Situație de criză într-unul din terminalele Aeroportului Internațional Iași. Un pasager a băgat spaima printre toți cei aflați în jurul său în momentul îmbarcării către cursa TAROM spre București. Femeia, doctor psihiatru în Capitală, a vrut să se îmbarce în avion fără să anunțe că a intrat în contact cu o persoană suspectă de COVID-19. Un agent de securitate de la Aeroport a intrat în autoizolare la domiciliu după ce a interacționat cu femeia suspectă
Eveniment șocant petrecut în terminalul T2 al Aeroportului Internațional Iași. O femeie, medic pishiatru în Capitală, a provocat un scandal teribil în seara zilei de duminică, 22 martie, în incinta terminalului. Femeia, în vârstă de 66 ani, venise în Iași la mama sa la finalul săptămânii trecute. După ce a petrecut câteva zile în Iași, timp în care a fost și la unele instituții de sănătate în oraș, femeia a vrut să plece cu avionul TAROM înapoi în București. Cursa era programată seara la ora 19:00, cu zborul RO 707 al companiei TAROM.
Femeia ar fi intrat în contact cu o persoană suspectă de îmbolnăvire cu virusul COVID-19, însă nu a spus nimănui acest lucru. Astfel, femeia s-a plimbat nestingherită prin Iași și urma să revină în Capitală.
Detalii de groază!
Martorii au povestit că medicul nu prezenta niciun fel de simpomatologie specifică virusului, însă la momentul controlului corporal a devenit agitată și a început să urle să fie lăsată în pace pentru că are coronavirus. În acel moment, cei de la Aeroport au anunțat Direcția de Sănătate Publică și Poliția, pentru a o lua pe femeie de acolo. Mai mult, o femeie agent de securitate de la aerogară a intrat în autoizolare la domiciliu pentru că ea a fost cea care a făcut controlul corporal medicului psihiatru. Cazul femeii care s-a isterizat la îmbacarea în avion nu a fost singurul din ultima vreme. Unii pasageri încearcă să mintă în momentul în care sunt întrebați de unde au venit.
„Am avut în ultima perioadă, mai ales în ultimele zile, la fiecare zbor persoane care fie nu declară în mod adevărat originea destinației lor, ei venind din zone roșii, fie persoane care aveau semne vizibile de boală. Am avut pasageri ce aveau 40 de grade temperatură și care prezentau simptome extraordinar de puternice. Ne-am confruntat și cu persoane care sunt de-a dreptul inconștiente. O doamnă care a intrat în contact direct cu un pasager confirmat a considerat că este mai bine să facă o plimbare până la București decât să stea acasă și să respecte autoizolarea impusă. De aceea, solicit autorităților centrale sistarea zborurilor comerciale de pasageri în România pe perioada stării de urgență. Prin această metodă se va putea stopa răspândirea pandemiei de coronavirus”, a povestit Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Internațional Iași.
Doar șase zboruri pe zi
Numărul de zboruri de la Aeroportul Iași s-a redus drastic în ultima perioadă din cauza pandemiei. Au mai rămas operaționale zborurile interne ale TAROM și câteva externe ale companiei Wizz Air.
„Având în vedere situația cu care se confruntă România în plină pandemie de coronavirus și a modului cum aceasta a luat amploare, Aeroportul Internațional Iași a luat câteva măsuri pentru a arăta maturitatea cu care noi, cei care ne desfășurăm activitatea aici, dorim să contribuim la reducerea acestei pandemii. Astăzi, la Aeroportul Internațional Iași, activitatea dintr-o săptămână este egală cu activitatea dintr-o zi normală din afara acestei situații de criză.
În medie, avem șase zboruri pe zi, dintre care trei către București și alte trei către destinații externe. Avem zilnic cursa spre Londra și câte două frecvențe pe săptămână către alte șase destinații, respectiv Billund, Bruxelles, Dortmund, Eindhoven, Liverpool și Paris. Toate aceste destinații externe sunt destinații din zona galbenă a pandemiei, ceea ce ne-a obligat ca activitatea sosirilor să o desfășurăm pe terminalul T1, pentru a avea un control epidemiologic cât mai bun și pentru a face o dezinfecție cât mai eficientă la finalul acestor zboruri”, a adăugat directorul Aeroportului Internațional Iași.
Jumătate din angajați intră în șomaj tehnic
Situația de criză provocată de pandemia de COVID-19 a lovit din plin aerogara ieșeană. Pentru că veniturile s-au redus simțitor, iar lipsa zborurilor a făcut ca operatorii aerieni să nu mai plătească taxele pe pasagerii procesați, situația Aeroportului Iași a devenit una la limită. În aceste condiții, jumătate din cei peste o sută de angajați vor intra în șomaj tehnic.
„Mai mult, în ceea ce privește activitatea la nivelul Aeroportului Internațional Iași, prin reducerea acestui număr de zboruri, va fi nevoie să intrăm în șomaj tehnic pentru mai bine de 50 la sută din angajații aeroportului. Noi vom păstra operativitatea aeroportului 24 de ore din 24 pentru a asigura posibilitatea realizării zborurilor militare, a celor umanitare. Credem că autoritățile centrale ar trebui să-i repatrieze pe români prin zboruri umanitare, prin zboruri realizate în condiții de siguranță pentru a nu se răspândi coronavirusul. Noi vom păstra activitatea regiei, aeroportul urmând a fi funcțional, dar vom păstra doar 50 la sută din angajați”, a mai spus Cătălin Bulgariu.