Prima pagină » Titlurile zilei » Clădire și teren de milioane euro din Iași, miza unei afaceri imobiliare spectaculoase! Proiect de reabilitare, consolidare, demolare parțială – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

Clădire și teren de milioane euro din Iași, miza unei afaceri imobiliare spectaculoase! Proiect de reabilitare, consolidare, demolare parțială – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

02 mai 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

La Iași, luna trecută a fost depus un proiect de reabilitare, consolidare, demolare parțială! În joc este o clădire și teren de milioane euro, miză a unei afaceri imobiliare spectaculoase. Astfel, clădirea fostului sediul al Institutului de Arheologie din Iaşi, cumpărată (în 2021) de către Șerban Dimitrie Sturdza, va fi restaurată

Luna trecută, la Iași a fost depus un proiect de reabilitare, consolidare, demolare parțială! În joc este o clădire și un teren de milioane euro, miză a unei afaceri imobiliare spectaculoase. Clădirea fostului sediul al Institutului de Arheologie din Iaşi (Strada Lascăr Catargi, numărul 18), cumpărată în 2021 de către Șerban Dimitrie Sturdza, urmează a fi restaurată folosind și planurile din dosarul de imobil de la Arhivele Naţionale Iaşi! La Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) a fost depus, în martie 2022, proiectul

”Reabilitare, consolidare, demolare parțială imobil C1 și transformare pod în spațiu locuibil la imobil existent, realizare împrejmuire și amenajare cale de acces auto și la garajul existent, demolare corp C2”.

Şerban Dimitrie Sturdza este un nume destul de cunoscut poporului român. Acesta își are originile într-una dintre cele mai importante familii nobiliare române. Nepot la a cincea generaţie în descendenţă directă din domnitorul Mihail Sturdza, prinţul Şerban Dimitrie Sturdza este cunoscut datorită tenacităţii cu care s-a luptat de-a lungul anilor pentru revendicarea averii familiei sale. Deşi îşi făcuse un nume peste graniţe şi o carieră frumoasă, descendentul lui Dimitrie Sturdza (bunicul) şi al lui Ion Mihail Sturdza (tatăl), a revenit în ţară în urmă cu mai bine de 14 ani, pentru a recupera ceea ce a intrat în posesia statutului în 1948. Nu se cunosc detalii legate de modul în care acesta a cumpărat imobilul. Cu toate acestea, atât construcția, cât și terenul sunt estimate la câteva sute de mii de euro.

Clădire și teren de milioane de euro din Iași, miza unei afaceri imobiliare spectaculoase!

Totul se află în faza Documentației Tehnice pentru obținerea Autorizației de Demolare (D.T.A.D.) și a Documentației Tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire (D.T.A.C.). Proiectant/Elaborator dr. Arh. Mihai Drișcu, ing. Ovidiu Petcu – S.C. Arc En Ciel S.R.L., expertiză tehnică: dr. Ing. Szalontay Coloman Andrei, ing. Trofinov Cătătlin – S.C. Trocon S.R.L., Studiu istoric: Dr. Marius Chelcu – Institutul de Istorie ”A. D. Xenopol”, beneficiar Șerban Dimitrie Sturdza. Regim de protecție: IS-I-s-A-03504 – Centru istoric și Curte Domnească, IS-II-m-B-03887, Casa scriitorului Nicolae Gane – Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), Strada Nicolae Gane 22, IS-II-m-B-03885, Tribunalul Judecătorului Sindic, Strada Gane Nicolae 20-A. Aici, membrii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) au solicitat o revenire și o completare a documentației.

Institutul de Arheologie, desfiinţat de mafia imobiliară

Interesele imobiliare şi financiare, precum și pasivitatea unor instituţii au degradat multe simboluri valoroase ale Iaşului. Cel mai important Institut de Arheologie din ţară, unde se află obiecte de o valoare istorică inestimabilă, a devenit din anul 2021 o simplă amintire. În urma unui proces de revendicare ce a durat peste zece ani, un proprietar pe care nimeni nu-l cunoaşte a obţinut clădirea, prin decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii Supreme. Cercetătorii de la Institut considerau că totul se petrece din cauza intereselor mafiei imobiliare. Obiecte istorice remarcabile şi artefacte vechi de mii de ani au fost mutate tocmai în zona industrială a oraşului.

Institutul de Arheologie a ajuns o ruină

Chiar dacă a fost una dintre clădirile şi instituţiile simbol ale Iaşului, Institutul de Arheologie, situat în centru, se degradează pe zi ce trece şi a ajuns o ruină. Cu toate că Iaşul este considerat capitala culturală a României, marile monumente şi clădiri simbol riscă să devină o banală amintire. Astfel, imobilul Institutului de Arheologie, situat chiar în centrul oraşului, pe strada Lascar Catargi, arată ca după un bombardament sau ca un imobil părăsit. Deşi are aproximativ un secol de când a fost construită, clădirea unde marii cercetători şi istorici ai ţării, precum Vasile Pârvan, Orest Tafrali, Ion Nestor, Vladimir Dumitrescu sau Mircea Petrescu-Dîmbovița, au activat, se degradează şi riscă să se dărâme.

Pereţii cojiţi, acoperişul căzut, o întreagă structură şubrezită, geamurile crăpate, lemnul putrezit şi buruienile se observă cu ochiul liber. Și aceasta se întâmplă în ciuda faptului că, zilnic, zeci de cercetători și profesori, studenţi şi doctoranzi au lucrat sau studiat acolo. Așadar, o clădire și un teren de milioane de euro din Iași sunt miza unei afaceri imobiliare spectaculoase, existând și un proiect de reabilitare, consolidare și de demolare parțială a acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *