Prima pagină » Actualitate » Claudiu Târziu (AUR): “Iohannis trebuie să dea socoteală în fața Parlamentului și a românilor”
Claudiu Târziu (AUR): “Iohannis trebuie să dea socoteală în fața Parlamentului și a românilor”

Claudiu Târziu (AUR): “Iohannis trebuie să dea socoteală în fața Parlamentului și a românilor”

13 iul. 2024, 16:00,
în Actualitate

Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, europarlamentarul Claudiu Târziu, solicită președintelui Klaus Iohannis să se prezinte cât mai repede în fața Parlamentului pentru a explica condițiile pe care le-a acceptat, ca urmare a donării sistemului Patriot către Ucraina.

„Președintele Iohannis trebuie să răspundă neîntârziat în fața Parlamentului de la București la trei întrebări:

Cu ce mandat a acceptat un credit de două miliarde de dolari din partea guvernului american? Partea română a făcut o solicitare pentru acordarea acestui împrumut, sau partenerii americani au propus angajarea acestei datorii?
În ce condiții comerciale și financiare va fi contractat acest împrumut?
Ce instituție și cu ce mandat va stabili lista echipamentelor și serviciilor care vor fi achiziționate în baza acestui contract?”

De asemenea, și premierul Marcel Ciolacu este dator să explice poziția sa din calitatea de premier și cum s-a ajuns la aceste decizii.

„Premierul în funcție, Marcel Ciolacu, trebuie să își clarifice, de asemenea, poziția față de această acțiune girată de Klaus Werner Iohannis și să indice, în modul cel mai explicit, pe ce traseu decizional s-a ajuns la angajarea acelui credit!”

Liderul AUR amintește contextul în care România a donat un sistem militar, în schimbul căruia a primit, doar o linie de creditare.

„România a donat Ucrainei un sistem de rachete Patriot (de peste un miliard de euro, vulnerabilizându-și apărarea) și a obținut în schimb promisiunea unui credit de două miliarde de dolari pentru achiziții militare, pe care nu știm dacă nu cumva urmează să le donăm, de asemenea.”

„ Asta e ”compensația rezonabilă” căpătată de Iohannis.” – concluzionează Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR și europarlamentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *