De cele mai multe ori, citirea contorului electric se realizează de către angajații companiilor furnizoare de energie electrică. Însă, este important de știut că poți face și tu acest lucru, pentru a te asigura că factura ta va fi corect calculată.
Un lucru de care trebuie să ții cont este că, pe piață, există mai multe tipuri de contoare. Bineînțeles că toate fac același lucru, adică măsoară consumul de energie electrică în KW/oră, dar există câteva diferențe de care trebuie să ții cont. În cazul în care ai un contor magnetic, probabil ai observat că are un singur index și înregistrează un singur tip de energie electrică, pe un anumit tronson orar. În schimb, dacă locuința ta este prevăzută cu un contor cu două cadrane, acesta are două discuri, iar lucrurile stau diferit în această situație, potrivit cumsa.ro.
Cum se realizează corect citirea contorului electric?
Sunt trei tipuri de contoare, și anume: contoare cu inducție, contoare electronice și contoare de tip Smart Meter.
Cele mai simplu de citit sunt contoarele cu inducție sau magnetice. Acestea prezintă un afișaj mecanic, iar înaintea ultimei sau ultimelor cifre (după caz) există o virgulă. Față de cele care sunt despărțite de virgulă și nu se citesc, ultima sau ultimele cifre sunt evidențiate diferit. În situația în care nu există nu există o virgulă, iar aceste cifre nu sunt evidențiate diferit, atunci este necesar ca și ele să fie citite.
Dacă deții un contor electric, trebuie să știi că acesta permite afișarea mai multor tipuri de energie. De asemenea, un astfel de contor poate fi programat să înregistreze consumul în funcție de anumite tronsoane orare. Astfel, dacă nu ai un tarif diferențiat, indexul va fi citit de la codul 1.8.0, iar dacă ai un tarif diferențiat, indexul va fi citit de la codul 1.8.1, pe cel de 1.8.2 și pe cel de la codul 1.8.3.
Cel de-al treilea tip de contor, și anume Smart Meter, este considerat a fi cel mai performant. Acesta permite afișarea mai multor tipuri de energie, dar și programarea înregistrării de energie electrică pe anumite tronsoane orare. Totodată, prin intermediul acestui tip de contor poți transmite indexul, poți schimba tariful, poți face diferite conectări sau deconectări și poți schimba sau chiar transfera contractul. Citirea contorului de tip Smart Meter este asemănătoare celei de la contorul electronic și este realizată în funcție de tarif. Astfel că, dacă nu ai un tarif diferențiat pe tronsoane orare, indexul va fi citit de la codul 1.8.0. Însă, dacă tariful este unul diferențiat, vei fi nevoit să citești mai multe indexuri, și anume: cel aferent codului 1.8.1, pe cel care corespunde codului 1.8.2 și, respectiv, pe cel care corespunde codului 1.8.3.
La ce trebuie să fii atent atunci când citești contorul electric?
Oricare ar fi furnizorul de electricitate, acesta va citi contorul de două ori pe an, pentru regularizare. Însă, pentru a avea grijă de factura ta, transmite lunar indexul de consum. În acest fel, nu vei avea parte de surprize.
Important de precizat este că, în funcție de fiecare furnizor, există un algoritm diferit de transmitere a indexului. În plus, și intervalul din lună în care poți transmite indexul diferă. Aceste informații se regăsesc pe pagina web a fiecărei companii furnizoare.
Pentru a transmite indexul online, este necesar să îți creezi un cont pe pagina furnizorului sau în aplicația aferentă. În plus, indexul poate fi transmis și telefonic.
Acum că știi cum se transmite corect indexul, asigură-te că faci acest lucru lună de lună, pentru ca factura ta să fie în conformitate cu ceea ce ai consumat.