Primăria comunei Dumești este controlată exclusiv de rudele și apropiații lui Mihai Cocoveică. Nora și fiica controlează Registrul agricol și compartimentul Taxe. Locuitorii din comună s-au dat bătuți, recunosc că trăiesc pe moșia primarului
Comuna Dumești, județul Iași, a devenit moșia primarului PNL Mihai Cocoveică. Parcursul politic al liberalului începe în perioada când fostul primar Mihai Sabaiduc a fost condamnat în 2017 la 8 ani de închisoare, după ce a intrat ilegal în posesia mai multor terenuri din localitate. Atunci, viceprimar era Mihai Cocoveică, care s-a trezit peste noapte că are și atribuții de primar. În toamna anului 2020, Mihai Cocoveică candidează și este ales primar din partea PNL, după ce a obținut un procent de 26,98 la sută din voturile exprimate de alegători, competiția fiind destul de strânsă. Gheorghe Gheorghiu, candidatul PSD, a obținut 20,81 procente. Din acel moment, Mihai Cocoveică are mână liberă în instituție, deși are un Consiliu Local ostil, din cauza numărului mic de consilieri PNL.
Și-a plantat un consilier personal, spre nemulțumirea politicienilor
Imediat după ce s-a instalat în fotoliul de primar, Mihai Cocoveică l-a angajat pe post de consilier personal pe un activist PNL, Costin Jalbă. În campania electorală s-a ocupat de imaginea candidatului PNL. Acum, favoarea i-a fost întoarsă. În comună este cunoscut ca intermediar în relațiile cu firmele care semnează contracte cu Primăria Dumești.
„Are un salariu de 5.300 lei net, în timp ce viceprimarul are o indemnizație de 4.800 lei”, spune viceprimarul comunei, Cătălin Pachițac.
Pe paginile de socializare, Costin Jalbă s-a remarcat prin tatuajele expuse, dar și cu participarea la mai multe concursuri de frumusețe canină. Legătura cu Primăria Dumești este evidențiată și de faptul că soacra acestuia, Emilia Condurache, era contabilul Primăriei, până când a ieșit la pensie. Comuna Dumești a fost în centrul unui scandal, după ce afaceristul Ovidiu Petrache a vrut să intre în posesia mai multor terenuri.
Registrul Agricol, pe mâna nurorii. Ionela și Alina formează un cuplu imbatabil
Primarul Mihai Cocoveică reușește în acest moment să controleze și Registrul Agricol, subordonat direct secretarului Consiliului Local, Simona Băsu, apropiată a primarului în funcție. În acest compartiment lucrează de mai mulți ani Ionela Cocoveică, nora primarului, în timp ce Alina Cocoveică, fiica primarului, controlează compartimentul Taxe și Impozite. Astfel, șeful instituției controlează sută la sută comuna, având acces la informațiile legate de suprafețele de teren agricole disponibile în localitate.
În tot acest timp, consilierii locali care au solicitat un inventar exact al terenurilor aflate în administrarea Primăriei nu au primit niciun răspuns. În tot acest timp, fiica primarului are și calitatea de asociat și unic administrator în societatea Agro Trans Dumești SRL. Societatea, cu obiect de activitate „transporturi rutiere de mărfuri”, a fost înființată în 2017, taman când Mihai Cocoveică simțea că va ajunge la butoanele din instituție. Deocamdată, societatea are o cifră de afaceri de 215.260 lei, date valabile pentru anul 2020.
Primarul Mihai Cocoveică controlează și achizițiile publice
Nu în ultimul rând, primarul comunei mai are un om de bază la compartimentul de achiziții publice. Aici a fost plantată Ramona Patraulea, care se ocupă de licitații încă din perioada în care Mihai Cocoveică era viceprimar cu atribuții de primar.
„Miza lui cea mai mare este să controleze registrul agricol, achiziții publice și să meargă ca o asociație familială. În acest moment, rezerva Primăriei de 200-300 hectare de teren agricol este exploatată în proporție de 80 la sută de familia Cocoveică. Îl folosește, îl lucrează, nu a plătit un leuț la Primărie. Oamenii nu mai au unde să ducă un animal, pășunile au fost transformate în culturi de floarea-soarelui. I s-a cerut inventarul domeniului public și privat, dar nu vrea să-l aducă. Orice act de la registrul agricol se semnează de fiică, noră, primar. Au fost puse piedici inclusiv pentru adeverințe de rol ca să își facă buletin”, a precizat Cătălin Pachițac, viceprimarul comunei Dumești.
Criteriu de angajare la Primăria Dumești: „Stăpânește calculatorul super ok”
Contactat telefonic, primarul comunei Dumești a explicat de ce l-a angajat pe Costin Jalbă pe postul de consilier personal.
„El este un locuitor din cadrul comunei. L-am angajat pentru că în perioada asta sunt fonduri de la PNRR și PNDL – 3. Am nevoie să colaborez. El are studii superioare, nu știu exact ce, a lucrat la noi la Primărie. Din punct de vedere al calculatorului, stăpânește super ok. Am nevoie de un om ca să-l trimit cu documente, pe care să mă sprijin”, a declarat primarul Mihai Cocoveică. Costin Jalbă a fost mai expeditiv în momentul în care a fost întrebat despre atribuțiile din Primărie. „Atunci eu zic în felul următor, faceți o cerere și vi se va răspunde”, a spus Costin Jalbă.
Costin Jalbă, tehnician dentar: „Ce să fac, dacă sunt pregătit…”
După câteva minute, Costin Jalbă a revenit cu un apel, ca să explice cu exactitate ce atribuții are în instituție. După o simplă înșiruire, rezulta că ține locul unui număr de cel puțin 8 persoane.
„În ultimii 7 ani am lucrat în industria auto, am lucrat la Mega Auto, director de vânzări Skoda, am terminat tehnică dentară la «Apollonia». În primul rând, asigur consiliera primarului, întocmesc referate și proiecte de hotărâri, tehnoredactez materiale și asigur corespondența, particip la audiențe, reprezint primarul prin delegație la diferite evenimente, țin evidența invitaților, țin corespondența cu agenții economici. Ce să fac, dacă sunt pregătit? Verific parcul auto, mă ocup de imaginea Primăriei”, arată Costin Jalbă. Probabil, după o zi de muncă la Primăria Dumești, se instalează inevitabil și surmenajul.
Ce spun „fetele” din Primăria Dumești
„Fetele” din clanul familiei Cocoveică spun că își fac doar treaba la locul de muncă.
„Sigur că nu (despre legătura cu clanul- n.r.). Eu am intrat cu concurs încă de pe vremea fostului primar. Nu are nicio legătură”, a arătat Ionela Cocoveică, nora primarului, venită din sectorul bancar.
Fiica șefului din Primărie spune că nu a refuzat contribuabilii care au solicitat eliberarea diverselor documente.
„Eu am dat concurs în 2011, am lucrat la Casierie, acum sunt la Taxe și Impozite. Nu s-a pus problema niciodată să nu ajutăm, doar dacă erau cazuri în care nu aveau documentația completă”, a precizat Alina Cocoveică.
Șefa de la Achiziții, Ramona Patraulea, venită prin concurs la Primărie în 2020, spune că se află într-o relație de colegialitate cu membrii familiei Cocoveică.
Primarul Mihai Cocoveică spune că ar mai angaja, pentru că este loc
Primarul comunei Dumești a explicat că nu ascunde inventarul domeniului public și privat, numai că trebuie să fie realizate noi măsurători.
„Cum să nu pun la dispoziție? Anul trecut, înainte de alegeri, am venit cu un proiect de hotărâre, dar nu l-au votat. La reactualizarea inventarului am făcut măsurători și am găsit diferențe. S-a măsurat cu compasul, nu îmi dau seama. Nu că nu aș vrea eu. A fost o firmă de cadastru care nu a mai realizat lucrările și acum se află în proces cu Oficiul de Cadastru. La noi n-au măsurat, deși era semnat din 2017. E greu de colaborat în sensul ăsta. Am candidat pentru că aveam experiență în administrație. Speram să facem lucruri bune în comunitate. Noi, în organigramă, avem 43 de posturi, dar suntem 20 de oameni, la o populație de 5.000 de locuitori”, a încheiat primarul Mihai Cocoveică, dezamăgit că nu găsește înțelegere în Consiliul Local.
În perioada în care comuna Dumești era condusă de primarul Mihai Sabaiduc, au fost numeroase scandaluri legate de cheltuirea banului public.
Mafia legionarilor Cocoveica