Clanul Tănase, din Iași, a fost vizitat de „mascați” ieri-dimineață. Anchetatorii au intrat pe fir și îi acuză pe cei din clan că ar fi făcut trafic de persoane. Mai multe tinere ar fi fost trimise să se prostitueze, iar, de pe urma acestora, membrii familiei Tănase s-ar fi ales cu sume importante de bani
UPDATE 23 ianuarie 2022, 14:12:
Fiul lui Belgian Tănase a fost ridicat de mascaţi. O parte din clan se află după gratii.
„Instanţa admite propunerea formulată, dispune arestarea preventivă a inculpatului Italiano Tănase, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de: o constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane, pentru o durată de 26 de zile”, au precizat duminică, 23 ianuarie 2022, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi.
Știre inițială, 19 ianuarie 2022
Clanul Tănase din Iași a fost ținta unor percheziții domiciliare efectuate de oamenii legii. Astfel, ieri, anchetatorii au efectuat 5 percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori.
„În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2019, mai multe persoane, cunoscute ca făcând parte dintr-o familie cu trecut infracțional de pe raza județului Iași, au constituit un grup infracțional organizat, structurat și bazat pe relații de rudenie și interese comune, care a acționat în mod coordonat, în scopul comiterii unor infracțiuni de trafic și exploatare a unor victime vulnerabile financiar și emoțional. Astfel, membrii grupării au racolat, transportat pe teritoriul mai multor state europene, cazat și înlesnit practicarea prostituției pentru mai multe victime minore și majore, foloasele materiale obținute fiind însușite în totalitate de către membrii grupării. La audieri au fost duse 10 persoane”, au afirmat oamenii legii.
Problemele pe care clanul Tănase, din Iași, le-a avut cu legea
Interlopul ieşean Cosmos Tănase, liderul clanului, a fost pus pe 15 octombrie 2021 sub control judiciar de către procurori. Iniţial, acesta fusese reţinut pentru 24 de ore, sub acuzaţia de ultraj la poliţist. El a fost tras pe dreapta de un echipaj al Poliţiei Rutiere şi a fost sancţionat pentru comiterea unei contravenţii.
În momentul în care a văzut că este sancţionat, Cosmos Tanase ar fi devenit recalcitrant şi ar fi adresat ameninţări poliţistului care l-a amendat. Pe de altă parte, Valter, fratele lui Cosmos Tănase, a fost trimis în judecată într-un dosar de prostituție. Povestea începe în luna mai 2021, când anchetatorii au efectuat două percheziții domiciliare în municipiul Iași, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane, printre care și Valter Tănase.
„În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, două persoane au recrutat, fie direct, fie prin interpuși, tinere pe care le-au determinat să practice prostituția în Marea Britanie. În activitatea de recrutare a victimelor, suspecții se orientau spre tinere cărora le lipsea experiența de viață, aveau un nivel scăzut de instruire, o stare materială precară sau se aflau în situații familiale conflictuale”, au menționat atunci anchetatorii ieșeni.
Cum acționau „peștii” pentru racolarea tinerelor
Oamenii legii au mai afirmat că tinerele erau recrutate prin inducerea în eroare cu privire la activitatea pe care urmau să o desfășoare în Marea Britanie sau cu privire la remunerația pe care urmau să o primească.
„Victimele erau cazate inițial în locuințe din Iași, Brăila și Constanța, ulterior fiind transportate în capitala Marii Britanii, unde erau cazate în locuințe închiriate. După determinarea acestora să accepte practicarea prostituției prin folosirea violenței, amenințărilor sau a șantajului, suspecții postau anunțuri pe mai multe site-uri de profil, o singură victimă reușind să obțină zilnic din practicarea prostituției sume cuprinse între 500 și 1.500 de lire sterline, bani însușiți aproape în totalitate de către aceștia.
Din investigațiile efectuate, a rezultat faptul că unul dintre suspecți avea rolul de lider, în Marea Britanie, deținând controlul asupra unui număr de cinci imobile închiriate în zone centrale ale Londrei, unde ar fi fost exploatate mai multe victime. Cel de-al doilea suspect se ocupa de supravegherea victimelor exploatate sexual, comunica cu clienții care apelau numerele de telefon postate pe site-urile de profil, ținea evidența și colecta toate sumele de bani obținute din prostituție”, au adăugat oamenii legii.
Acord între state pentru prinderea infractorilor
În vederea documentării activității infracționale desfășurată de către suspecți, a fost încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă între România și Marea Britanie.
„Au fost duse la audieri două persoane. Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor ieșeni. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Suportul financiar și logistic a fost asigurat de către Eurojust. Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, au încheiat anchetatorii.
Acum, clanul Tănase, din Iași, a fost pus pe burtă de „mascați”, tot pentru trafic de carne vie.