Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » „Co-infecția” cu Covid-19: fenomenul îngrijorător care apare din cauza noilor variante

„Co-infecția” cu Covid-19: fenomenul îngrijorător care apare din cauza noilor variante

08 feb. 2021, 17:52,
BZI.ro, în Sanatate

Potrivit unui nou studiu brazilian, este posibil să fii infectat cu două tulpini diferite. Ce știm despre aceste potențiale „co-infecții”?

VOC-202012/01, 501.V2, B.1.1.248. În spatele acestor nume de cod se află variantele britanice, sud-africane și braziliene ale coronavirusului. Dacă sunt atât de îngrijorătoare, este pentru că sunt deosebit de contagioase și se răspândesc rapid.

Un studiu recent publicat în revista științifică medRxiv relevă cazuri de pacienți infectați simultan cu două tulpini diferite de coronavirus.

Un fenomen care ar putea accelera dezvoltarea de noi tulpini

În scopul acestei cercetări, oamenii de știință de la Universitatea Feevale din Brazilia au prelevat probe de la 92 de voluntari afectați de Covid-19 la sfârșitul lunii noiembrie. Au descoperit că doi participanți au fost infectați cu două tulpini diferite de virus. Această co-infecție nu pare să fi înrăutățit starea lor: pacienții au suferit de tuse, dureri de gât, dureri de cap și nu au avut nevoie de spitalizare.

Această descoperire ridică totuși întrebări, deoarece co-infecția ar putea promova și precipita apariția de noi variante ale coronavirusului, potrivit cercetătorilor.

„Aceste co-infecții pot genera combinații și pot genera noi variante chiar mai repede decât ceea ce s-a întâmplat”, a declarat pentru Reuters Fernando Spilki, virusolog la Universitatea Feevale și autor principal al studiului.

O altă preocupare evidențiată de acest specialist: co-infecția poate apărea numai atunci când diferiți viruși sunt transmiși în cantități mari. Prin urmare, descoperirea acestor două cazuri dovedește că aceste mutații circulă foarte mult în Brazilia.

„Co-infecție”: o ipoteză care trebuie verificată

Cu toate acestea, acest studiu nu a fost încă validat de colegii săi și, prin urmare, concluziile sale trebuie să fie verificate, mai ales că un om de știință intervievat de Daily Mail, dar care a dorit să rămână anonim, a avansat o altă ipoteză: potrivit lui, este posibil ca cercetătorii sa-și fi contaminat probele în timpul secvențierii, ceea ce ar fi dus la rezultate incorecte.

Pentru profesorul Keith Neal, expert în boli infecțioase la Universitatea din Nottingham (Regatul Unit), de asemenea, intervievat de Daily Mail, este într-adevăr posibil să „prinzi doi viruși diferiți în același timp”. Cu toate acestea, atunci când o tulpină este predominantă, așa cum este cazul în Europa, aceasta ajunge să preia controlul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *