Prima pagină » Actualitate » Coaliția a căzut de acord. Modalitatea de alocare a funcțiilor în cadrul noului Guvern a fost dezvăluită
Coaliția a căzut de acord. Modalitatea de alocare a funcțiilor în cadrul noului Guvern a fost dezvăluită

Coaliția a căzut de acord. Modalitatea de alocare a funcțiilor în cadrul noului Guvern a fost dezvăluită

15 dec. 2024, 20:20,
Redacția BZI în Actualitate

Surse politice au dezvăluit pentru Realitatea PLUS modalitatea prin care cele patru partide din coaliția pro-europeană își vor împărți funcțiile în cadrul viitorului Guvern.

Metodă D’Hondt este un sistem matematic utilizat pentru a distribui mandatele în alegeri proporționale, având scopul de a transformă numărul de voturi obținut de partide în locuri în parlament sau alte instituții. Este una dintre cele mai populare metode de repartizare, folosită în multe țări, inclusiv în Uniunea Europeană.

Metoda prin care se vor împărți funcțiile în noul Guvern

Discuțiile pentru împărțirea ministerelor vor începe de luni. Cum va funcționa practic metodă D’Hondt: partidele aleg funcțiile care să fie împărțite, vor fi acolo la pachet funcția de premier, ministerele, președințiile camerelor parlamentare. Apoi, partidele își aleg pe rând ce vor, în această ordine:

PSD – alege 2 funcții

PNL – alege o funcție

USR – alege o funcție

UDMR – alege o funcție

Apoi se reia, PSD alege din nou 2 funcții și tot așa până se epuizează mandatele cu numire politică.

Astfel, cel mai probabil, PSD va alege funcția de prim-ministru.

USR cere să fie băgați și șefii serviciilor secrete în această împărțire, însă celelalte partide nu au fost de acord.

Sursele au mai declarat că liderii partidelor care formează coaliția pro-europeană nu au căzut de acord în privința desemnării unui candidat comun la Președinția României. Cel mai probabil, voi fi doi candidați, unul susținut de PSD și unul susținut de dreapta, PNL și USR.

Candidatul comun e sub semnul întrebării, se ia în calcul varianta splitată, stânga să aibă un candidat, dreapta să aibă un alt candidat, au precizat sursele.

Acești candidați nu vor fi însă liderii de partid, astfel încât nici Marcel Ciolacu, nici Elena Lasconi nu ar mai intră în cursa, au susținut sursele.

Discuțiile privind candidatul/candidații la Președinție ar putea fi însă amânate pentru anul viitor, astfel încât să avanseze mai repede negocierile pe formarea noului Guvern.

Lista cu membrii noului Guvern ar urmă să fie gata săptămâna viitoare. „Nu ne permitem să lăsăm pentru ianuarie”, au precizat sursele.

De asemenea, noul buget ar putea fi adoptat abia în februarie.

Ce varianta anunța Sorin Grindeanu

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a anunțat, vineri, că partidele care vor să fie la guvernare în viitoarea coaliție trebuie să susțină un candidat unic la alegerile prezidențiale și a precizat că cine nu dorește acest lucru nu ar trebui să facă parte din coaliție.

Grindeanu a fost întrebat, vineri, dacă partidele care negociază formarea Guvernului vor merge cu un candidat comun la alegerile prezidențiale sau fiecare formațiune va avea propriul candidat.

”Va spun părerea mea personală și această părere personală e dată de experiență trăită în ultimele luni cu alegerile prezidențiale. Eu cred următorul lucru: că în momentul în care se va constitui această coaliție guvernamentală, această coaliție trebuie să aibă un candidat unic.

Dacă vrei să fii la guvernare, trebuie să ai un candidat unic. Dacă nu, înseamnă că nu vrei să fii la guvernare. Am văzut ce înseamnă alegerile prezidențiale trecute în care guvernul făcut dintr-o coaliție din două partide a avut doi candidați și nu a fost experiență cea mai bună. De aceea, părerea mea este următoarea: în momentul când s-a constituit această coaliție trebuie să aibă un candidat unic. Nu vrei să ai candidat unic? Atunci nu faci parte din coaliție”, a declarat Sorin Grindeanu.

El a afirmat că niciunul dintre cei patru președinți ai partidelor care vor formă viitoarea coaliție nu trebuie să fie candidat unic la alegerile prezidențiale.

”Și mai spun ceva, tot din perspectiva mea personală, că nici unul dintre cei patru președinți de partid, eventuale partide din această coaliție, nu trebuie să fie candidat unic. Nici Ciolacu, nici Bolojan, nici Lasconi, nici Hunor nu au de ce să fie candidați. E părerea mea personală”, a explicat prim-vicepreședintele PSD.

Întrebat dacă poate da nume de posibili candidați la președinție, Sorin Grindeanu a răspuns: ”Nu. Eu cred că se vor face normal sondaje, se vor face tot felul de lucruri care să scoată în față un candidat care să strângă voturile din partea tuturor, majoritatea voturilor, că poate să ni se pară nouă, că PSD-ști, că avem un candidat care se potrivește pe profilul alegătorului, să zicem, social-democrat, dar dacă nu întrunește și mare parte din voturile liberale sau UDMR-iste și așa mai departe, nu rezolvăm mare lucru. Deci în formă asta aș vedea eu desfășurările politice ulterioare, dar va rog să o luați că și părere personală. (…) Eu cred că toate lucrurile astea trebuie discutate la pachet că vorbim de candidat la președinte, că vorbim de prim-ministru președinte de Camera, de președinte de Senat sunt funcții care, cred eu, vor fi discutate la pachet sigur respectând ponderile, așa cum se respectă ponderea și în formarea acestui guvern”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025