Prima pagină » Sanatate » Clotrimazol pentru ciuperca unghiei: Cât de eficient este acest tratament pentru vindecarea onicomicozei

Clotrimazol pentru ciuperca unghiei: Cât de eficient este acest tratament pentru vindecarea onicomicozei

25 feb. 2022, 11:38,
BZI.ro, în Sanatate

Clotrimazol este un tratament adesea recomandat de medici pentru ciuperca unghiei. Iată cum trebuie să îl folosești, pentru a obține cele mai bune rezultate.

Clotrimazol reprezintă o soluție cutanată, potrivită în tratamentul următoarelor afecțiuni: micoze cutanate, determinate de Candida albicans si alte tipuri de Candida; micoze ale urechii; eritrasma (micoza a plicilor cutanate); Tinea corporis; Tinea cruris, determinată de Trichophyton rubrum, T. mentagrophytes, Epidermophyton floccosum (Aerothesium floccosum), Microsporum canis; Tinea pedum, Tinea mannum; pitiriazis versicolor, determinată de Malassezia furfur; dermatofitii foliculare (Tinea barbae, Tinea capitis); onicomicoze; în toate formele de acnee.

Clotrimazol nu este indicat în cazul în care te confrunți cu o hipersensibilitate la acest medicament sau la oricare dintre excipienți. De asemenea, nu poate fi utilizat nici de copiii cu vârsta sub 5 ani.

ciupercă la unghiile de la picioare

Clotrimazol nu este indicat în cazul în care te confrunți cu o hipersensibilitate la acest medicament

Cât este de eficient clotrimazol pentru ciuperca unghiei?

Ciuperca unghiei sau, în termeni medicali, onicomiza constă într-o infecție de tip fungic, cauzată de trei clase de fungi: dermatofiţii, ciupercile şi fungii nondermatofitici. Micoza unghiei este o afecțiune frecventă, contagioasă, care afectează între 2% și 18% din populația lumii, la un moment dat. Inițial, afecțiunea apare sub forma unor pete de culoare alb-gălbuie sub vârful unghiei.

Onicomicoza poate afecta atât unghiile de la mâini, cât și pe cele de la picioare. Cele mai supuse riscului infecțiilor sunt unghiile de la picioare, bărbații fiind cei mai vulberabili. Această afecțiune se răspândește cu ușurință în mediile umede și calde. Pe măsură ce avansează la nivelul unghiei, onicomicoza poate determina decolorarea, îngroşarea şi fărâmiţarea sau ruperea marginii acesteia.

Infecţia este susținută de condiţii de mediu umed şi practici de igiena necorespunzătoare, în spaţii folosite în comun, cum sunt saloanele de cosmetică şi sălile de sport. Diferite probleme de sănătate, precum scăderea circulaţiei sângelui în picioare şi un sistem imunitar slăbit, pot constitui un teren favorabil pentru apariţia onicomicozei.

Din fericire, micoza unghiei poate fi tratată cu o igienă corectă și cu respectarea tratamentului pe bază de clotrimazol. Acesta din urmă se aplică local, după ce zona a fost spălată cu apă și săpun. După aplicare, se masează ușor zona afectată, până la absorbția completă a soluției.

Acest tratament durează între una și patru săptămâni, în funcție de localizarea afecțiunii sau de cât timp te supără. Astfel că, poate dura de la una la trei săptămâni pentru pitiriazis versicolor, două săptămâni pentru micoze interdigitale, trei sau patru săptămâni pentru alte dermatomicoze.

Chiar dacă problema a trecut, este necesar să mai urmezi tratamentul pentru încă 14 zile, pentru a nu risca reinfectarea. Important de precizat este că soluția se aplică doar pe pielea curată și uscată, fără a o acoperi cu un pansament.

picioare de femei

Chiar dacă problema a trecut, este necesar să mai urmezi tratamentul pentru încă 14 zile, pentru a nu risca reinfectarea.

Precauții și contraindicații

Dacă te confrunți cu iritații, imediat ce ai folosit clotrimazol, oprește tratamentului. Adresează-te medicului și solicită ca medicamentul să fie înlocuit.

Este necesar ca tratamentul să fie utilizat cu prudență în timpul primului trimestru de sarcină. Până în prezent, nu se cunoaște dacă soluția aplicată local se excretă în laptele matern, astfel că administrează cu prudență medicamentul dacă alăptezi.

Cu alte cuvinte, nu exista studii clinice controlate efectuate la gravide. Se recomandă evitarea utilizării clotrimazolului în primul trimestru. În trimestrele II şi III de sarcină, soluția cutanată se va utiliza numai dacă este absolut necesar, după evaluarea atentă de către medic a raportului risc potenţial fetal/beneficiu terapeutic matern.


Leacuri băbești pentru bătături: Cum să scapi de durere în mod natural

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *