Coacăzele negre sunt niște fructe care ne pot aduce beneficii atunci când vorbim despre sănătate. Acestea nu sunt cele mai populare printre români, însă sunt foarte sănătoase. Coacăzele pot fi folosite la diferite rețete. Dacă nu le preferăm în starea lor naturală, le putem pune în compoziția prăjiturilor, putem prepara smoothie-uri, sucuri sau chiar dulceață.
Acestea au un conținut ridicat de vitamine și minerale necesare organismului uman, așadar, este foarte bine să le consumăm.
De unde provin coacăzele negre
Aceste fructe sunt produse de arbustul coacăz negru. Oamenii de știință îl denumesc Ribes nigrum și face parte din familia Grossulariaceae. Originea acestuia se află chiar în Europa, și a devenit cunoscut încă din secolul al XVI-lea.
Acesta poate crește până la 2 metri în înălțime, iar coacăzele se dezvoltă în ciorchini.
Coacăzele negre sunt adesea folosite în prepararea de dulceață sau gem, sau pentru ornarea torturilor, tocmai pentru că au un gust acrișor pe care nu toți oamenii îl preferă.
Există mai multe tipuri de coacăze, și anume cele negre, roșii și cele albe (mai puțin cunoscute). Toate acestea au proprietăți benefice pentru sănătatea organismului uman.
Substanțe nutritive pe care le conțin coacăzele
Cooacăzele negre sunt foarte bogate în vitamine și minerale necesare oamenilor. Acestea conțin multe substanțe nutritive, antioxidanți și antiinflamatori. Printre acestea se află vitamina B, vitamina B5, B6 și B1, alături de fier, calciu, magneziu, potasiu, mangan ș.a. De asemenea, coacăzele conțin și antociani, substanțe polifenolice și acidul gamma-linoleic.
Coacăze negre – Beneficii
Una dintre cele mai importante calități ale coacăzelor este că întăresc sistemul imunitar. Așadar, coacăzele reprezintă un bun supliment alimentar pentru sistemul nostru imunitar. Acestea au un conținut concentrat de vitamina C, ceea ce le și oferă gustul acrișor pe care îl au. De asemenea, și antioxidanții ajută organismul să se lupte contra răcelilor și altor infecții virale sau bacteriene.
Coacăzele sunt bune și pentru menținerea sănătății sistemului cardiac. Acest lucru este posbil datorită conținutului mare de potasiu și acid gamma-linoleic. Acesta din urmă ajută la păstratea celulelor inimii fără a se deteriora.
Acest fruct are chiar și efecte antiinflamatorii. Antocianina, alături de GLA pot reduce efectele inflamațiilor din organismul nostru. Există uleiuri specifice preparate din coacăze pentru acest lucru.
Tot GLA, adică acidul gamma-linolenic, are proprietăți benefice și pentru vedere. Acestea ajută atât la uscăciunea de la nivelul ochilor, cât și la adaptarea lor la întuneric. Oamenii care suferă de oboseală la nivelul ochilor pot consuma aceste fructe și vor observa schimbări pozitive.
Unele studii arata chiar că aceste fructe de pădure pot reduce riscul de cancer sau ajută la combaterea acestuia. Acest lucru se datorează conținutului lor bogat de antocianine. Ele pot elimina celulele canceroase, mai ales atunci când este vorba de zona stomacului.
Coacăzele negre se pot găsi sub mai multe forme, înafară de fructele consumate proaspete. Din acestea, se pot prepara mai multe tipuri de suplimente alimentare, precum pastile sau capsule, extractul de coacăze negre, siropul, uleiul. Ele pot fi consumate și ca fructe uscate.
Așadar, coacăzele negre au multe beneficii pentru sănătatea organismului nostru datorită conținutului bogat de substanțe nutritive.