Prima pagină » Local » Claudiu Bleonț, la Iași: „«Datorită» pandemiei am avut parte de un adevărat proces de introspecție!”
Claudiu Bleonț, la Iași: „«Datorită» pandemiei am avut parte de un adevărat proces de introspecție!”

Claudiu Bleonț, la Iași: „«Datorită» pandemiei am avut parte de un adevărat proces de introspecție!”

22 feb. 2022, 07:30,
Ana Crețu, în Local

Actorul Claudiu Bleonț a făcut un rol de senzație, la Iași, în cadrul spectacolului Amadeus de Peter Shaffer, în regia lui Toma Enache. Simpaticul actor l-a interpretat magistral pe Antonio Salieri.

Publicul a fost invitat să se identifice atât în rolul lui Mozart, cât și în rolul lui Salieri. Perioada de pandemie pentru actorul român a fost un moment de regăsire. Claudiu Bleonț consideră că tot răul a fost spre bine, văzând pandemia ca pe un act creator, un proces de introspecție.

Ateneul Național din Iași a găzduit spectacolul „Amadeus“, de Peter Shaffer, regia Toma Enache, pe 14, 15 și 15 februarie 2022. Spectacolul a cuprins atât latura umorului, cât și a dramatismului, fiind plin de culoare și lumini, iar muzica sublimă a lui Wolfgang Amadeus Mozart a întregit tabloul unui spectacol perfect. Actorul Claudiu Bleonț s-a bucurat de posibilitatea de a veni la Iași pentru a colabora cu echipa de la Ateneul Național, care a simțit și a vibrat împreună cu marele actor.

actorul Claudiu Bleont

Claudiu Bleonț la Iași a adus prin intermediul spectacolului o energie și un talent deosebit

Caludiu Bleonț, la Iași: „Am făcut o echipă foarte bună cu acești tineri minunați“

sala de spectacol din cadrul ateneului iasi

Publicul a fost invitat să se identifice atât în rolul lui Mozart, cât și în rolul lui Salieri

Actorul Caludiu Bleonț a jucat, la Iași, în cadrul spectacolului Amadeus de Peter Shaffer, în regia lui Toma Enache, în rolul lui Antonio Salieri. Spectacolul gândit pe muzica sublimă a lui Wolfgang Amadeus Mozart  a învăluit fiecare scenă de teatru într-o adevărată artă. Actorul s-a bucurat de oportunitatea de a juca la Ateneul Național din Iași.

„A fi cu acest colectiv al Ateneului Național din Iași, cu tinerețea lor, a fost ceva extraordinar. E o diferență de 40 de ani între mine și ei. Le-am spus tinerilor: vă învăț sau vă sprijin și facem echipă, să simțim și să vibrăm împreună. Cu Toma Enache mă leagă o prietenie umană și o prietenie artistică. Amadeus, în repertoriul cultural ieșean, este ceva deosebit pentru că spațiu face mult în recepționarea unui text mare pentru un public mare, ”menționează Caludiu Bleonț.

Spectacolul a abordat lupta interioară pe care o avea rivalul lui Mozart, Antonio Salieri. Acesta revine la viață pentru a-și mărturisi sincer ticăloșiile, uneltirile și suferința. Publicul a fost invitat să se identifice atât în rolul lui Mozart, cât și în rolul lui Salieri. Ideea principală este legată de trăirea interioară în fiecare om există atât părți luminoase cât și parți întunecoase.

„«Datorită» pandemiei nu mai pot să fac o planificare cu certitudine, am mulțumit lui Dumnezeu că mi s-a dat ocazia să vin la Iași să facem Amadeus. Mulțumeam Domnului că mă trezeam dimineața și niciunul dintre noi nu era în carantină, pentru că de altfel s-ar fi amânat premiera. Conștientizez și onorez țesătura nevăzută care mă pune în condiția de a fi. Eu doar reacționez. Din partea mea către univers se întoarce un mare «mulțumesc»”, povestește actorul Claudiu Bleonț

Claudiu Bleont actor roman

Ideea principală este legată de trăirea interioară în fiecare om există atât părți luminoase cât și parți întunecoase.

Cum a fost pandemia pentru actorul român

multime pe strada in pandemie

Actorul a revint în București după un an și jumătate, pandemia a petrecut-o în Beliș

Actorul Caludiu Bleonț este vaccinat cu două doze, iar perioada de pandemie nu a petrecut-o la București.

„În octombrie, în perioada repetițiilor la «Jocul de-a măcelul», montat la Teatrul Național din Craiova de Beatrice Rancea, am făcut COVID. Mi-am pierdut gustul și mirosul și a fost pentru prima dată în viața mea, la 62 de ani, când am stat singur 10 zile în casă. A fost un moment al regăsirii, pentru că tot timpul am avut persoane lângă mine, prieteni, colegi și membri din familie, dar acel moment a fost o trăire în singurătate. M-a luminat cartea lui Andrei Pleșu «Despre destin»”, menționează Claudiu Bleonț.

Actorul a revenit în București după un an și jumătate, pandemia petrecând-o în Beliș. Întoarcerea s-a produs la Teatru Național din București, unde Caludiu Bleonț a jucat într-un spectacol «D-ale carnavalului», al lui Sandu Dabija, unde spune că și-a găsit performanța „datorită“ pandemiei. Repetițiile s-au putut desfășura timp de două luni, toate detaliile fiind pregătite în cel mai frumos mod.

„Faptul că breasla a avut șansa să stea acasă și să se dedice scrisului și intimității familiale a contribuit la un salt profesional. Până la pandemie, eram ca niște șoareci sau hamsteri care făceam tot timpul câte ceva. Pauza aceasta a creat un proces de introspecție”, a precizat Claudiu Bleonț, care la Iași a arătat, prin intermediul spectacolului „Amedeus“ o energie și un talent deosebit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *