Florin Stănescu, membru în clanul țiganilor, a provocat Statului un prejudiciu de 10 milioane euro. Banii s-au evaporat, iar lichidatorul judiciar nu reușește să pună mâna pe documentele contabile. Firma lui Stănescu a intrat în insolvență, iar la masa credală s-a înscris doar Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași. Inspectorii fiscali au arătat că prin firma lui Stănescu s-au făcut deduceri ilegale de TVA. TCY Bavaria Invest SRL era implicată fictiv în activități de comercializare a produselor din carne
Clanul țiganilor din zona Ciurea revine în atenția publică, în urma unui proces de insolvență. Este vorba despre societatea TCY Bavaria Invest SRL, controlată de Florin Stănescu, membru în clanul amintit. În dosarul aflat pe rolul Tribunalului Iași au fost precizate detalii despre un prejudiciu adus bugetului de stat. În consecință, se vorbește despre o țeapă de 44.869.234 lei, aproape 10 milioane euro. Pe data de 30 aprilie a fost finalizat tabelul preliminar al creanțelor. Pe listă se află un singur creditor, adică Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași, care are de recuperat suma menționată. Greu de crezut că Finanțele vor recupera sumele, în condițiile în care banii s-au evaporat. Ultimele raportări financiare arată că TCY Bavaria Invest SRL a depus bilanțul doar pe anul 2014, când cifra de afaceri era de 14,6 milioane lei, profit de 2.680 lei, datorii cu 15,8 milioane lei, cu „zero” angajați. Societatea are ca obiect de activitate „comerț cu amănuntul al cărnii și al produselor din carne”.
Florin Stănescu a înregistrat contracte fictive, cu firme-fantomă, pentru deducerea TVA
Conform procesului-verbal 126/17.03.200 încheiat în urma inspecției fiscale realizată de Finanțele ieșene, reiese că Florin Stănescu a înregistrat contracte fictive, cu firme- fantomă, pentru deducerea TVA. Autoritățile au fost duse de nas de Florin Stănescu deoarece în realitate firmele care au colaborat nu desfășurau activități reale. Nu aveau puncte de lucru, angajați sau mașini de transport. Totul a condus la hoția de 10 milioane euro.
„Societatea figurează cu un stoc scriptic de marfă în sumă de 172.542,70 lei, stoc care în realitate nu există conform declarației administratorului Stănescu Florin și pentru care nu s-a efectuat de către organele de inspecție fiscală ajustarea TVA dedusă deoarece acest stoc provine din achiziții de marfă pentru care nu s-a acordat drept de deducere a TVA deoarece achizițiile efectuate în perioada 2017-2018 au fost de la diverși furnizori care fac parte din lanțuri de firme de tip fantomă, care nu au desfășurat niciodată activități reale și documentele întocmite de aceștia (facturi fiscale) nu reflectă realitatea economică în sensul că mărfurile înscrise nu au fost livrate în realitate, iar serviciile nu au fost prestate”, se arată în raportul lichidatorului judiciar Marka’s IPURL.
Banii din prejudiciu s-au evaporat
În acest moment, lichidatorul judiciar se află în imposibilitatea de a identifica bunurile societății, neexistând niciun document contabil. Mai mult, nu a fost identificată nici adresa debitorului Florin Stănescu. În alt raport de inspecție fiscală din data de 12.04.2019 se arată același comportament al societății de evaziune fiscală.
„TCY Bavaria Invest SRL are ca furnizori societăți cu un comportament fiscal inadecvat, specific firmelor de tip «missing trader», în sensul că nu justifică achiziții reale, necesare unor livrări ulterioare, nu dețin bunuri în patrimoniu, nu depun declarații fiscale sau declarațiile fiscale depuse nu reflectă situația de fapt reală sau sunt declarați inactivi de către organele de inspecție fiscală. Având în vedere cele menționate, întrucât în prezent nu deținem decât documentele menționate, ne aflăm în imposibilitatea analizării din punct de vedere economic, financiar-contabil a cauzelor care au dus la apariția stării de insolvență a debitoarei”, mai spune lichidatorul.
Clanul țiganilor este cunoscut pentru activitățile de evaziune fiscală. Țeapa de 10 milioane euro nu este singulară.
Finanțele ieșene au creanțe de recuperat de 37,3 milioane de euro în total
De precizat că, în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2019, conform ultimelor date la nivelul județului Iași, Fiscul a înregistrat încasări de aproape 5,4 miliarde lei, adică 1,1 miliarde euro, de la persoane fizice și juridice. La nivel de regiune, media de încasări lunară a fost de 1,3 miliarde lei. Față de anul 2018, diferențele nu sunt majore. În ceea ce privește sumele suplimentare identificate în urma inspecțiilor fiscale, la nivelul județului Iași, acestea ating pragul de 175.681.277 lei, adică 37,3 milioane euro. În 2018, suma a fost mult mai mică, de aproape 110 milioane lei. Diferența este cauzată de restructurarea activității ANAF. În această perioadă, activitatea de inspecție fiscală a fost redusă.
Foto arhivă