Prima pagină » Sanatate » Ciroza hepatică alcoolică, boala care ucide mii de români. Care este durata de viață în cazul acestei afecțiuni

Ciroza hepatică alcoolică, boala care ucide mii de români. Care este durata de viață în cazul acestei afecțiuni

28 feb. 2022, 13:52,
în Sanatate

Ciroza hepatică alcoolică și durata de viață după primirea unui astfel de diagnostic sunt intens discutate de medici. Iată care este, de fapt, realitatea.

Ciroza hepatică alcoolică este cea mai severă complicație a bolii ficatului alcoolic. Aceasta este caracterizată de înlocuirea celulelor hepatice normale cu celule fibrozate nefuncționale. Afecțiunea se instalează silențios, de cele mai multe ori fără simptomatologia cunoscută și, la un moment dat, pacientul se trezește privat de numeroase plăceri, în cel mai fericit caz.

Multe persoane se pot confrunta cu ciroză hepatică avansată, fără să realizeze acest lucru. Acestea acuză stare de sfârșeală permanentă, oboseală accentuată, edeme (acumularea de lichid la nivelul ţesutului subcutanat de la picioare), creşterea de volum a abdomenului prin lichid de ascită sau icter (îngălbenirea tegumentelor și mucoaselor). Frecvent, pacienții se hotărăsc să meargă la medic atunci când au deja encefalopatie hepatică, caracterizată prin stare de irascibilitate, tremor, somnolenţă diurnă, un ritm al vorbirii şi al proceselor psihice mult încetinit, comă sau chiar hemoragie digestivă.

„Ciroza hepatică este o afecţiune gravă, o evoluţie finală a unor afecţiuni hepatice preexistente – hepatite de diverse cauze, steatoze hepatice, agresiuni hepatice medicamentoase sau alte afecţiuni hepatice mai rar întâlnite, cum sunt cele congenitale, tezaurismoza, adică depunerea în ficat a unor substanţe care nu ar trebui să existe în mod normal în ficat, dar apar din cauza unor deficienţe genetice, dar acestea sunt cauze foarte rare.

Prin ce se caracterizează un ficat cirotic? Printr-o regenerare nodulară a ficatului, celulele hepatice sunt prinse în cuiburi de celule înconjurate de ţesut fibros. Aceste celule grupate în aceşti noduli hepatici de regenerare au o funcţionalitate deficitară tocmai din cauza faptului că circulaţia intrahepatică este compromisă de procesul de fibroză hepatică”, a explicat medicul Elena Brânză pentru stiri.botosani.ro.

o animație a unui ficat care suferă

Ciroza hepatică alcoolică este cea mai severă complicație a bolii ficatului alcoolic.

Ciroza hepatică alcoolică: Durata de viață

În cazul cirozei hepatice alcoolice, durata de viață nu poate fi preconizată. În orice moment poate apărea o complicație severă, care să ducă la deces. Însă, dacă sunt respecatate regimul igieno-dietetic, regimul de odihnă, regimul alimentar și este redus efortul fizic la minimim posibil, speranța de viață crește, iar pacientul poate să ducă o viață normală.

„Un prognostic foarte strict în privinţa speranţei de viaţă nu poate da nimeni, pentru că oricând poate apărea o complicaţie severă care să-i precipite decesul.

Una dintre cele mai de temut complicaţii care pot să apară este hemoragia digestivă superioară, prin ruptura de varice de esofag, care uneori poate fi fatală, dar şi insuficienţa hepatică severă, cu encefalopatie şi comă hepatică, infecţii bacteriene spontale ale lichidului de ascită care apare la aceşti pacienţi, infecţii de orice fel, tromboze ale venei porte sau ale venei splenice, apariţia hepatocarcinomului- aceasta fiind des întâlnită la pacienţii cu ciroze de cauze virale şi mai ales la cei cu virus C, sindromul hepato-renal, atunci când pacientul face insuficienţă renală, – toate acestea duc la evoluţii nefavorabile care pot precipita decesul.

De aceea un pacient cirotic este un pacient extrem de vulnerabil, foarte fragil, cu o evoluţie fluctuantă”, a mai adăugat medicul, potrivit aceleași surse.

un ficat cu ciroză hepatică

În cazul cirozei hepatice alcoolice, durata de viață nu poate fi preconizată.

Cauzele cirozei hepatice alcoolice

Nu doar consumul de alcool poate duce la ciroză, ci și hepatitele virale cronice B, C şi D.

„Ciroza alcooolică este practic a doua cauză de ciroză hepatică după ciroza post- virală. Alcoolul este cel mai agresiv toxic asupra ficatului pentru că, prin consum sistematic, susţinut, nici nu este nevoie de doze excesiv de mari de alcool ca să faci ciroză hepatică, dar consumul a 200 de mililitri de alcool tare, sau a unui litru de vin sau a doi litri de bere pe zi, un timp de minimum 5 ani, poate să ducă la ciroză hepatică, fără să fii, ca să mă exprim mai puţin academic, beţiv, să stai în şanţ. Dar consumul zilnic, sistematic, determină afectarea severă a ficatului”, declară medicul specialist pentru stiri.botosani.ro.

un bărbat cu burtă

Nu doar consumul de alcool poate duce la ciroză, ci și hepatitele virale cronice B, C şi D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *