În fiecare an, data de 1 octombrie marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân. Această zi are scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la cancerul de sân și de a sublinia importanța informării asupra acestei boli care face atât de multe victime. Anul acesta, clădirea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași va fi iluminată în roz
Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului la Sân, vineri, 30 septembrie 2022, la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice, conducerea Institutului Regional de Oncologie Iași va organiza o conferință de presă la care vor lua parte medici, psihologi și beneficiari ai serviciilor unității medicale.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân, marcată la Iași
Luna octombrie este Luna Internațională de Informare despre cancer la sân. Cu acest prilej, la 1 octombrie se aprind lumini roz care îmbracă cele mai reprezentative clădiri sau monumente din întreaga lume. Începând cu anul 2001, cele mai reprezentative clădiri din București au fost iluminate în roz, iar din 2021 acest lucru se întâmplă și la Iași. Anul acesta, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân, sediul Casei de Asigurări de Sănătate din Iași va fi iluminat în roz.
„Institutul Regional de Oncologie Iași pune accent pe depistarea din timp a bolilor oncologice și pentru aceasta derulează campanii de informare asupra evaluărilor de screening în regim gratuit ce sunt disponibile în cadrul Institutului (consultații de specialitate gratuite, investigații gratuite, programe de screening).
Pentru a atrage atenția asupra importanței depistării precoce a cancerului de sân, în acest an, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân va fi marcată de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași prin iluminarea în roz a clădirii Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași, sâmbătă, 1 octombrie, începând cu ora 18:30, pe strada Gheorghe Asachi, nr. 18-20. Aceasta a fost zidită pe când se amenaja Teatrul cel Mare din Copou (1846) și ar fi rămas arhitectului N. Singurov, colaborator al lui Mihail Sturdza. Aici ar fi locuit boierul Panaioti Moruzi, iar după 1900 clădirea a aparținut lui Constantin Climescu”, au precizat reprezentanții IRO Iași.
Cancerul la sân, cea mai răspândită formă de cancer în rândul femeilor
Cancerul la sân este cea mai frecventă formă de cancer cu care se confruntă femeile și a doua cauză a deceselor provocate de tumorile maligne, după cancerul de plămân, în rândul populației de sex feminin. Se estimează că 1 din 8 femei va fi diagnosticată de-a lungul vieții cu această formă. Deși este întâlnit cu o frecvență mult mai mare în rândul femeilor, cancerul de sân îi poate afecta și pe bărbați. La nivel global, sunt diagnosticate 1,7 milioane de cazuri de cancer, ajungându-se ca un număr de 500.000 de paciente să decedeze din această cauză.
Europa este unul dintre continentele cu cea mai crescută incidență a cancerului de sân. La fiecare 2 minute o femeie este diagnosticată cu această maladie, iar la fiecare 6 minute o pacientă pierde lupta cu boala. Deși primirea unui astfel de diagnostic este o experiență traumatizantă, cancerul la sân poate fi prevenit, iar dacă este descoperit în stadii incipiente poate fi tratat și vindecat. În România, mai puţin de 10 la sută din noile cazuri sunt diagnosticate în fază incipientă.
Marcarea Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului la Sân are menirea de a încuraja populația, agenţiile guvernamentale, companiile private, organizaţiile non-profit, precum şi toate celelalte grupuri interesate să se alăture activităţilor ce au drept scop creşterea gradului de conştientizare a ceea ce românii pot face pentru a preveni cancerul de sân.