propus de UDMR şi susţinut de USR

– Gyula Fabian – a doua propunere a UDMR

– Flavius Antoniu Băiaş – propus de PNL

Renate Weber, mesaj dur la adresa lui Ludovic Orban

Avocatul Poporului, Renate Weber, i-a dat o replică liderului PNL Ludovic Orban, la jumătatea lunii martie, după ce acesta a acuzat-o că a pus în pericol viața și sănătatea cetățenilor prin contestarea la Curtea Constituțională a României a unor restricții din pandemie.

„E mare pacat cand un presedinte de partid, presedinte al Camerei Deputatilor, a treia functie in stat, se joaca pur si simplu cu cuvintele. Nu mai spun ca insulta. De fapt reprosul pe care ni l-a facut este ca am atacat la CCR niste legi si ordonante de urgenta si prin asta as fi pus in pericol viata oamenilor. Iertati-ma, dar este chiar naucitor! La CCR acele actiuni pe care le-am facut au fost admise cu unanimitate de voturi. Deci cum sa spui ca Avocatul Poporului a pus in pericol viata oamenilor?”, a declarat Renate Weber, Avocatul Poporului, la Antena 3.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a transmis la acel moment faptul că s-a discutat în coaliţia de guvernare ca propunerea pentru funcţia de Avocat al Poporului să fie o persoană neînregimentată politic. Interpelat ce i se reproşează actualului Avocat al Poporului, Renate Weber, pe care coaliţia vrea să o revoce din funcţie, Ludovic Orban a transmis faptul că aceasta a încălcat foarte multe articole din Constituţie.

„De exemplu, a pus în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor, că a considerat spitalele şi cadrele medicale centre de detenţie. Vreţi să vă mai spun de mulţimea de acţiuni, după părerea mea, care au ieşit din cadrul constituţional şi legal? De altfel, solicitarea se va discuta în cadrul Comisiilor juridice reunite şi acolo (…) o să existe o argumentaţie suplimentară faţă de argumentaţia conţinută în solicitarea de revocare”, a menţionat Ludovic Orban, președinte PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *