Din păcate, simptomatologia hepatitelor este vagă, necaracteristică și eforturi trebuie făcute pentru screening populațional. La IGH Iași se internează anual peste 4.000 de pacienți cu acest diagnostic: ciroză hepatică-asociată cu complicații severe
Ciroza hepatică reprezintă stadiul final și de cele mai multe ori ireversibil al oricărei afecțiuni cronice hepatice, caracterizat prin înlocuirea țesutului hepatic normal de fibroză și formarea de noduli regenerativi. Este o boală pe cât de frecventă, pe atât de severă. În acest moment, milioane și milioane de persoane din întreaga lume suferă de ciroză hepatică și sunt amenințați de o înaltă rată de mortalitate. La nivel global, ciroza hepatică ocupă locul 11 între cele mai frecvente cauze de deces și, din păcate, rata de mortalitate prin ciroză în România este cea mai mare din Europa.
Principala cauză – consumul excesiv de alcool
Cauzele cirozei sunt multiple, cea mai frecventă atât la noi, cât și în lume fiind consumul excesiv și îndelungat de alcool, indiferent de tip (țuică, vin, bere). De menționat este faptul că mulți dintre pacienții pe care-i consult se înșală susținând că ei nu consumă „tărie” și nu cred că vinul din ograda lor le-ar putea face rău! Vinul este alcool, indiferent că este produs în gospodărie sau cumpărat de pe raftul magazinului! Eu le spun că este alcool și nu apă! După alcool, pe locul următor se situează virusurile hepatitelor C, B și D. Și aici trebuie să menționez că în ultimii 5 ani s-au obținut progrese uriașe în tratamentul acestora cu rate de vindecare virusologică de peste 95% în cazul hepatitei C și supresie virală susținută în hepatita B. Condiția este ca pacienții să fie diagnosticați și tratați în faze precirotice.
Ficatul gras non-alcoolic, cea mai importantă cauză în următoarele decade
Din păcate, simptomatologia hepatitelor este vagă, necaracteristică și eforturi trebuie făcute pentru screening populațional. Aș menționa că atât în screening, cât și în tratament, colectivul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie (IGH) de la Spitalul de Urgență „Sf. Spiridon” este implicat activ de ani de zile. O altă cauză care trebuie menționată deoarece se preconizează că va fi cea mai importantă în următoarele decade este ficatul gras non-alcoolic, relaționat de obezitate și diabet zaharat tip II. Și aici ar trebui menționat că există metode de prevenție legate în special de obezitate.
Nu este de mirare că în IGH se internează anual peste 4.000 de pacienți cu acest diagnostic-ciroză hepatică-asociată cu complicații severe cum ar fi: hemoragia digestivă superioară prin ruperea varicelor esofagiene, ascită, encefalopatia hepatică, infecții diverse, cancer hepatic, care pot duce, în ciuda tuturor eforturilor medicale, la pierderea pacientului. Spitalul „Sf. Spiridon” face eforturi uriașe pentru a asigura îngrijirea acestor pacienți. Mai mult, acest spital este singurul centru în afară de București care poate asigura singurul tratament curativ pentru ciroza hepatică, anume transplantul hepatic. Desigur, numărul acestei proceduri este sub nivelul cererilor din cauza numărului relativ mic de donatori.
Tratarea hepatitelor virale va micșora riscul de infecție
Aș vrea să menționez că, deși cuvântul ciroză este corelat de populație, uneori chiar de medici, de un sfârșit apropiat, boala perfect compensată, diagnosticată și tratată corect poate avea supraviețuiri îndelungate. Astăzi, dispunem de metode facile, non-invazive de diagnostic al fibrozei avansate (cirozei hepatice) cum este prin Fibroscan. În Iași a fost primul Fibroscan din Europa de Est și entuziasmul depistării și tratării unui tip de hepatită. Fie nu s-a identificat și întrerupt consumul de alcool nociv, nu s-a reușit stabilirea unui regim de viață și alimentație corect, fie, cel mai frecvent, nu s-a depistat în timp o hepatită virală B sau C pentru care există resurse terapeutice ușor de administrat și gratuite pentru pacient. România face eforturi bugetare imense pentru stăvilirea epidemiei de ciroză hepatică.
Anul acesta s-au pus la dispoziție fonduri pentru tratamentul a aproape 18.000 pacienți cu hepatită virală C aflați în toate stadiile de fibroză. Tot personalul IGH stă la dispoziția cetățenilor Moldovei pentru a testa hepatitele virale și a le trata. Nu trebuie uitat că tratarea hepatitelor virale va micșora riscul de infecție a altor persoane. Este o metodă care contribuie la microeliminarea hepatitelor virale, obiectiv stabilit de Organizația Mondială a Sănătății și asumat și de către noi!
Acad. prof. dr. Carol STANCIU, fondatorul Institutului de Gastroenterologie și Hepatolorie Iași