Prima pagină » Titlurile zilei » Clubul Fratelli Iași trage țeapă artiștilor Delia Matache, Antonia și Carla’s Dreams. Patronii Cătălin Leahu și Bogdan Gheorghiu trebuie să plătească despăgubiri Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România
Clubul Fratelli Iași trage țeapă artiștilor Delia Matache, Antonia și Carla's Dreams. Patronii Cătălin Leahu și Bogdan Gheorghiu trebuie să plătească despăgubiri Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România

Clubul Fratelli Iași trage țeapă artiștilor Delia Matache, Antonia și Carla’s Dreams. Patronii Cătălin Leahu și Bogdan Gheorghiu trebuie să plătească despăgubiri Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România

19 iun. 2020, 04:00,
Vlad Alexa în Titlurile zilei

Clubul Fratelli Iași trage țeapă artiștilor precum Delia Matache, Antonia, Carla’s Dreams sau Grasu XXL. Firma care administrează clubul de fițe din Iași, patronată de Cătălin Leahu și Bogdan Gheorghiu, trebuie să plătească despăgubiri Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România – Asociația pentru Drepturi de Autor. UCMR-ADA a dat în judecată Hideaki SRL și a solicitat despăgubiri în sumă de peste 130 mii lei pe motiv că nu au fost achitate drepturile de autor pentru muzica folosită în Fratelli Lounge & Club Iași, însă după un scandal care a durat aproape doi ani, suma s-a redus considerabil

Cătălin Leahu și Bogdan Gheorghiu sunt doi dintre cei mai controversați oameni de afaceri din Iași, cu investiții de la case de amanet, cluburi sau imobiliare

Clubul Fratelli Iași trage țeapă artiștilor Delia Matache, Antonia, Carla’s Dreams, Grasu XXL, dar și altor nume grele din industria muzicală românească. Hideaki SRL, firma prin care patronii Cătălin Leahu și Bogdan Gheorghiu controlează Fratelli Lounge & Club Iași trebuie să plătească despăgubiri Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România – Asociația pentru Drepturi de Autor UCMR-ADA. Asociația artiștilor a dat în judecată firma care administrează clubul de fițe din Iași pentru că nu ar fi plătit sumele cuvenite pentru folosirea operelor muzicale în cadrul spectacolelor organizate în locația din centrul Iașului. Suma solicitată de Asociația pentru Drepturi de Autor a fost de circa 130 mii lei pentru folosirea pieselor în perioada mai – septembrie 2018 și care au fost create de artiști români de renume precum Grasu XXL, Delia Matache, Antonia, Carla’s Dreams, Alex Calancea Band sau Lori și Vanotek.

După aproape doi ani de procese, magistrații de la Tribunalul București au admis pe data de 16 mai 2020 în parte cererea făcută de UCMR-ADA, dar de la 130 mii lei, în cele din urmă s-a stabilit că suma datorată de patronii clubului Fratelli Iași este de doar 1.000 lei.
Pentru folosirea compozițiilor muzicale ale artiștilor înscriși în UCMR-ADA în baruri, terase sau cluburi, administratorii acestor localuri trebuie să plătească o taxă anume către asociație, iar aceasta mai departe oferă banii cuveniți interpreților și compozitorilor sub formă de drepturi de autor.

Catălin Leahu, patron Fratelli Iași: „Este un proces nejustificat, nu știu cum au calculat cifrele acestea, probabil le-au scos din burtă”

Catălin Leahu, unul dintre patronii clubului Fratelli din Iași (franciza pe plan local fiind deținută alături de afaceristul Bogdan Gheorghiu), susține faptul că sumele solicitate de UCMR-ADA erau prea mari.

„Este un proces nejustificat. Chiar acum am vorbit cu avocatul despre asta, instanța și-a spus cuvântul. Cei de la Uniunea Compozitorilor cereau o sumă de aproape 130 mii lei, dar în cele din urmă instanța a stabilit că trebuie să le plătim doar 1.000 de lei. Nu știu cum au calculat cei de la Asociația Artiștilor cifrele astea, le-au scos din burtă probabil. Avocatul mi-a explicat chiar acum faptul că trebuie să plătim în cele din urmă doar 1.000 lei plus penalități de un leu pe zi dacă se întârzie, ceva de genul acesta”, a spus Cătălin Leahu, patron al Fratelli Lounge & Club Iași.

Fratelli Iași are restanțe către Delia Matache, Antonia, Carla’s Dreams, Grasu XXL, Alex Calancea Band și Vanotek

Procesul dintre cele două părți a început în noiembrie 2018 și se referea la operele muzicale folosite în clubul Fratelli Iași în vara și toamna aceluiași an pentru care nu ar fi fost achitate sumele aferente. Instanța a decis în cele din urmă ca Hideaki SRL să achite o sumă de 1.075 lei sub formă de restanțe către UCMR ADA, dar și cheltuieli de judecată în valoare de aproape o mie de euro.

„Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumelor de 1.075 lei remunerație restantă datorată de pârâtă pentru comunicarea publică a operelor muzicale în cadrul spectacolelor organizate în datele de 4.05.2018 – Grasu XXL, 15.06.2018 – Delia Matache Live, 13.07.2018 – Alex Calancea Band, 20.07.2018 – Antonia White Partz, 24.08.2018 – Carla’s Dreams, 12.10.2018 – Antonia, 26.10.2018 – Lori /Vanotek, spectacole desfășurate în Club Fratelli din Iași, 69 lei penalități de întârziere calculate până la data de 22.11.2019, precum și în continuare la plata penalităților de 0,1 la sută pe zi de întârziere până la plata efectivă a debitului”, se arată în pronunțarea magistraților de la Tribunalul București din data de 16 iunie 2020.

Administratorul Fratelli Iași este obligat să dea rapoarte despre fiecare spectacol

Totodată, firma care administrează clubul Fratelli Iași a fost obligată să dea rapoarte detaliate referitoare la fiecare spectacol organizat în perioada respectivă.

„Obligă pârâta să comunice UCMR ADA câte un raport pentru fiecare spectacol, complet, cuprinzând toate operele muzicale comunicate public în cadrul spectacolelor organizate de pârâtă în datele de…, raport care să cuprindă denumirea evenimentului, denumirea formațiilor/soliștilor, data și locația desfășurării evenimentului, denumirea fiecărei opere muzicale comunicate public, autorii fiecărei opere muzicale utilizate și durata de utilizare în concert a fiecărei opere muzicale. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 4.575 lei, cheltuieli de judecată”, se mai arată în decizia magistraților de la Tribunalul București.

Hideaki SRL a raportat pe anul fiscal 2018 o cifră de afaceri de 4 milioane lei și perderi de 1.047.101 lei la datorii totale de 4 milioane de lei.

Cine sunt afaceriștii Cătălin Leahu și Bogdan Gheorghiu, care controlează clubul Fratelli din Iași

Patronii Cătălin Gabriel Leahu și Bogdan Gheorghiu sunt doi dintre cei mai controversați oameni de afaceri din Iași. Cătălin Gabriel Leahu deține 51,6 la sută din Hideaki SRL, restul acțiunilor aparținând lui Bogdan Gheorghiu. Cătălin Leahu mai controlează Bowling SRL, care deține clubul Viper din Tudor Vladimirescu, rețeaua Difpress, Biberland Victory SRL – care organizează festivalul Afterhills (un festival contestat de multe instituții ale statului, dar și de populație), Canesony SRL sau Viva Grup Est SRL.

Bogdan Mihai Gheorghiu, cunoscut în oraș după porecla ”cămătaru’, face o mare parte din afaceri prin intermediul Concept SRL Iași, care a achiziționat cartierul rezidențial Newton din Tătărași și dezvoltă mai multe proiecte imobiliare. Bogdan Gheorghiu este cunoscut ca fiind fostul patron al rețelei de amanet din Iași Express Credit Amanet.

Adevărata valoare a celor doi afaceriști controversați este de 1075 de lei, așa cum a hotărât și instanța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *