Prima pagină » Sanatate » Ciuperca unghiei: poze, factori de risc și tratament 

Ciuperca unghiei: poze, factori de risc și tratament 

25 aug. 2022, 16:30,
în Sanatate

Ciuperca unghiei poate fi recunoscută în poze după petele de culoare albă sau galbenă. Acestea apar la începutul procesului de deteriorare a unghiei. Pentru a preveni afecțiunea trebuie să acordați o atenție la igienă și la ce fel de încălțăminte purtați. De asemenea, trebuie să aveți grijă că boala se poate extinde și la celelalte unghii deoarece este transmisibilă.

Tratarea acesteia poate dura mai mult timp, iar în anumite cazuri poate reapărea. Simptomele micozei pot fi ameliorate și acasă, dar este recomandat să mergeți la medicul specialist.

Ciuperca unghiei: poze, simptome și factori de risc

Ciuperca unghiei este o afecțiune dermatologică inestetică, infecțioasă și neplăcută. Persoanele ce se confruntă cu ea pot avea o stare continuă de disconfort și jenă atunci când trebuie să își expună manichiura. Mai mult de atât, aceasta este destul de ușor de contact și este denumită în termeni medicali micoză sau onicomicoză. Pe lângă faptul că are un aspect neplăcut, afecțiunea poate fi dureroasă. Cele mai frecvente unghii afectate sunt cele de la picioare. Factorii de risc ce favorizează dezvoltarea bolii sunt vârsta, igiena deficitară sau predispoziția genetică. Dacă stați frecvent într-un mediu umed fără papuci, cum ar fi sălile de sport, piscinele sau sălile de duș sunteți mai predispuși la infecție. De asemenea, transpirația intensă favorizată de încălțămintea strâmtă sau de materialele impermeabile este un alt factor de risc ce favorizează micoza. 

Inițial, afecțiunea poate fi depistată după o pată discretă albă sau galbenă ce apare pe vârful unghiei. Pe măsură ce procesul evoluează, aceasta se va decolora, se va îngroșa și va deveni friabilă. Totodată, dacă una dintre ele este infectată, boala se va extinde și la celelalte. Dacă una dintre unghii sau mai multe au un miros specific, capătă o formă distorsionată, devin casante și se exfoliază este posibil să vă confruntați cu o ciupercă. 

Cum să scăpați de micoza unghiei

Tratarea micozei poate fi destul de dificilă și în unele cazuri poate reapărea după un timp. Tratamentul depinde și de severitatea afecțiuni. În cele mai multe cazuri se pot administra local loțiuni, unguente, creme sau gel. Medicul specialist vă poate recomanda pastile antifungice, o intervenție chirurgicală sau se poate apela la terapia fotodinamică sau laser. În etapele incipiente ale bolii, o puteți trata și acasă, dar nu se recomandă.

Printre remediile naturale pe care le puteți încerca se numără oțetul, alcoolul iodat, bicarbonatul de sodiu sau uleiul de arbore de ceai. Acestea se pot aplica zilnic pe zona afectată după igienizarea unghiilor, cu ajutorul unui tampon de vată pentru un minut. Pentru ca micoza să nu se mai poată dezvolta puteți aplica oțet de mere deoarece este acid. Lichidul poate fi combinat cu apa de gură deoarece are ingrediente ce au proprietăți antifungice. Un alt produs ce poate ameliora simptomele este oxidul de zinc. Soluția tratează infecțiile fungice și poate îmbunătăți aspectul piciorului. 

În poze, ciuperca unghiei poate fi recunoscută după exfolierea și aspectul casant a patului unghial. Cele mai eficiente moduri de a scăpa de ea sunt cremele sau loțiunile aplicate local. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`