Prima pagină » National » Cluj-Napoca va fi primul oraş unde locuitorii vor avea la dispoziție autobuze fără şofer – FOTO

Cluj-Napoca va fi primul oraş unde locuitorii vor avea la dispoziție autobuze fără şofer – FOTO

27 apr. 2021, 12:05,
Alexandru Ifrim, în National

Primăria Cluj-Napoca a lansat pe data de 22 aprilie 2021, o licitaţie pentru achiziţionarea de autovehicule autonome care vor fi folosite pentru transportul public de persoane. Pentru achiziționarea acestora primăria va fi nevoită să plătească 27,35 milioane de lei, potrivit informaţiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Astfel, Cluj-Napoca va fi primul oraş care va beneficia de autobuzele fără şofer. Acordul-cadru a fost scos la licitaţie de către primăria condusă de Emil Boc care vizează să cumpere până la 14 autovehicule autonome. Un astfel de autovehicul poate transporta 10 – 12 persoane pe scaune.

Achiziţionarea autobuzelor va fi din fondurile bugetare, iar durata acordului va fi de 48 de luni. Firmele interesate trebuie să ofere un răspuns până pe data de 24 mai 2021. Potrivit presei clujene, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a vorbit despre acest proiect la finalul lunii martie a anului 2021.

Cluj-Napoca, primul oraş din ţară cu autobuze autonome

La începutul anului trecut Primăria Cluj-Napoca a semnat un contrat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) pentru servicii de consultanţă. Valoarea contractului este estimată la 135.000 de lei, iar UTCN urma să furnizeze consultanță pentru cumpărarea mai multor autobuze electrice. Oficialii Primăriei au anunţat că autobuzele fără şofer ar urma să circule pe străzile din centrul Clujului în cel mult 2 ani.

Autobuzele vor fi folosite doar în zonele centrale unde nu ajung alte mijloace de transport. De asemenea, acestea vor fi utilizate exclusiv în centru deoarece au o capacitate mică pentru transportarea persoanelor, având aproximativ 12 locuri. Autovehiculele sunt dotate cu foarte mulţi senzori, acestea prezentând o siguranţă în trafic.

Autovehiculele electrice vor fi testate un an de zile şi dacă totul va decurge bine proiectul ar putea fi extins cu ajutorul fondurilor europene. Un singur autobuz de acest fel poate ajunge până la suma de aproximativ 350.000 de euro. De asemenea, astfel de autobuze mai sunt prezente şi în alte 3 orașe europene, Paris, Lyon şi Viena.

În municipiul Iași au ajuns 21 de autobuze pentru transportul public

În decursul lunii noiembrie 2020, în municipiul Iaşi au ajuns 21 de autobuze second hand în garajul din Tudor Vladimirescu. Primele 12 autobuze sosite au fost cele Solaris Urbino 12, fiind urmate de alte 9 autobuze de tip MAN Lion’s City 18 G. Autobuzele au aparţinut unei firme de transport din Munchen, Germania şi au fost dotate cu motorizare diesel cu normă de poluare Euro 4 şi pot transporta 146 de persoane. Principalul motiv pentru care au fost achiziționate cele 21 de autobuze, stă în închiderea a mai multor trasee de tramvai care vor fi înlocuite de catre autovehicule aduse.

„Autobuzele nu sunt noi. Acestea au fost achiziționate pentru a suplimenta numărul unităților de pe traseele aglomerate în contextul actual al pandemiei de SARS – COV – 2 și a lucrărilor desfășurate la infrastructură de tramvai. Anterior, autobuzele MAN au aparținut companiei de transport MVG din München, Germania. Fabricate în anul 2007, acestea sunt dotate cu motoare diesel cu normă de poluare Euro 4, podea joasă, rampă pentru persoane cu dizabilități, instalație de aer condiționat și dispun de o capacitate de transport de 146 de persoane, dintre care 49 pe scaun și 97 în picioare”, au precizat reprezentanții Companiei de Transport Public Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *