Clătite finlandeze pentru seri de iarnă! Ce zici de acest deşert, cu multe fructe şi uşor de făcut? Nu e greu să le prepari. Garantat vor dispărea în primele minute după ce le vei servi musafirilor.
Aceste clătite finlandeze sunt un desert care trebuie gustat măcar o dată în viaţă. Ingredientele le ai deja în bucătărie!
Ingrediente:
- 64 g făină
- 240 ml lapte
- 3 ouă
- fructe de pădure
- 60 g unt
- 1 linguriță vanilie
- 2 linguri zahăr
- 1/4 linguriță sare
Mod de preparare:
Mai întâi trebuie să încingi cuptorul la 200 de grade Celsius. Apoi trebuie să baţi bine ouăle. Când sunt gata, adaugă peste ele vanilia, făina, laptele, sarea şi zahărul. Omogenizează.
Topeşte apoi untul şi încorporează-l şi pe el în compoziţia de clătite. Toarnă compoziţia în tavă în care ai topit untul (ideal ar fi o tigaie mare de fontă, dar poţi folosi şi o tavă clasică, tapetată cu hârtie de copt).
Bagă tava în cuptor pentru maxim 25 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Pune apoi fructele de pădure peste clătite şi bagă tava înapoi în cuptor, de data aceasta pentru numai câteva minute. Aceste clătite finlandeze se servesc simple sau cu sirop.
Sfaturi pentru a prepara clătite finlandeze
Înainte de a te apuca efectiv de gătit, citeşte şi aceste lucruri. Te vor ajuta să faci un preparat şi mai bun la gust:
- foloseşte praf de copt;
- lasă compoziţia deoparte în jur de o jumătate de oră;
- clătită e gata când prinde o culoare rumenă şi a crescut destul de mult;
- serveşte desertul cu frişcă, fructe din compot (dacă nu ai fructe de pădure) şi chiar o lingură de smântână. Fiind de sezon, și dulceața de portocale este numai bună pentru clătite finlandeze.
Ca desert îți recomand și o budincă din pâine sau resturi de cozonac.