Prima pagină » Titlurile zilei » Clanul Stanciu produce milioane de euro dintr-un spațiu al Primăriei Iași, fără să plătească vreo chirie de mai bine de 18 ani! Zero lei pentru o clădire de 558 de metri pătrați. Contractul din zona Păcurari expiră în câteva zile – FOTO

Clanul Stanciu produce milioane de euro dintr-un spațiu al Primăriei Iași, fără să plătească vreo chirie de mai bine de 18 ani! Zero lei pentru o clădire de 558 de metri pătrați. Contractul din zona Păcurari expiră în câteva zile – FOTO

20 dec. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

De aproape 20 de ani, Fundația Ecologică Green, deținută de consilierul județean Cristian Stanciu, nu plătește un leu pentru un spațiu pus la dispoziție de Primăria Iași. Deși activitatea FEG generează venituri importante, Primăria Iași nu a recalculat chiriile. Două contracte cu municipalitatea urmează să expire pe data de 31.12.2021

Clanul Stanciu, condus de Cristian Stanciu, consilier județean PSD, căpușează spațiile comerciale ale Primăriei Iași. De mai bine de 20 de ani, mai multe imobile aflate în proprietatea municipalității sunt folosite de Fundația Ecologică Green (FEG), condusă de consilierul județean. Spațiile au fost atribuite direct, cu chirii ridicole, dacă este luată în calcul și poziționarea excelentă. Flagrant este faptul că, din exploatarea spațiilor comerciale, FEG încasează sume importante din formarea profesională a cursanților. Spre exemplu, pe strada Păcurari, nr.47, FEG a înființat Centrul de Formare și Evaluare Profesională. Aici sunt susținute cursuri de calificare pentru coafor, frizer, bucătar, ospătar, tehnician maseur, infirmier, tehnician, instalator, macaragiu, fochist, alpinist utilitar etc.

Imobilul are o suprafață de 558,08 metri pătrați, la care se adaugă o suprafață de teren de 307 metri pătrați. Conform HCL 411/20.07.2003, clanul Stanciu nici măcar nu plătește chirie. În 18 ani, Primăria Iași ar fi putut încasa lejer cel puțin 2 milioane de euro, numai din chirii. Contractul pentru spațiul din Păcurari ar urma să expire la finalul acestui an, pe data de 31.12.2021. Rămâne de văzut dacă municipalitatea va prelungi acest contract, în aceleași condiții păguboase pentru bugetul local. În ultima perioadă, Cristian Stanciu se bazează și pe relațiile personale cu funcționarii din Primăria Iași. Este considerat cel mai bogat consilier județean.

Clanul Stanciu plătește 100 de euro pentru un spațiu din centrul Iașului, cât o vilă

Totodată, prin FEG, Cristian Stanciu ocupă și spațiul Primăriei de pe strada Cuza Vodă, nr.1. Prin HCL nr. 235/28.08.2000, Primăria Iași a atribuit către FEG spațiul unde se află sediul central al fundației. Conform ultimei actualizări, Cristian Stanciu plătește pe lună o chirie de doar 579 de lei, puțin peste 100 de euro. Asta, în condițiile în care spațiul are o suprafață de 159,45 de metri pătrați, cât o vilă. Astfel, FEG achită lunar doar 3,6 lei pe metru pătrat, dar prețul real poate porni de la 20 de euro. Și în acest caz, contractul expiră pe data de 31.12.2021. În edițiile trecute ale BZI, Cristian Stanciu a precizat că ocupă spațiile în baza hotărârilor de Consiliu Local, fără să facă alte precizări legate de veniturile generate din exploatarea acestor imobile. BZI a prezentat și situația în care Cristian Stanciu nu a declarat că deține acțiuni la Compania Aerostar, aflată sub contract cu Consiliul Județean Iași.

Cristian Stanciu a înființat o grădiniță în spațiul Primăriei, pentru care plătește 666 de lei

Nu în ultimul rând, Cristian Stanciu plătește către Primăria Iași numai 666 de lei, chiria lunară, pentru clădirea de pe strada Păcurari, nr.25, acolo unde funcționează grădinița FEG. Clădirea are 255,25 de metri pătrați, plus teren de 400 de metri pătrați. Chiria ridicolă este plătită din 1992. De aproape 30 de ani, Primăria Iași pierde constant venituri la bugetul local. Părinții care înscriu copiii la Grădinița FEG ajung să plătească și 2.000 de lei pe lună, deci există încasări importante.

„Grădinița FEG are în structura sa toate grupele de pregătire specifice învățământului preșcolar: mică, mijlocie și mare. Activitatea grădiniței se desfășoară în 4 spații de școlarizare situate în str. Păcurari, nr. 25, str. Carpați nr. 11 (lângă fosta Poștă Nicolina), str. Smârdan nr. 63 (zona Bucșinescu) și Șoseaua Națională, nr. 5 (cartier Alexandru). Spațiile sunt organizate respectându-se specificul fiecărei grupe, dotate cu mijloace audiovizuale și materiale didactice necesare procesului educațional, minilaboratoare de calculatoare, săli de mese, săli de sport, spații de joacă în aer liber”, se arată în prezentarea afacerii.

În acest moment, printre proprietățile lui Cristian Stanciu se numără hotelul Astoria, din centrul Iașului, fostul sediu al Poștei Române din Podu Roș, clădirea Studis de pe strada Otilia Cazimir, Casa „Iacob Negruzzi”, dar și un teren situat în imediata vecinătate a complexului Palas. Consilierul județean a preluat și afacerea de la Master Pub din Tudor Vladimirescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *