Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat astăzi, 11 mai, în cadrul unei ședințe desfăşurate la MAI, printr-o hotărâre, procedura operaţională cu privire la stabilirea tipurilor de risc, a nivelului de gravitate al evenimentului prognozat ori produs, pentru care este necesară avertizarea populaţiei prin intermediul „RO-ALERT”, conform unei informări a Guvernului.
Ce cuprinde procedura care reglementează sistemul RO-ALERT
Sursa citată menţionează că prin HCNSU s-a stabilit că procedura operaţională în cadrul căreia sunt reglementate condiţiile de operare a sistemului ”RO-ALERT” cuprinde:
– Principiile privind transmiterea mesajelor;
– Principalele tipuri de alerte care se transmit, descrierea activităţilor şi responsabilităţilor;
– Criteriile ce trebuie respectate pentru conceperea unui mesaj de avertizare;
– Tipuri predefinite de mesaje;
– Nivelurile de gravitate şi structurile responsabile pentru verificarea acestora;
– Diagrama de proces privind fluxul informaţional-decizional.
Hotărârea nu a fost transmisă încă integral
Guvernul nu a oferit deocamdată detalii despre conținutul concret al hotărârii CNSU.
Conform informării transmise de Executiv, prin aceeaşi hotărâre a CNSU a fost aprobată şi „concepţia naţională privind gestionarea eficientă a mişcărilor necontrolate ale populaţiei, elaborată în scopul implementării la nivel naţional a cerinţei nr. 3 subsumată obiectivului ‘Asigurarea rezilienţei naţionale prin îmbunătăţirea modului de implementare a măsurilor de protecţie civilă’, conform deciziilor Summit-ului NATO de la Varşovia din 8-9 iulie 2016 şi a deciziilor adoptate la Summit-ul de la Bruxelles din 11-12 iulie 2018, cu implicaţii pentru România”.
Sistemul RO-ALERT
Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale. Acesta este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.
Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, ca urmare a Ordonanței de urgență nr. 72 din 5 octombrie 2017.