Prima pagină » Local » CJ Iași vrea să scoată 76.500 euro dintr-o ruină! Va concesiona ”Casa Călăului” din Manta Roșie

CJ Iași vrea să scoată 76.500 euro dintr-o ruină! Va concesiona ”Casa Călăului” din Manta Roșie

25 mart. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Consiliul Județean Iași vrea să concesioneze din nou Casa ”Călăului” din Manta Roșie. Clădirea-monument istoric- a ajuns o ruină, însă Consiliul nu a renunțat la ideea concesionării. Instituția vrea să obțină câte 8.500 de euro pe an, pe o perioadă de 49 de ani

Consiliul Județean (CJ) Iași încearcă din nou să concesioneze una dintre clădirile monument istoric pe care le are în administrare. Plenul CJ va analiza concesionarea clădirii conacului ”Moruzzi” din zona Manta Roșie, imobil cunoscut drept ”Casa Călăului”. Nu este pentru prima oară când forul județean a încercat să concesioneze ruina din Municipiul Iași, clădire pe care o are în administrare din 2013.

CJ Iași vrea s ă concesioneze ”Casa Călăului” din municipiu

Recent, CJ Iași a făcut o evaluare a imobilului și terenului din zona Manta Roșie. Valoarea de inventar a ajuns la aproape 420 de mii de euro a clădirii și a terenului.

”Prin hotărârea Consiliului Județean lași nr.319/20.10.2021, s-a aprobat demararea procedurii de concesionare prin licitație publică a imobilului situat în Municpiul laşi, șoseaua Manta Roşie, nr. 17, compus din teren în suprafaţă de 23.842 mp şi construcții în suprafață totală de 931 mp. Din raportul de evaluare, înregistrat la Consiliul Judeţean laşi, rezultă că valoarea imobilului ce urmează a fi concesionat este de 2.075.458 lei, echivalentul la 419.367 euro”, se arată în proiectul de hotărâre al CJ Iași.

Termen de 5 ani pentru reabilitarea monumentului istoric

Cel care va concesiona imobilul va avea termen 5 ani de la încheierea contractului pentru a reabilita imobilul și aducerea acestuia la starea inițială. De asemenea, clădirea C2 ar urma să fie reabilitată și introdusă în exploatare. În plus, CJ a cerut ca viitorul concesionar să nu facă vreun proiect imobiliar în zonă. Din această cauză a și fost repins inițial proiectul în plenul CJ Iași.

”Prin concesionarea imobilului situat în strada Manta Roşie, nr.17, se urmărește recuperarea monumentului istoric, aducerea la starea iniţială a acestuia, în vederea protejării patrimoniului istoric şi cultural al județului lași, punerea în valoare a monumentului, amenajarea imobilului cu funcţiuni nerezidenţiale. Se urmărește și reabilitarea construcţiei C2, amenajarea acesteia pentru activităţi nerezidențiale, construirea terenului cu funcțiuni mixte, fiind interzise locuinţe individuale sau colective, atragerea de venituri suplimentare la bugetul județului laşi, concretizat în redevență anuală”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Redevență de 9.000 de euro pe an

Concesionarul va prelua clădire ași terenul pe o perioadă de 49 ani, contra a 9.000 de euro anual. Imobilul, vechi de două secole, se află într-o stare avansată de degradare.

”Din punct de vedere al mediului, concesionarul va avea obligația prin contractul de concesiune să respecte legislația în vigoare pe probleme de Mediu. Contractul de concesiune transferă responsabilitatea viitorului concesionar cu privire la respectarea clauzelor de protecție a mediului și va obține toate aprobările şi avizele/acordurile/autorizaţiile necesare cerute de legislaţia de Mediu pentru utilizarea bunului concesionat. Respectând prevederile legale estimăm că durata până la care se poate încheia contractul de concesiune este de 2 luni de la aprobarea hotărârii de Consiliu Județean”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024