Prima pagină » Titlurile zilei » Clădirile de birouri din Iași sunt goale de mai bine de un an! Afaceriștii pierd milioane de euro. „Nu e vorba de preț, ci de faptul că nu vine nimeni”

Clădirile de birouri din Iași sunt goale de mai bine de un an! Afaceriștii pierd milioane de euro. „Nu e vorba de preț, ci de faptul că nu vine nimeni”

14 aug. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Piața birourilor pentru închiriat este în continuare afectată de pandemia COVID-19, clădirile fiind goale de mai bine de un an. Proprietarii au redus prețurile, dar chiar și așa, nu există interes din partea clienților. Acestea sunt cuprinse între 5 și 20 de euro, metrul pătrat, în funcție de zonă și dotări

Potrivit specialiștilor în imobiliare, în Iași sunt clădiri de birouri cu o suprafață de 20.000 de metri pătrați, pentru închiriat, care sunt goale de mai bine de un an. Cererea din partea clienților este foarte mică și chiar dacă unii proprietari au mai scăzut prețurile cu 5-10 la sută, nu există deloc interes pentru închirierea lor.

„Cererea este foarte mică, de asta stau birourile goale. Înainte era un deficit de clădiri de birouri, acum e invers. Încă muncesc de acasă multe persoane. Chiriașii vor prețuri bune pentru că spațiile vor fi închiriate pe termen lung, de aceea unii nu reduc prețurile. Acum suntem în discuții cu două companii care vor să închirieze în jur de 1.500 de metri pătrați, spații de birouri”, susține Iulian Ursache, unul dintre fondatorii Uil Imobiliare.

Una dintre cele mai mari clădiri de birouri din Iași, construită anul trecut și care este goală tot de atunci, este National Office Center (NOC), de pe Șoseaua Națională. Clădirea are 10 niveluri, cu birouri din clasa A, și este deținută de omul de afaceri Gheorghe Cheșcu, care închiriază 10.900 de metri pătrați cu 12 euro metrul pătrat.

Gheorghe Cheșcu, proprietar clădire birouri: „Aici nu e vorba de preț, ci de faptul că nu vine nimeni. Nu există interes”

Proprietarul clădirii susține că nu a închiriat nici măcar un metru pătrat până acum, iar cerere nu există deloc din cauză că angajații muncesc de acasă.

„Noi suntem așa de când a început pandemia. Am terminat clădirea în timpul pandemiei. Toți lucrează de acasă și de asta nu se mai închiriază spațiile. S-au redus prețurile, dar nu avem cu cine discuta pentru că nu există interes din partea clienților. Aici nu e vorba de preț, ci de faptul că nu vine nimeni. Vedem cât mai așteptăm până se închiriază. Un an, doi, după ce trece valul 4, că se vorbește despre asta. Anul acesta sigur nu o să înceapă treaba. Nu este cerere pe piață. Noi am investit în clădire peste 10 milioane de euro”, susține Gheorghe Cheșcu, proprietarul clădirii National Office Center, de pe Șoseaua Națională.

Piața spațiilor de închiriat s-a prăbușit anul trecut, la scurt timp după ce a izbucnit pandemia COVID-19.

Prețurile pentru clădirile de birouri cu spații de închiriat sunt cuprinse între 5 și 20 de euro, metrul pătrat

Prețurile pentru închiriat spațiile de birouri din Iași sunt cuprinse între 5 și 20 de euro, metrul pătrat, în funcție de zonă și dotări.

„În centrul Iașului, birourile din clasa A se închiriază cu 12 – 14 euro metrul pătrat, la care se adaugă 2,5 sau 3 euro «service charge», respectiv taxele de administrare a clădirii. În zona semicentrală, prețurile sunt de 12 euro metrul pătrat plus 2 euro pe metrul pătrat, taxa de administrare. Noua zonă de închirieri birouri este în Baza 3, aici fiind închiriate spațiile cu 12 euro, metru pătrat. Dacă vorbim de Șoseaua Națională, zona Podu Roș, prețul e de 12,5 euro metrul pătrat plus 2,5 euro metrul pătrat, service charge. În cazul celor care închiriază spațiile, vorbim de relocări. Sunt peste 20.000 de metri pătrați de birouri care sunt goale”, mai spune Iulian Ursache, consilier în imobiliare.

În această perioadă se vând foarte bine casele și apartamentele din Iași, chiar dacă prețurile au crescut în ultimul an.

Proprietarii spațiilor de birouri au redus prețurile pentru a atrage chiriașii

Specialiștii în imobiliare susțin că prețurile sunt mai mici față de anul trecut, dar nu suficient de mici încât să atragă chiriașii.

„În Nicolina s-au închiriat cu 15 euro, metrul pătrat, iar modificări la aceste prețuri nu au apărut în ultimul an. În Tudor, acum un an și jumătate, s-au închiriat spații de birouri cu 15-20 de euro, metrul pătrat. Nu au scăzut foarte mult prețurile, drept dovadă nu vin chiriașii. În capăt Bucium, prețul este de 5 până la 10 euro metrul pătrat”, susține Cristian Mihalache, specialist în imobiliare.

Una dintre clădirile unde nu mai sunt spații de închiriat este Bursa Moldovei.

„Aici s-au închiriat cu 15-20 euro pe metru pătrat. Acum nu mai este nimic de închiriat. La această sumă se adaugă prețul pentru căile de acces, scări comune, băi, holuri. Un spațiu din Târgu-Cucu se închiriază cu 10-15 euro pe metru pătrat. În Copou, se închiriază spațiile pentru birouri cu 20 euro pe metru pătrat. Spațiile mai mici sunt mai scumpe față de cele mari. În schimb, spațiile de birouri vizavi de Liceul Pedagogic se închiriază cu 11 euro, metrul pătrat. La spațiile din centru există o tendință de scădere a prețurilor, dar foarte mică”, susține Ana Maria Roșca, consilier imobiliar în cadrul Creative Imobiliare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024