Prima pagină » Local » CJ Iași se luptă pentru IRBC! S-a trimis o adresă la Ministerul Sănătății pentru modificarea criteriilor de selecție

CJ Iași se luptă pentru IRBC! S-a trimis o adresă la Ministerul Sănătății pentru modificarea criteriilor de selecție

26 iul. 2022, 02:00, 2 ,
Andreea Andrei, în Local

Consiliul Județean Iași a trimis o adresă la Ministerul Sănătății pentru modificarea criteriilor de selecție, privind proiectele finanțate prin PNRR. Administrația județeană consideră unele criterii ca fiind nedrepte față de un proiect care ar aduce beneficii pe termen lung.

În urma publicării criteriilor de selecție a proiectelor concurente pentru finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Consiliul Județean a trimis o adresă la Ministerul Sănătății pentru modificarea criteriilor de selecție considerate nedrepte. Vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Dangă, a precizat că mai multe criterii sunt în defavoarea Institutului Regional de Boli Cardiovasculare (IRBC).

S-a trimis o adresă la Ministerul Sănătății pentru modificarea criteriilor de selecție pentru PNRR

Marius Dangă a criticat dur unele criterii de selecție pentru finanțarea proiectelor prin PNRR. Acesta consideră că nu există proiecte de interes național, dar, dacă ar exista, Institutul de Boli Cardiovasculare ar putea fi considerat un astfel de proiect.

„Noi propunem să se utilizeze criterii care există deja în legislație și să nu inventăm altele care ar lăsa loc la subiectivism. Noi opinăm că, dacă ar rămâne ce s-a propus la Ministerul Sănătății, proiectul nostru ar fi de interes național, atâta timp cât noi propunem acolo existența unor secții în premieră, la nivel național. Sunt tipuri de intervenții care vor putea fi făcute acolo, care astăzi nu pot fi făcute în țară. Avem criteriul 2, privind ierarhizarea în funcție de patologii, și, de exemplu, se dau 10 puncte pentru Cardiologie, Oncologie, Boli Infecțioase și Psihiatrie și 0 puncte pentru alte patologii. Practic, așa cum e așezat, criteriul eșuează în a face o ierarhizare”, a declarat Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași.

Dangă a atins mai multe puncte forte ale proiectului în care, culmea, în condițiile prezentate de Minister, ar putea exista aspecte ce i-ar scădea valoarea în ierarhia pentru fondurile PNRR.

„Ministerul a propus un factor de corecție care scade puncte, respectiv criteriul spital regional-județ, minus 15 puncte. Adică, indiferent de cât ai muncit și ai adăugat, se scad 15 puncte, dar, în același timp, spitalele regionale, cele 3 care se construiesc astăzi, sunt spitale de urgență, sunt într-o complementaritate cu celelalte tipuri de spitale. Practic, nu văd de ce am penaliza acele județe care au un proiect de spital regional. Noi am propus eliminarea acestui punct din criteriu”, completează Marius Dangă.

Criteriile create de minister, demontate de Consiliul Județean Iași

Echipa Consiliului Județean Iași a punctat obiectiv fiecare criteriu nefavorabil pentru proiectul Institutului Regional de Boli Cardiovasculare și a explicat de ce acestea sunt deficitare.

„Pe criteriul de investiții, dacă e să se facă un punctaj în funcție de valoarea financiară a proiectului, măcar să se vorbească despre bugetul solicitat din PNRR și, de asemenea, să se puncteze suplimentar acele proiecte care au un nivel crescut al procentului de reducere a nivelului de energie. Pentru că, atunci când faci investiții în a face clădirea eficientă energetic, înseamnă creșteri de buget. Noi avem acolo câteva sute de foraje de pompă de căldură, o grămadă de alte măsuri care fac această clădire eficientă pe termen lung, dar, evident, crește investiția de bază, de la început, și asta ar trebui să conteze”, a precizat Marius Dangă.

Consiliul Județean Iași a trimis o adresă la Ministerul Sănătății pentru modificarea criteriilor de selecție a proiectelor concurente pentru PNRR. Administrația județeană consideră mare parte din criterii ca fiind deficitare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *