Oficialii guvernamentali din Grecia au anunțat luni că peste 16.500 de capre și oi au fost testate pentru o infecție virală numită „ciuma caprei” după ce un focar a fost descoperit săptămâna trecută în centrul țării, relatează Reuters.
Autoritățile sanitare au detectat pentru prima oară pe 11 iulie un focar de pesta micilor rumegătoare (PRR), cunoscută și ca „ciuma caprei”. Deși denumirea populară sugerează altceva, această boală poate afecta și oi, cămile și rumegătoare sălbatice de talie mică. Boala este cauzată de un virus denumit Morbillivirus caprinae.
„Ciuma caprei”, în Grecia
Până în prezent, au fost confirmate 9 cazuri și alte 2.500 de animale au fost sacrificate, toate fermele afectate fiind situate în regiunile Larissa și Trikala.
Pavlos Marinakis, purtător de cuvânt al guvernului de la Atena, a declarat luni că un total de 16.500 de animale au fost testate pentru boală.
Un alt oficial grec a menționat că autoritățile sanitare încă investighează sursa focarului din țară.
Autoritățile au anunțat, de asemenea, că peste 100 de medici veterinari din sectorul public și din armată vor ajuta la eforturile de testare. Grecia estimează că va testa alte 120.000 de animale până vineri.
„Vor fi efectuate și mai multe teste, dacă va fi necesar. O investigație epidemiologică este în desfășurare pentru a determina cum a început focarul”, a precizat oficialul grec.
Simptomele bolii includ febră, respirație dificilă, leziuni și diaree, dar nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană.
Autoritățile locale au pus caprele și oile în carantină și au interzis sacrificarea animalelor în regiunea mai largă a Tesaliei până pe 26 iulie.