Prima pagină » Sanatate » Ciupercă în gât. Cauze, simptome, tratament, poze

Ciupercă în gât. Cauze, simptome, tratament, poze

09 mai 2022, 15:42,
în Sanatate

Ciuperca în gât reprezintă o afecțiune inflamatorie, care poartă denumirea de faringomicoză. Ca urmare a colonizării membranei mucoase de către organismele micotice, aceasta este afectată și se manifestă sub formă pseudomembranoasă, eritematoasă, erozivă-ulcerativă și hiperplazică. Iată care sunt simptomele pe care le poți avea dacă te confrunți cu ciupercă în gât și câteva poze care să îți confirme diagnosticul.

Ciuperca în gât este o afecțiune destul de des întâlnită, în ultimii ani crescând numărul pacienților cu leziuni micotice în această zonă. Aceasta afectează atât adulții, cât și copiii, boala fiind adesea asociată cu gingivita, glossita, stomatita și cheilita la vârsta adultă.

Spre deosebire de alte procese inflamatorii din faringe, leziunile fungice sunt destul de dificile, deoarece cresc probabilitatea de a dezvolta sepsis fungic sau micoza organelor interne. Vinovate pentru ciuperca în gât pot fi ciupercile din genul Candida (în 93% dintre cazuri), dar și organismele de mucegai micotic (doar în 5% din cazuri).

Ciupercă în gât: Simptome și poze

Pacienții, care se confruntă cu ciupercă în gât, prezintă senzație de uscare (în gât și pe esofag), arsură sau zgârieturi în zona afectată. De asemenea, pot avea dureri, care variază de la ușoare la severe și care se intensifică în timpul meselor. Durerea poate fi agravată de alimentele sărate, condimentate, piperate sau murate. În același timp, se poate ajunge la dezvoltarea limfadenitei cervicale, adică la o creștere a numărului de ganglioni limfatici, durerea manifestându-se și la nivelul acestora.

De regulă, prezența unei ciuperci în gât poate deteriora și colțurile gurii. Astfel, își pot face apariția glossita și cheilita candidală. Colțurile gurii se pot crăpa și pot prezenta zone albicioase, care provoacă durere.

imagine cu o ciupercă în gât

Pacienții, care se confruntă cu ciupercă în gât, prezintă senzație de uscare (în gât și pe esofag), arsură sau zgârieturi în zona afectată.

Se poate întâmpla să apară și febra, durerile de cap și o stare generală de rău. Membrana mucoasă a gâtului se umflă, la fel și amigdalele. În plus, pe arcade și pe spatele faringelui poate apărea o placă albicioasă.

De cele mai multe ori, ciuperca se răspândește pe limbă și pe suprafața interioară a obrajilor, având o culoare albă și o textură asemănătoare brânzei de vaci.

Din păcate, ciuperca în gât poate recidiva. Unii pacienți se confruntă cu această afecțiune și de zece ori pe an. De aceea, se recomandă respectarea întocmai a tratamentului, pentru a evita reapariția ciupercii.

Factorii care favorizează apariția acestei ciupercii sunt: infecțiile virale frecvente, tuberculoza, orice afecțiune endocrină, inclusiv diabetul zaharat, hipotiroidismul și obezitatea, bolile sistemice ale sângelui, prezența formațiunilor maligne în organism, aportul de medicamente antibacteriene pentru o lungă perioadă de timp, leziunile traumatice ale mucoasei faringiene, tratamentul cu medicamente glucocorticosteroizi, chimioterapia, bolile sistemului digestiv.

ciupercă pe limbă și pe gât

De cele mai multe ori, ciuperca se răspândește pe limbă și pe suprafața interioară a obrajilor, având o culoare albă și o textură asemănătoare brânzei de vaci.

Tratament pentru ciuperca în gât

Tratamentul ciupercilor gâtului vizează folosirea medicamentelor antimicotice orale, dar și a celor sistemice. Ar trebui anulate toate antibioticele administrate anterior

Mai mult decât atât, este obligatorie restabilirea tulburărilor microbiocenozei intestinale. Acest lucru se realizează prin intermediul nutriției dietetice, grație aportului de medicamente antibacteriene și agenților care au bacterii vii (Bifidumbacterină, Lactobacterină etc.)

Tratamentul micozei simple constă în utilizarea antimicoticelor orale, însă dacă acestea se dovedesc a fi ineficiente, pacientul este sfătuit să-și administreze medicamente orale.

În cazul în care pacienților li se prescrie Viferon pentru o perioadă de 30 de zile, se trece la corectarea stării interferonului.

imagine cu o ciupercă în gât

Tratamentul ciupercilor gâtului vizează folosirea medicamentelor antimicotice orale, dar și a celor sistemice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`