Prima pagină » Sanatate » Coacăze negre – Beneficii pe care ni le pot aduce aceste fructe de pădure 

Coacăze negre – Beneficii pe care ni le pot aduce aceste fructe de pădure 

09 mart. 2022, 15:53,
în Sanatate

Coacăzele negre sunt niște fructe care ne pot aduce beneficii atunci când vorbim despre sănătate. Acestea nu sunt cele mai populare printre români, însă sunt foarte sănătoase. Coacăzele pot fi folosite la diferite rețete. Dacă nu le preferăm în starea lor naturală, le putem pune în compoziția prăjiturilor, putem prepara smoothie-uri, sucuri sau chiar dulceață.

Acestea au un conținut ridicat de vitamine și minerale necesare organismului uman, așadar, este foarte bine să le consumăm.

coacaze negre pe ciorchine

Aceste fructe sunt produse de arbustul coacăz negru

De unde provin coacăzele negre

Aceste fructe sunt produse de arbustul coacăz negru. Oamenii de știință îl denumesc Ribes nigrum și face parte din familia Grossulariaceae. Originea acestuia se află chiar în Europa, și a devenit cunoscut încă din secolul al XVI-lea.

Acesta poate crește până la 2 metri în înălțime, iar coacăzele se dezvoltă în ciorchini.

Coacăzele negre sunt adesea folosite în prepararea de dulceață sau gem, sau pentru ornarea torturilor, tocmai pentru că au un gust acrișor pe care nu toți oamenii îl preferă.

Există mai multe tipuri de coacăze, și anume cele negre, roșii și cele albe (mai puțin cunoscute). Toate acestea au proprietăți benefice pentru sănătatea organismului uman.

Există mai multe tipuri de coacăze, și anume cele negre, roșii și cele albe (mai puțin cunoscute)

Substanțe nutritive pe care le conțin coacăzele

Cooacăzele negre sunt foarte bogate în vitamine și minerale necesare oamenilor. Acestea conțin multe substanțe nutritive, antioxidanți și antiinflamatori. Printre acestea se află vitamina B, vitamina B5, B6 și B1, alături de fier, calciu, magneziu, potasiu, mangan ș.a. De asemenea, coacăzele conțin și antociani, substanțe polifenolice și acidul gamma-linoleic.

Coacăze negre – Beneficii

Una dintre cele mai importante calități ale coacăzelor este că întăresc sistemul imunitar. Așadar, coacăzele reprezintă un bun supliment alimentar pentru sistemul nostru imunitar. Acestea au un conținut concentrat de vitamina C, ceea ce le și oferă gustul acrișor pe care îl au. De asemenea, și antioxidanții ajută organismul să se lupte contra răcelilor și altor infecții virale sau bacteriene.

Coacăzele sunt bune și pentru menținerea sănătății sistemului cardiac. Acest lucru este posbil datorită conținutului mare de potasiu și acid gamma-linoleic. Acesta din urmă ajută la păstratea celulelor inimii fără a se deteriora.

Acest fruct are chiar și efecte antiinflamatorii. Antocianina, alături de GLA pot reduce efectele inflamațiilor din organismul nostru. Există uleiuri specifice preparate din coacăze pentru acest lucru.

coacaze negre

Una dintre cele mai importante calități ale coacăzelor este că întăresc sistemul imunitar

Tot GLA, adică acidul gamma-linolenic, are proprietăți benefice și pentru vedere. Acestea ajută atât la uscăciunea de la nivelul ochilor, cât și la adaptarea lor la întuneric. Oamenii care suferă de oboseală la nivelul ochilor pot consuma aceste fructe și vor observa schimbări pozitive.

Unele studii arata chiar că aceste fructe de pădure pot reduce riscul de cancer sau ajută la combaterea acestuia. Acest lucru se datorează conținutului lor bogat de antocianine. Ele pot elimina celulele canceroase, mai ales atunci când este vorba de zona stomacului.

Coacăzele negre se pot găsi sub mai multe forme, înafară de fructele consumate proaspete. Din acestea, se pot prepara mai multe tipuri de suplimente alimentare, precum pastile sau capsule, extractul de coacăze negre, siropul, uleiul. Ele pot fi consumate și ca fructe uscate.

Așadar, coacăzele negre au multe beneficii pentru sănătatea organismului nostru datorită conținutului bogat de substanțe nutritive.

coacaze negre intr-un cosulet

Unele studii arata chiar că aceste fructe de pădure pot reduce riscul de cancer

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Un copil de doi ani a supravieţuit miraculos după ce a căzut de la etajul 15 al unui zgârie-nori
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată acum băiatul pe care Oana Sârbu l-a adoptat pe când forma un cuplu cu Robert Turcescu. Alexandru are 16 ani
Playtech.ro
Renunțarea la moștenire este sau nu definitivă? Legea de care mulţi nu au habar
observatornews.ro
O tânără din Bacău a pierdut 160.000 de euro, crezând în promisiunile unei ghicitoare de pe TikTok
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Furia românilor aduce o schimbare majoră în sistem. Se aplică de acum!
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
CUTREMUR în România! A murit cu o zi înainte de alegeri, iar țara e în doliu
Playtech.ro
Imagini rare cu Mirabela Grădinaru. Cum arăta partenera lui Nicușor Dan în urmă cu câţiva ani
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
GAFĂ uriașă făcută de Ilinca. Soția lui Simion, prinsă cu o minciună foarte gravă. S-a făcut de rușine în fața unei țări întregi!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`