Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Circumferinta taliei prezice riscul de dementa

Circumferinta taliei prezice riscul de dementa

08 nov. 2019, 16:01,
BZI.ro, în Sanatate

Circumferinta taliei ar putea influenta riscul de dementa? La aceasta intrebare au incercat sa raspunda cercetatorii coreeni, iar rezultatele s-ar putea sa te ingrijoreze. Descopera ce legatura exista intre marimea taliei si deteriorarea functiei cognitive, in randurile de mai jos.

Un studiu de cohorta la scara larga de acest gen a analizat legatura dintre circumferinta taliei si riscul de dementa. Cercetarea a inclus o populatie de adulti asiatici mai in varsta. Este primul studiu care incearca sa foloseasca acest indicator pentru a stabili riscul deteriorarii functiei cognitive.

Cercetatorii tind sa foloseasca indicele de masa corporala (IMC) pentru a determina daca greutatea unei persoane este prea mare, prea mica sau „normala”. Desi utilizat pe scara larga, IMC nu este un indicator perfect. Unul dintre defecte este ca nu discerne intre grasime (tesutul adipos) si muschi (tesutul slab). Din acest motiv, unii oameni de stiinta au sugerat ca raportul talie-inaltime sau circumferinta taliei pot fi indicatori mai exacti ai greutatii sanatoase a unei persoane.

Cu toate acestea, cand este vorba de varsta inaintata, exista vreo legatura intre circumferinta taliei si sanatatea cognitiva? Un studiu din 2019, de exemplu, a gasit o legatura intre excesul de grasime din talie si atrofia cerebrala sau micsorarea creierului. Un alt studiu amplu, de data aceasta din 2018, a gasit corelatii intre grasimea din abdomen si functia cognitiva mai slaba.

Circumferinta taliei si riscul de dementa

Cu toate acestea, unele dintre aceste studii au analizat IMC sau raportul intre talie si sold. Altii au descoperit ca un IMC mai mare creste riscul de dementa, in timp ce alte studii au descoperit contrariul. Unde se afla adevarul? Exista o legatura intre grasime si sanatatea creierului la varsta inaintata? Daca da, care este cea mai buna masurare a greutatii care indica riscul afectiunilor neurologice, cum ar fi dementa?

O noua cercetare condusa de Hye Jin Yoo, profesor asociat la Spitalul Guro din Coreea, Universitatea din Seul, si-a propus sa investigheze subiectul. Rezultatele studiului au aparut recent in revista Obesity. Yoo si colegii lor au examinat 872.082 de participanti, in varsta de 65 de ani si peste, care au participat la un screening national in 2009.

Studiul a urmarit participantii din 2009 pana in 2015 sau pana la dezvoltarea dementei. In timpul studiului, participantii au raspuns la intrebari despre nivelul de activitate fizica, consumul de alcool si tutun. Cercetatorii au luat in considerare si veniturile participantilor, istoricul diabetului, hipertensiunii arteriale si bolilor cardiovasculare. Au considerat, de asemenea, IMC si circumferinta taliei.

Cei slabi sunt feriti de dementa?

Studiul a relevat ca participantii a caror circumferinta a taliei era egala sau mai mare de 90 de centimetri (cm) pentru barbati si 85 cm pentru femei aveau un risc semnificativ mai mare de a dezvolta dementa. Aceasta asociere a ramas valabila atunci cand cercetatorii au luat in calcul si alti factori. Ei au facut ajustarile in functie de varsta, IMC, tensiunea arteriala, nivelul colesterolului, sanatatea ficatului si alti factori de viata.

Studiul a descoperit, de asemenea, un risc usor crescut de dementa pentru participantii subponderali. Riscul a rezultat numai dupa ce cercetatorii au luat in considerare si alte comorbiditati si factori de stil de viata.

„Pentru toti medicii care se ocupa de medicina geriatrica, obezitate si dementa, acest studiu subliniaza ca circumferinta taliei ar trebui sa fie luata in considerare in evaluarea riscului de dementa legat de obezitate la varstnici”, sustine Hye Jin Yoo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *