Prima pagină » Culinar » Ciulama de ghebe: Rețeta senzațională a bunicii!

Ciulama de ghebe: Rețeta senzațională a bunicii!

05 nov. 2021, 13:48, 1 ,
în Culinar

Cine nu a mâncat măcar o dată ciulama de ghebe nu știe ce bunătate de mâncare a ratat. Când bunica mergea în pădure la cules de ciuperci, în ototdeauna avea grijă să ne cheme la ea să mâncăm o ciulama de ghebe de ne lingeam pe degete la final de bună ce era.

Rețeta de ciulama de ghebe, așa cum doar bunica știa să o facă este una extrem de simplă, nu necesită mult timp și poate fi făcută de orice gospodină acasă, fără a fi necesare cunoștințe vaste în domeniul gastronomiei.

tigaie cu ciulama de ghebe

Ciulama de ghebe: Ingredientele unei mâncări extraordinare

Pentru a face ciulamaua de ghebe bunica nu avea nevoie de prea mult și nici nu trebuia să facă eforturi foarte mari, maim ult timp luându-i culesul decât pregătirea acestei mâncări.

Întotodeauna, buncia ne servea ciulamaua de ghebe cu mămăliguță caldă, fie că ne-o pregătea pentru prânz sau pentru cină.

Marele avantaj al acestei rețete este acela că are doar ingrediente proaspete care dau la final un gust dumnezeiesc.

Ingredientele pe care le folosea bunica penbtru a face ciulamaua de ghebe sunt 500 g ghebe, 1 ceapă, 200ml lapte, 3 linguri de smântână, 1 lingură de făină, 2 linguri de unt, 2 căței de usturoi, mărar și sare.

farfurie cu ciulama de ghebe

Pentru ca mânacrea să aibă un gust deosebit, bunica folosea unt pentru a face sosul.

Când făcea ciulamaua de ghebe, mai întâi bunica punea într-o cratiță încinsă 50 g de unt și îl lăsa la topit, la foc mediu. În timp ce untul se topea, bunica toca ceapa și o punea la călit în untul topit. Ceapa o lăsa la călit aproximativ cinci minute, până când se înmuia și devenea sticloasă ca aspect.

În momentul în care ceapa era călită și arăta perfect pentru bunica, ea adăuga ghebele. Bunica obișnuia să toace ghebele înainte de a le pune la făcut. Le lăsa la călit câteva minute, apoi adăuga o cană cu apă și lăsa ciulamaua de ciuperci la fiert, la foc mediu, pentru 20 de minute.

farfurie cu ciulama de ghebe si mamaliga

Cum se îngraoșă ciulamaua de ghebe

Când ghebele erau fierte suficient, îngroșa ciulamaua de ciuperci cu o lingurp de făină. Bunica nu punea făina direct în ciulama, ci o dizolva în prealabil în câteva linguri din zeamă lăsată de ciuperci în timpul călirii, înainte de a o pune în ciulama. Pentru a nu se forma cocoloașe, bunica amesteca bine făina.

În momentul în care adăuga smântâna, mai lăsa ciulamaua de ghebe să fiarbă la foc mediu încă zece minute.

Când considera că mâncarea este gata, buncia lua cratița de pe foc și punea în ciulamaua cu ghebe o legătură de pătrunjel tocată mărunt si o condimenta cu sare și piper după gust.

farfurie cu ciulama de ghebe

În cazul în care i se părea ciulamaua de ghebe este prea subțire, bunica mai îngroșa adăugând niște făină dizolvată în apă caldă, pentru a nu opri mâncarea din fierbere. În cazul în care i se părea prea groasă, bunica mai adăuga smântână.

Dacă vă place această rețetă de ciulama cu ghebe, trebuie neapărat să încercați și ciulamaua de ciuperci, după o rețetă excaordinară a mamei, ciulamaua de ciuperci cu smântătă, cum doar bunica știa să facă sau ciulamaua de pui, după o rețetă veche a bunicii.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`