Termenul Civilizatia elenistica (provenit de la Ἕλλην „Héllēn”, numele etnic al grecilor in limba proprie) ii apartine istoricului german Johann Gustav Droysen si se refera la raspandirea culturii grecesti in randurile populatiilor ne-grece cucerite de Alexandru cel Mare. Dupa Droysen, civilizatia elenistica a reprezentat o fuziune intre cultura greaca si acea a Orientului mijociu. Principalele centre culturale s-au extins din Grecia continentala la Pergam, Rodos, Antiohia si Alexandria.
Istoricii moderni considera ca perioada elenistica incepe cu moartea lui Alexandru cel Mare din 323 i.Hr.. Armatele lui Alexandru au cucerit Mediterana rasariteana, Egiptul, Mesopotamia si Podisul iranian, Asia Centrala si unele regiuni din India. Dupa moartea sa, a avut loc o lupta pentru succesiune, cunoscuta ca razboiul diadohilor (in greaca „succesori”). Conflictul a luat sfarsit in 281 i.Hr., cu infiintarea a patru state principale.
Vezi si Venus din Milo, faimoasa sculptura din Grecia antica
Dinastia ptolemeica in Egipt cu capitala la Alexandria;
Dinastia seleucida in Siria si Mesopotamia cu capitala la Antiohia;
Dinastia antigonida in Macedonia si Grecia centrala;
Dinastia attalida in Anatolia cu capitala la Pergamon.
Vezi si Teatrul in Grecia antica
Succesorii lui Alexandru au stapanit teritoriile de la vest de Tigru o buna perioada de timp, si au detinut controlul asupra Mediteranei rasaritene pana la preluarea controlului regiunii de catre Republica Romana. Cea mai mare parte a orientului a fost in cele din urma ocupata de Parthia, insa cultura elenistica a rezistat in locuri departate, cum ar fi Regatul greco-bactrian din Bactria sau Regatul indo-grec din nordul Indiei sau Bosforul cimerian. Cultura elenista a ramas dominanta in partea rasariteana a Imperiului Roman pana la crestinarea acestuia si perioada de tranzitie catre Imperiul Bizantin.
Sfarsitul perioadei elenistice este considerat anul 31 i.Hr., cand regatul Egiptului ptolemeic a fost infrant de romani prin Batalia de la Actium. Ca urmare, ultimul monarh al Egiptului, Cleopatra, s-a sinucis, iar regatul ei a fost anexat de catre Octavian.