Aceste clătite cu cașcaval sunt fragede și moi, putând fi servite la micul dejun, pe post de gustare sau ca aperitiv dacă se fac mai micuțe. Este o rețetă simplă, dar extrem de gustoasă, făcându-se cu ingrediente la îndemână, adică de tipul „cu ce avem prin frigider”.
Clătitele sunt, în mod original, un desert foarte volatil, dar care se poate transforma rapid în fel principal. Sunt făcute dintr-un aluat subțire în care se poate adăuga sau nu zahăr, în funcție de preferințe. În România, ele se consumă de obicei cu dulceață sau gem.
Clătite cu cașcaval și mărar
Pentru această rețetă ai nevoie de 1 pahar făină, 2 pahare lapte, 150 gr cașcaval (alege un sortiment tare), 2 ouă, 1 legătură mărar, 1 linguriță zahăr, 1 linguriță sare, 1 linguriță ulei, 50 gr unt topit și 1 cățel de usturoi.
Prima dată spală bine mărarul și taie-l mărunt, apoi rade cașcavalul pe răzătoarea mică. Într-un bol pentru mixer adaugă ouăle împreună cu sarea și bate-le foarte bine. Adaugă apoi zahărul și continuă să mixezi până obții o spumă.
Se pune laptele și untul topit, care trebuie să fie la temperatura camerei, nu fierbinte. Treptat se încorporează și făina pe care ai amestecat-o în prealabil, se adaugă cașcavalul, verdeața și usturoiul pisat foarte bine. Unge o tigaie pentru clătite cu uleiul vegetal și prepară clătitele în mod normal.
Umplutura o poți face cu șuncă și brânză, astfel că ai nevoie de 12 felii subțiri de șuncă, 140 gr de brânză Cheddar rasă, 100 gr de cremă de brânză, 3 cepe verzi și o mână de pesmet uscat. Se pregătește o tavă de copt unsă cu unt, apoi se pune șunca și brânza peste fiecare clătită și se rulează. Se încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius, apoi se înfășoară clătitele și se pun în tavă unsă cu unt.
Pentru topping, într-un castron mic se amestecă smântâna cu restul de brânză și ceapa verde. Se întinde totul, apoi se presară deasupra pesmetul și se pune la cuptor totul pentru 30 de minute, până când se umflă și devin aurii.
Secrete pentru cele mai bune clătite
Ingredientele pentru clătite joacă un rol important. De aceea e nevoie să fie cele mai bune, astfel că alege lapte integral, nu degresat, ouă proaspete, făină superioară pe care o dai înainte prin sită. Nu e ușor să faci un aluat de clătite fără cocoloașe, dar nici imposibil.
Mai întâi cerne făina, chiar dacă este una de calitate și fină. În timp ce adaugi laptele, amestecă energic, ca să nu se adune făina. O altă soluție este să amesteci ouăle, făina și laptele deodată, nu să le pui unul după altul.
Dacă vei lăsa aluatul să se odihnească cel puțin 30 de minute sau chiar o oră, la temperatura camerei, va ajuta aluatul să nu fie elastic, ci pufos. Dacă nu ai timp suficient la dispoziție, adaugă laptele călduț când prepari aluatul.
Aluatul pentru clătite poate fi păstrat timp de 48 de ore în frigider într-un castron acoperit cu folie alimentară. Iar dacă nu știi care este consistența potrivită a aluatului, ei bine, tot ce trebuie să faci este să iei un polonic, să-l scufunzi în aluat, apoi să-l scoți și să verifici cu degetul pe spatele polonicului, urma degetului ar trebui să rămână. Cu aceste sfaturi, nu are cum să nu-ți iasă niște clătite cu cașcaval delicioase.