Clotrimazol cremă este tratamentul ideal pentru afecțiunile zonei genitale. Iată cum se aplică și cât de eficient este.
Clotrimazol cremă pătrunde în straturile afectate ale pielii, distruge fungii și inhibă creșterea acestora. Medicamentul este recomandat în tratamentul micozelor cutanate, provocate de dermatofiți, fungi, levuri și microorganisme, cum este Malassezia furfur şi infecţii cutanate determinate de Corynebacterium minutissimum.
Astfel de micoze pot să își facă apariția sub următoarele forme: infecţii fungice ale piciorului (piciorul atletului), infecţii interdigitale la nivelul mâinilor sau piciorului, infecţii periunghiale (paronichie) care apar în asociere cu infecţiile unghiilor; suprainfecţii cu germeni patogeni sensibili la clotrimazol; infecţii fungice ale pielii şi pliurilor cutanate, candidoze cutanate, pitiriazis versicolor (Tinea versicolor, eritrasmă), dermatită seboreică suprainfectată microbian cu germeni sensibili la clotrimazol; infecții ale urechilor; infecţii labiale şi ale ariei genitale determinate de fungi (vulvită candidozică); inflamaţii ale glandului penian şi infecţii ale tegumentului glandului penian determinate de fungi (balanita candidozică).
Cum se aplică Clotrimazol cremă pentru zona genitală
Clotrimazol cremă se administrează cutanat, exact așa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Aplicați crema de două-trei ori pe zi, în strat subțire și masați ușor, până când crema pătrunde în piele. De regulă, aproximativ ½ cm de cremă este suficient pentru tratamentul unei zone de dimensiunea unei palme.
Dacă vă confruntați cu o infecție la nivelul labiilor (vulvită candidozică) sau în zonele adiacente (balanita candidozică şi inflamaţia glandului penian), aplicați crema pe zona afectată a pielii, de exemplu de la vagin spre anus, de 1-3 ori pe zi.
Pentru infecțiile de la picioare, este indicată spălarea și uscarea picioarelor, în special interdigital, înainte de aplicarea cremei.
În funcție de severitatea infecției și de localizarea acesteia, durata tratamentului variază. În cazul în care simptomatologia nu se ameliorează în patru săptămâni de la debutul tratamentului, pacienții trebuie să se adreseze medicului.
Evoluția tratamentului va fi influențată pozitiv dacă prosoapele, șosetele sau îmbrăcămitea care vine în contact cu zonele de piele afectată sunt schimbate zilnic. Prin aceste măsuri simple este prevenită infecția la alte zone de piele de corp sau la alți oameni.
Clotrimazol cremă: Contraindicații
Dacă sunteți alergică (hipersensibilă) la clotrimazol sau la oricare dintre componentele acestei creme, nu utilizați acest medicament. De asemenea, Clotrimazol cremă nu este indicat în tratamentul infecțiilor situate la nivelul scalpului sau al unghiilor.
Înainte de aplicare, nu uitați să spălați zona afectată, preferabil cu un săpun alcalin, și să o uscați. Evitați să aplicați crema în zona ochilor, a nasului și a gurii sau pe leziuni deschise ale pielii. În cazul în care crema ajunge accidental în ochi, spălați zona afectată cu multă apă curată și adresați-vă medicului. Dacă în timpul tratamentului cu Clotrimazol cremă apar fenomene de iritație la locul aplicării sau reacții alergice, întrerupeți imediat tratamentul și cereți sfatul medicului curant.
În primul trimestru de sarcină se recomandă evitarea utilizării clotrimazolului. În schimb, în trimestrele II și III, îl puteți folosi, însă numai dacă este absolut necesar și doar sub supravegherea medicului. Se impune evaluarea atentă de către personalului medical a raportului risc potenţial fetal/beneficiu terapeutic matern. Fiindcă nu se cunoaște dacă medicamentul aplicat local se excretă în laptele matern, se va administra cu prudență de către femeile care alăptează și numai la recomandarea medicului.
În ceea ce privește capacitatea de a conduce vehicule și de a folosi utilaje, Clotrimazol cremă nu are nicio influență.