Majoritatea persoanelor credincioase își doresc o duminică binecuvântată. Pentru a obține acest lucru, este important să cunoaștem istoria acestei zile și ce reguli trebuie să respectăm. Duminica nu este ca oricare altă zi, pentru cei religioși. Aceasta chiar a devenit un simbol al odihnei, iar acest lucru este urmat cu dârjenie de majoritatea poporului român.
De ce nu trebuie să muncim duminica
Duminica reprezintă ziua săptămânii pe care o închinăm lui Dumnezeu și prin care îi arătăm recunoștință pentru tot ceea ce a făcut pentru omenire. Tocmai din ceastă cauză, ziua aceasta trebuie petrecută diferit față de restul zilelor săptămânii. Așa cum este menționat și în Noul Testament, duminica reprezintă „ziua Domnului”.
Cu toții știm că Dumnezeu a creat lumea în decursul unei săptămâni, însă, așa cum spune Biblia, în cea de-a șaptea zi, Domnul s-a odihnit. Așadar, poporul are aceeași obligație și prin acest lucru aduc un omagiu plin de respect față de Dumnezeu. În Biblie este explicat și faptul că El a sfințit și a binecuvântat a șaptea zi din săptămână.
„Şi a binecuvântat Dumnezeu ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că într-însa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut şi le-a pus în rânduială”, Facerea 2.
De asemenea, pentru creștinii ortodocși, duminica reprezintă și ziua de sărbătoare a sacrificiului Mântuitorului Iisus Hristos prin care ne-a izbăvit pe noi toți de păcate.
Ce reguli respectăm duminica
Chiar dacă nu este o zi de post trecută în calendar, în ziua de duminica este indicat să ținem un post pe plan sufletesc. Există câteva reguli respectate de creștini în această zi, de foarte multă vreme. Una dintre ele este să nu păcătuim, să nu vorbim urât și să nu ne lăsăm ispitiți de tot felul de activități necuviincioase. Așadar, este indicat să fim calmi duminica, să nu căutăm motive de ceartă și să fim iertători atunci când ele ne apar în cale și sunt inevitabile.
Desigur, majoritatea oamenilor îl sărbătoresc pe Dumnezeu în această zi chiar la biserică, la Sfânta Liturghie. Împărtășania este una dintre cele mai sfinte și indicate modalități de a-i arăta Domnului recunoștința pe care o avem față de El.
În această zi minunată, trebuie să avem sufletul deschis către rugăciune. Este indicat să ne rugăm la Dumnezeu și să îi mulțumim pentru toate faptele sale. De asemenea, trebuie să ne gândim cu umilință la moartea Mântuitorului și la motivele acestei întâmplări. Unii oameni au obiceiul de a citi din Sfânta Scriptură.
Citate pentru o duminică binecuvântată
Desigur, pe lângă obiceiurile de pe planul religios, există și cele pentru relaxare. A devenit aproape o tradiție să trimitem mesaje prietenilor sau familiei în fiecare dimineață, mai ales duminica (fiind zi de odihnă).
„Duminica… Ziua în care plănuiesc mult, dar nu fac nimic” – Lovely Goyal
Chiar asta este indicat! Înafară de disponibilitatea pentru rugăciune, nu ar trebui să ne preocupe nimic altceva. Această zi este dedicată odihnei trupului, dar și a minții și sufletului. Astfel, acest citat descrie perfect a șaptea zi din săptămână.
„Duminica îndepărtează rugina adunată toată săptămâna” – Joseph Addison
Într-adevăr, în ultima zi a săptămânii avem șansa de a ne aduna gândurile haotice și de a le ordona. Duminica avem parte de timpul necesar pentru relaxare și odihnă, iar atunci când atât corpul nostru, cât și mintea, sunt pline de liniște, vom putea să scăpăm de grijile zilelor trecute și să ne pregătim de cele care urmează.
Pentru o duminică binecuvântată, persoanele religioase au propriile obiceiuri. De regulă, această zi este una de odihnă în care îl cinstim pe Dumnezeu.