Cluburile europene de fotbal se confruntă cu o „amenințare existențială” după ce competițiile au fost întrerupte din cauza pandemiei, a estimat Asociația Cluburilor Europene (ECA), organizație ce reunește peste 200 de grupări de pe continent.
Într-o scrisoare adresată cluburilor membre și consultată de Reuters, ECA a confirmat că în actuala situație au loc discuții despre relaxarea regulilor fair play-ului financiar.
Cluburile europene se confruntă cu o „amenințare existențială”
„Suntem cu toții oficiali ai fotbalului, responsabili de bunăstarea și sustenabilitatea cluburilor pe care la conducem, ce se confruntă cu o adevărată amenințare existențială”, a afirmat în această scrisoare președintele ECA, Andrea Agnelli, care este și președintele campioanei Italiei, Juventus.
„Fotbalul s-a oprit acum, la fel ca fluxul veniturilor noastre de care depindem ca să plătim jucătorii, angajații și pentru alte costuri operaționale”, a adăugat Agnelli, aflat în autoizolare la Torino după ce trei jucători ai lui Juventus au fost testați pozitiv pentru coronavirus.
„Nimeni nu este imun și este esențial să ne sincronizăm”, a subliniat italianul.
UEFA ia în calcul schimbarea regulilor fair play-ului financiar
El a menționat că ECA pune la punct strategii realiste „pentru reluarea fotbalului în competițiile interne și europene” și a ajutat financiar cluburile în această perioadă.
Agnelli a spus că UEFA ia în calcul schimbarea calendarului competițional, a regulilor privind acordarea licenței cluburilor, dar și a regulilor fair play-ului financiar.
Regulile fair play-ului financiar au fost introduse anul 2011 cu obiectivul de a stopa cluburile să acumuleze pierderi prin cumpărarea de jucători. Cluburile nu pot cheltui mai mulți bani decât obțin din veniturile proprii.
Într-unul dintre cele mai mediatizate cazuri, clubul englez Manchester City a fost exclus două sezoane din cupele europene pentru încălcarea regulilor FFP. Manchester City susține că nu a comis nicio ilegalitate și a făcut apel