Prima pagină » Titlurile zilei » Clanurile din primării fac legea în comunele din județul Iași! Primarul și viceprimarul dorm în același pat și pun la cale afacerile. Rudele sunt chemate să căpușeze bugetul instituției

Clanurile din primării fac legea în comunele din județul Iași! Primarul și viceprimarul dorm în același pat și pun la cale afacerile. Rudele sunt chemate să căpușeze bugetul instituției

30 aug. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

O parte a comunităților din județul Iași au ajuns să fie controlate de ani buni de unele familii care trag cu dinții de funcțiile din primării. Primari și viceprimari din aceeași familie, secretari-rude cu șefii primăriilor sau chiar instituții lăsate moștenire fac parte din tabloul administrației publice locale din Iași. În aceste primării, în ultimii ani, scandalurile s-au ținut lanț

Mai multe primării din județul Iași sunt conduse prin rotație de cupluri ce controlează administrațiile de mandate întregi. Tabloul este întregit și de numeroase rubedenii în principalele instituții ale unităților administrativ-teritoriale. În ultimii ani, o parte a localităților din județul Iași au ajuns sub controlul unor familii ce s-au perindat la vârful primăriilor și care au ajuns să transforme aceste instituții în adevărate afaceri personale. Cazuri precum cele din comunele Mironeasa, Tătăruși, Strunga, unde primăria a devenit doar o afacere, sunt la ordinea zilei. Cu toate acestea, cei aflați pe aceste funcții continuă să fie aleși de comunitate, și asta în ciuda problemelor de integritate sau penale pe care le au.

Clanul Curcudel din Mironeasa

Comuna ieșeană Mironeasa este un exemplu clar în care familiile au acaparat administrațiile locale la cel mai înalt nivel. Elena Curcudel este primarul comunei aflate la câteva zeci de kilometri de Iași, de patru mandate. Soțul său, Dumitru Curcudel, este viceprimarul comunității. Cei doi conduc liniștiți localitatea aflată printre cele mai sărace din județul Iași. În tot acest timp, în comuna Mironeasa scandalurile s-au ținut lanț. Elena Curcudel a fost condamnată penal în anul 2018 pentru fapte de corupție, însă nu și-a pierdut mandatul și nici nu a primit interdicție de a nu mai candida pentru funcția de la primărie. Investițiile în comunitatea ieșeană sunt la pământ, localitatea fiind în continuare printre cele mai sărace din județul Iași. În cei 17 ani de când se află la vârful primăriei, familia Curcudel nu a făcut aproape nimic pentru bunăstarea locuitorilor din comună, ci dimpotrivă.

Clanul Iosub din comuna Tătăruși

Un alt caz notoriu de administrație în familie este și cel din localitatea Tătăruși, din zona de nord-vest a județului Iași. Localitatea este condusă din anul 2004 de social- democratul Costel Iosub. Secretarul primăriei este Valentina Iosub, consoarta acestuia. Legal, cei doi sunt divorțați încă din 2001, pentru că rudele de gradul I nu pot ocupa aceste funcții, odată cu apariția Legii 215, cea care reglementa statutul public al autorităților locale. La vremea respectivă, Costel Iosub era viceprimar în Tătăruși. Cum doi soți nu puteau ocupa împreună funcții de conducere în aceeași instituție, cei doi au divorțat în acte. După un periplu de mai bine de 2 ani pe funcția de subprefect al județului Iași, Valentina Iosub a revenit pe funcția de secretar al Primăriei comunei Tătăruși.

Clanul Șpaiuc din Comuna Sirețel

O altă situație în care comunitatea este controlată de rubedenii la vârf este cea din comuna Sirețel. Familia Gelu și Doina Șpaiuc se află la vârful Primăriei Sirețel de la începutul acestui mandat. Gelu Șpaiuc a fost ales primar într-o comună măcinată de scandaluri, unde predecesorul său, Gheorghe Ancuța, a fost condamnat pentru fapte de corupție. Acum, familia Șpaiuc a ajuns să conducă Primăria cu mână de fier și să-și rezolve problemele personale cum știu mai bine. Recent, au fost implicați într-un scandal în care a fost nevoie și de intervenția Poliției.

Comuna lăsată moștenire în familie

Un caz aparte este cel al comunei Strunga din județul Iași. În ultimele mandate, primăria a ajuns să fie lăsată moștenire în familia Sorin și Mariana Lazăr. Sorin Lazăr a ocupat în trecut funcția de primar al comunei, după care în 2012 a decis să candideze pentru un mandat în Parlamentul României. Astfel, la cârma primăriei din Strunga a ajuns Mariana Lazăr, soția acestuia. Însă recent, după două mandate la Primăria Strunga, aceasta s-a dat deoparte și l-a lăsat din nou pe soțul său să revină pe funcția de primar.

Culmea, deși Sorin Lazăr are două condamnări penale, asta nu i-a împiedicat pe localnicii din Strunga să-l voteze din nou la cârma comunei. Un alt caz de rubedenii este și cel de la Hălăucești, unde, recent, secretarul Iulian Andrieș a fost găsit incompatibil de către Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru că s-a aflat în relații directe de serviciu cu fiica sa, angajată în aceeași instituție. Astfel de situații sunt și la alte primării din județul Iași, unde zeci de funcționari ce lucrează în aceeași instituție sunt rude.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`