Prima pagină » Economic Local » Clienții se grăbesc să cumpere locuințe de teama scumpirilor. Costin Frij, despre boom-ul imobiliar din Iași: „Cresc prețurile cu cel puțin 20-30 la sută” – FOTO
Clienții se grăbesc să cumpere locuințe de teama scumpirilor. Costin Frij, despre boom-ul imobiliar din Iași: „Cresc prețurile cu cel puțin 20-30 la sută” - FOTO

Clienții se grăbesc să cumpere locuințe de teama scumpirilor. Costin Frij, despre boom-ul imobiliar din Iași: „Cresc prețurile cu cel puțin 20-30 la sută” – FOTO

24 nov. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Clienții se grăbesc să cumpere locuințe în Iași de teama scumpirilor anunțate în anul 2024. Din ianuarie, apartamentele se vor scumpi considerabil, ceea ce îi determină pe ieșeni să se grăbească să cumpere imobile cu o suprafață de până la 120 de metri pătrați. Specialiștii în imobiliare spun că prețurile vor crește cu cel puțin 20 la sută

Cererea pentru achiziția de apartamente sau case este în creștere în Iași. Specialiștii în imobiliare susțin că, în această perioadă, clienții se grăbesc să cumpere locuințe de teama scumpirilor anunțate anul viitor. Cei mai mulți vor să le achiziționeze prin credit ipotecar.

„Este cerere mare și pentru apartamente, și pentru case. Se vând case de 220.000 până în 320.000 de euro, în Valea Lupului, Miroslava, Galata. Au teren de 300 de metri pătrați, cu 120-160 de metri pătrați suprafața utilă. La apartamente sunt prețuri cuprinse între 60.000-70.000 de euro, chiar și mai mult. Au început să cumpere din perioada verii, apoi a crescut cererea în ultima perioadă, după ce s-a anunțat că va crește TVA de la 5, la 9 la sută. Noi, cei din agențiile imobiliare, am fost deja anunțați că vor crește prețurile, anul viitor, cu cel puțin 20-30 la sută. Va crește și CASS-ul de anul viitor, vor fi mai multe scumpiri de la 1 ianuarie, de aceea se vor regăsi în prețurile finale ale imobilelor. Mai este o situație. Dacă se termină războiul din Ucraina, vor fi scumpiri la materialele de construcții pentru că se va reconstrui țara vecină, va crește cererea”, susține Costin Frij, consilier în imobiliare.

Clienții se grăbesc să cumpere locuințe de teama scumpirilor anunțate de anul viitor

De la 1 ianuarie 2024, cumpărătorii persoane fizice care achiziționează un imobil cu destinația locuință, având o suprafață utilă de până la 120 de metri pătrați (fără anexe gospodărești) și un preț de până la 600.000 de lei (circa 120.700 de euro), vor avea de achitat o taxă pe valoare adăugată mai mare, de la 5 la 9 la sută. Astfel, clienții se grăbesc să cumpere locuințe de teama scumpirilor.

„Deci sunt afectați cei care cumpărau și până acum aceste locuințe pentru că, în Iași, majoritatea clienților plăteau minimum 60.000 de euro și maximum 120.000 de euro. Noi vorbim de apartamente, dar și case. De anul viitor vor plăti cu cel puțin 1.000 de euro în plus, în funcție de prețul imobilului”, susține Cristian Ionașcu, specialist în imobiliare.

Ieșenii cumpără locuințe în orice zonă din oraș sau din comunele din jurul municipiului.

Locuințele din zona metropolitană se vând în continuare

Clienții vor să cumpere apartamente atât pentru locuit, cât și pentru investiții. Aceștia caută locuințele din zona metropolitană. Ieșenii care muncesc în străinătate achiziționează pentru a închiria, iar cei din oraș sau din țară pentru locuit. Specialiștii în imobiliare mai spun că, dacă proprietarii de imobile scot la vânzare sau închiriere la prețuri corecte, au succes. Aceștia susțin că băncile au scăzut dobânzile, astfel că au stimulat clienții să achiziționeze locuințele.

„După acea perioadă în care au scăzut foarte mult vânzările și piața imobiliară era într-un impas, când inflația era ridicată, au crescut ratele, băncile au venit și cu diverse oferte care au atras clienții. Noi vindem cele mai multe apartamente, în această perioadă, prin credit ipotecar”, mai spune Costin Frij.

Specialistul adaugă faptul că, în această perioadă, clienții se grăbesc să cumpere locuințe de teama scumpirilor anunțate în 2024.

Comentarii
  • Vrajeala de 2 lei. Nu mai au clienti ca sa incaseze comisioane grase pentru craciun si acum vin cu vrajeli!!

  • Ma !, da chiar nu va e rusine sa mincati rahat , asa cu lopata ? piata imobiliara se prabuseste grav peste tot in lume iar voi mintiti ca tembelii ca poate mai pun botul vreo 2, 3 prostalani si sar ei cu 200.000 , 300.000 de euro pentru niste 2, 3 dormitoare , cu sufragerie si terasa in 300 mp teren

  • este un buf imobiliar, nu un boom

  • Iar a venit flacaul asta sa spuna ce spunea acu 3 luni? Ca se vinde de se rupe, ca se bat oamenii pe apartamente, case, vile etc. Daca te uiti pe anunturi, au pus unii destepti acu vreo 6 luni ca vand cu 95k, dar astazi au scazut pana la 79k si tot nu cumpara nimeni. Altu cerea 115k, acu e 95k si tot o sa fie. Voi, agentii, nu pricepeti nici in ceasul al 12-lea ca ITistii aia care sa-si permita rate de 5000 de lei pe luna si-au luat deja apartamente, case, vile. Majoritatea constructii noi. Aia au ridicat pretul. A venit valul doi, care au mai cumparat apartamente mai vechi. Si au mai ridicat un pic si ei. Dar s-au terminat, gata, kaput. Nu mai sunt oameni care sa dea 3000 de lei rata pe luna. Sau or mai fi, dar aia nu merg cu agentii, ca nu-s batuti in cap sa dea 4000 de euro de pomana unuia de pe strada imbracat in camasa si care se crede agent imobiliar. Deci, mai sfatuiti proprietarii care vand in blocuri dinainte de 89 sa o mai lase mai moale, ca a fugit puiul cu ata. Mai vrea unui pe un apartament devastat 118k. Pai, dupa ce-l cumperi, platesti comisioane, notar, renovat, mobilat, te ajunge 160-170k. Daca nu va dati seama ca hraniti o bula care atunci cand se va sparge va ia pe toti dupa ea, e grav tare.

  • La ce anunțuri sun, nimic valabil, nimic disponibil,,, doar cu termene de predare.

  • Du-te, prietenas, linistit cu vrajeala ta. Tu tot incerci, poate poate haleste cineva. Piata e in cap de 1 an de zile.

  • Dacă este în cap? De ce preturile astea ?

  • Martan.
    Sa zicem ca sunt 10 apartamente pe piata. Fiecare cere 110k. Lumea nu are bani sa cumpere. Inainte se vindeau toate 10 intr-o saptamana cu 78k. Acum e mai greu. Vine insa unul, cu foarte multi bani si cumpara un apartament negociat la 105k. Agentii au vazut ca s-a vandut unul, si au impresia ca o sa se vanda si restul si atunci pun preturile 135k. Doar ca la un moment dat nici aia cu bani nu mai dau mult pt. ca isi pot face 2 case de banii aia. Asa ca raman preturi de 135k cate 6 luni, 1 an. In loc sa scada preturile, cum e normal, ca sa vanda, agentii inteligenti lasa la 135k. Si nu se mai vinde. Faza este ca la un moment dat, astia de au construit blocuri pe banii bancilor trebuie sa dea banii inapoi. Ca sa dea banii inapoi, trebuie sa vanda. Ca sa vanda, preturile trebuie sa fie accesibile. Ca aia nu pot sta 1 an cu apartamente nevandute ca viseaza agentul sute de mii de euro pe 40mp. Si or sa mai scada preturile ca sa cumpere cineva. Scade unul, scade si celalalt, ca sa vanda si el. Scad si proprietarii ca se tem sa nu piarda valul asta cu preturi umflate. Cumparatorii vad fenomenul si asteapta sa scada si mai tare. Si se creaza un efect de domino. In loc sa fie o piata organica, naturala, fara agenti, astia se baga in seama si ridica niste preturi fara noima, ca atat ii duce capul. Majoritatea nici nu stiu sa scrie romaneste, dar viseaza mii de euro de nicaieri.

  • România este țara cu cele mai mici preturi din UE totuși…

  • Martan, eu cred ca esti agent. Numai un agent ar spune asta. Pe el il intereseaza sa aduca piata din Ro la nivelul pietei din UE, desi in UE sunt alte salarii si alte costuri cu viata. In afara de aia care lucreaza pe langa Palas, si nici aia toti, o parte din aia plecati pe-afara si anumite categorii de bugetari, nu stiu cine isi permite sa de 3300 de lei pe o rata. Si ia aminte ca aia de lucreaza pe langa Palas iau si 2500 de lei in mana, desi lucreaza in IT/corporatii/namol. Dar, na, din partea mea, puteti sa le faceti si 400k. Desi cu marirea de TVA si restructurarile din IT, aia care vor sa cumpere cash se vor feri de agentii.

  • Da, aveti dreptate!! sunt ff multe ipoteze si este greu sa estimam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *