Prima pagină » National » Ciuperci uriaşe de 3 kg în curtea unui gorjean: „Ne e frică să mâncăm aşa ceva”

Ciuperci uriaşe de 3 kg în curtea unui gorjean: „Ne e frică să mâncăm aşa ceva”

06 sept. 2022, 15:50, 1 ,
în National

Ciuperci uriaşe albe, dense şi de mărimea unor bostani. După ultima ploaie din Gorj, în gospodăria unui bărbat au apărut ciuperci cum nu s-au mai văzut până acum.

Aşadar, expresia „a creşte ca ciupercile după ploaie” nu pare să descrie suficient de mult ceea ce s-a întâmplat într-o gospodărie din Gorj.

Unui gorjean i-au crescut în curte ciuperci uriașe de 3 kg

După ultima ploaie, grădina bărbatului s-a umplut de nişte ciuperci uriaşe albe, cât mingile de fotbal. Fiind cântărite, oamenii au descoperit că acestea nu sunt numai mari, ci şi grele, cântărind între 1 şi 3 kilograme.

Oamenii spun că nu au mai văzut aşa ceva până acum şi prin urmare le e frică să le mănânce.

Chiar şi după o vară secetoasă, pădurile din Gorj au început să se umple de hribi și de ghebe. Cu toate acestea, cele mai multe ciuperci din depozitele din județ vor ajunge însă în farfuriile nemţilor şi italienilor, având în vedere că un kilogram de mânătărci se vinde cu circa doi euro.

Oamenii din zonă povestesc că sunt atât de mulți hribi în păduri, încât ajung în centrul de colectare câteva tone în fiecare zi.

Hectare de pădure din Apuseni devastate de gândaci

Într-o altă ordine de idei, amintim faptul că mii de hectare de pădure de molid din Parcul Natural Apuseni au fost afectate de gândacii numiți ipide. Situaţia este una extrem de gravă, spun specialiștii, aceștia precizând că aceste insecte pot distruge arborii într-o singură zi.

Ipidele au lăsat ruginie pădurea de molid din Parcul Natural Apuseni, pe suprafeţe extrem de extinse, insectele atacând sub scoarța molidului, distrugându-l în întregime. Din păcate însă, specialiştii susţin că nu există metode de combatere eficiente şi speră ca fenomenul să se oprească pe cale naturală.

„Din punct de vedere tehnic, soluţia este amplasarea unor curse feromonale care ajută la prognoză şi amplasarea arborilor cursă, astea sunt metodele ecologice, iar una dintre metodele practicate în trecut, a fost extragerea”, a spus Mădălin Mihăieș, şef de pază la Parcul Natural Apuseni.

Localnicii dau însă vina pe autorități, acuzându-le de neglijentă, pentru că nu au curățat pădurea la timp, lăsând astfel mai mulți arbori să se usuce și să dezvolte aceste insecte.

„Riscul ca tot parcul să rămână fără pădure nu există, pentru că despre ceea ce vorbim noi, sunt fenomene naturale, ele există pe Pământ dintotdeauna, însă astfel de fenomene meteorologice anormale, sunt din păcate, specifice ultimelor decenii”, a declarat Alin Moș, director Administrația Parcului Natural Apuseni.

De altfel, nu este deloc străin faptul că România este cunoscută la nivel mondial pentru frumuseţile naturale de care dispune. An de an, mulţi turişti aleg să-şi petreacă vacanţele pe plaiurile mioritice de la noi. Jurnaliştii de la CNN au făcut o listă cu cele mai frumoase 20 de locuri din Europa, printre care se numără și un loc de vis din ţara noastră, și anume Munţii Apuseni.

Acum însă, o surpriză vine din Gorj, unde, după atâtea ploi, în curtea unui bărbat au apărut ciuperci uriaşe albe de 3 kg.

Comentarii
  • se numeste „besina porcului” .. daca nu crede poate sa sparga una si se convinge :)) .. auzi la ei .. nemaivazute .. cresc mai prin toate satele pe izlazuri …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`