Primăvara, în pieţele de la noi din ţară se găsesc ghivece cu ciuboţica cucului din belşug. Sunt frumoase, atrăgătoare coloristic şi, în plus, ieftine. Un ghiveci costă, în general, numai 5-6 lei. Mai mult, sunt ideale de oferit drept cadou mamei sau celei mai bune prietene. Având un coloristic variat, atrage privirea oricui. De aceea, ne-am gândit că, astăzi, să-ţi prezentăm un ghid complet de cultivare pentru ciuboţica cucului.
Bucură-ţi privirea cu cele mai drăguţe floricele! Sunt inedite per asamblu, iar dacă îţi pui imaginaţia la muncă, poţi crea nişte borduri drăguţe. Spre exemplu, în loc să te limitezi în a planta flori doar de o anumită culoare, alternează-le. Pune albe, roşii şi violet laolaltă. Vor arăta spectaculos. În galeria foto de mai sus ai câteva fotografii, din care te poţi inspira. În plus, această plantă este benefică pentru sănătatea noastră.
Cum se cultivă ciuboţica cucului
Planta numită ciuboţica cucului este din ce în ce mai apreciată de persoanele care locuiesc la curte, în mod special. Bineînţeles, o poţi cultiva şi în ghiveci, pe un pervaz cu multă lumină. De ce ai alege-o? Iată 3 motive:
- nu este pretenţioasă;
- e uşor de îngrijit;
- se găseşte într-o varietate mare de combinaţii de culori.
Ştiinţifice i se spune Primula acaulis şi se găseşte atât în zonele montane, cât şi în cele cu climă temperată, din America de Nord şi Asia. E plăcută şi pentru că nu creşte foarte înaltă, având cel mult un 25 de cm. De aceea, e perfectă pentru borduri. Frunzele ei sunt ovale, acoperite cu nişte perişori fini. Unele, în schimb, au frunze cu margini dantelate, precum frunzele de mușcată.
Înfloreşte din luna martie şi până în luna mai. Interesant este că nu are nevoie de protecție specială pe parcursul sezonului rece. Dimpotrivă, frunzele uscate, care cad toamna, o acoperă şi îi oferă şi căldura, şi fertilizarea necesare.
Solul necesar pentru ciuboţica cucului
Iată ce caracteristici trebuie să aibă solul propice dezvoltării florii:
- sol fertil, afânat şi cu drenaj bun;
- solul trbuie amestecat cu turbă;
- evita solul nisipos sau argilos.
Cum se face aerisirea
Iată regulile:
- aeririsirea e necesară în fiecare an, pentru ca planta să se dezvolte cât mai bine şi să înflorească şi mai mult;
- ventilaţia trebuie să fie foarte bună;
- nu ţine plantă în ghiveci, în interior. Are nevoie de aer cât mai mult. În caz contrar, poate să fie atacată de păianjenul roşu;
- pentru că aerul din interir poate avea umiditate mare, ideal este ca ciuboţica cucului să fie plantata în grădină;
- răreşte planta anual.
Alte reguli pentru ciuboţica cucului:
- unele primule nu trebuie expise direct luminii solare. Alege pentru ele zone mai umbroase;
- altele adoră să vadă razele solare;
- iubesc apa, dar asigură-te că solul are drenaj bun. Băltirea apei în sol poate să ducă la apariţia mucegaiului;
- dacă ţii planta în ghiveci, fă-i o gaură mai mare, pentru ca apa să se poată scurge;
- fertilizarea plantei se face doar în perioada de înflorire. Există nişte batoane cu eliberare lentă pentru plantele decorative;
- în afara perioadei de înflorire nu se recomanda fertilizarea solului.
Unde se găseşte ciuboţica cucului
Cel mai la îndemână loc este, evident, piaţa de flori. Dacă nu acolo, piaţa agro-alimentară este locul unde, cu siguranţă, îţi vei răsfăţa ochii cu cele mai frumoase flori de ciuboţica cucului. Trebuie menţionat şi faptul că această plantă se răspândită prin fâneţe şi păşuni, atât în zonele de deal, cât şi în zonele de munte.
Multe persoane o plantează pentru decor. Altele o preferă întrucât are multe beneficii pentru sănătate. Spre exemplu, poate să calmeze, să sedeze și chiar să cicatrizeze răni superficiale. Ca administrare, fie se face infuzie, fie decoct sau sirop.
Iată, așadar, că acest ghid complet de cultivare pentru ciuboțica cucului nu este chiar așa de stufos. Ține cont de el și, cu siguranță, te vei bucura de flori minunate an de an.
Iată și alte informații despre primula: