Prima pagină » Sanatate » Ciroza hepatică se vindecă? Cea mai frecventă intrebare

Ciroza hepatică se vindecă? Cea mai frecventă intrebare

07 feb. 2022, 11:59,
în Sanatate

Multă lume este interesată dacă ciroza hepatică se vindecă sau nu, însă răspunsul este unul negativ. Chiar dacă diagnosticul este unul crunt, medicina modernă poate oferi câteva ameliorări.

Ciroza hepatică este o boală frecventă, atât în Europa, cât și în America. Mortalitatea în rândul ei este ridicată, întrucât face parte din categoria bolilor silențioase, iar atunci când simptomele apar, gradul de dezvoltare al bolii este unul înaintat.

Ceea ce împiedică o creștere a numărului de vieți salvate de către cirozele hepatice avansate este dat de faptul că nu există suficienți donatori pentru cât de mulți oameni în stare gravă există. Sistemul medical prevede faptul că cei ce au dobândit ciroza hepatică din cauza abuzului de băuturi alcoolice, nu pot fi eligibili pentru a se înscrie în listele pentru un transplant de ficat.

ficat inflamat in corpul unei femei

În cadrul femeilor se înregistrează o pierdere a ciclurilor

Ce înseamnă această afecțiune

Afecțiunea se prezintă ca fiind rezultatul a mai multor reparații pe care ficatul și le-a făcut de unul singur. Atunci când în organism intră o serie de substanțe ce au un caracter agresiv împotriva celulelor ficatului, acesta va suferi leziuni.

Astfel de substanțe pot fi medicamentele, alcoolul, hepatite virale, depuneri excesive de grăsimi, hemocromatoză, acumulări de cupru sau chiar în cadrul unor maladii autoimune, numărul lor fiind chiar mai mare, reprezintă un motiv bun pentru care se recomandă un consult la primele dubii apărute.

ficat cirozat si ficat sanatos

Cirozarea ficatului este un proces degenerativ

Cum se simte ciroza hepatică

Datorită faptului că este o boală tăcută, simptomele apar greu, iar acestea sunt date în general de un sentiment de oboseală și sângerări frecvente. Organismul își pierde unul dintre organele vitale, iar funcțiile sale se află într-un declin.

Nu mai poate avea loc sintetizarea de substanțe așa că lipsa poftei de mâncare survine. Pot apărea frecvente simptome de greață, iar în timp se observă o pierdere a greutății. Cel mai reprezentant semn al cirozei este dat de îngălbenirea părții albe a ochilor, numit și icter.

grafica ficat cirozat

Cicatrizarea ficatului este un proces ireversibil

În rândul femeilor se observă o pierdere a ciclurilor menstruale, ce nu trebuie confundată cu instaurarea menopauzei. Iar în cazul bărbaților, apare ginecomastia, adesea însoțită de atrofierea testiculară.

Dacă ciroza hepatică nu se vindecă, ce pot face?

Datorită faptului că ficatul este rănit și acesta produce țesut conjunctiv de tip cicatricial pentru a putea fi capabil de a-și continua funcția în continuare, este impropriu de spus că ciroza hepatică se vindecă sau s-ar putea vindeca. Daunele pe care ficatul le primește în contactul cu aceste substanțe agresive sunt ireversibile.

Medicina modernă nu poate stimula ficatul în a distruge țesutul cicatricial și de a forma țesut funcțional. Motivul principal este datorat faptului că ficatul nu dispune de o asemenea funcție, chiar dacă știm că se poate face un transplant cu jumătate de ficat, pentru că dispune capacități mari de regenerare.

medic ce spune nu ciroza hepatica se vindeca

Transplantul nu este posibil pentru cei ce au hepatită alcoolică

Cea mai optimă soluție pentru ciroze este dată de obținerea unui ficat nou. Ce să preia funcțiile corpului și viața ar fi cât mai aproape de normal. Însă este necesar ca ficatul donatorului să fie compatibil cu organismul primitorului. Cel mai optim ficat pentru transplant este cel din cadrul familiei.

Iar în cadrul unui ficat ce încă mai este funcțional, ciroza hepatică se vindecă prin sensul de a opri / încetini procesul degenerativ dacă sursa cauzatoare este înlăturată. Astfel, afecțiunea însăși e lăsată căci nimic nu poate ajuta, iar tratarea oferită de medici se axează pe simptomele prezentate și interzicerea de substanțe ce pot dăuna și mai mult ficatului.


Calmează tusea rapid: Leacuri din bătrâni pentru ameliorarea simptomului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *