Prima pagină » National » Circulară a BEC şi AEP referitoare la suspendarea procesului electoral. O procedură excepţională, neprevăzută de legislaţie
Circulară a BEC şi AEP referitoare la suspendarea procesului electoral. O procedură excepţională, neprevăzută de legislaţie

Circulară a BEC şi AEP referitoare la suspendarea procesului electoral. O procedură excepţională, neprevăzută de legislaţie

11 iun. 2024, 21:20,
BZI.ro, în National

Preşedintele Biroului Electoral Central, Vasile Bîcu, şi preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, au transmis, marţi, o circulară cu privire la suspendarea procesului electoral, precizând că este o procedură excepţională, neprevăzută de legislaţie. Potrivit celor doi, la reluarea operaţiunilor, procesul trebuie derulat neâtrerupt până la finalizare.

Preşedintele Biroului Electoral Central, Vasile Bîcu, şi preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, au transmis, marţi, o circulară către Birourile Electorale de Circumscripţie Judeţeană şi Biroul Electoral de Circumscripţie Nr. 42 – Municipiul Bucureşti referitoare la suspendarea procesului electoral.

„Precizăm că suspendarea activităţii de predare a materialelor rezultate în urma procesului electoral şi a activităţii de centralizare a rezultatelor constituie o procedură excepţională, neprevăzută de legislaţia electorală. Astfel, dacă aceste activităţi au fost deja suspendate la nivelul unor circumscripţii în cursul zilei de 10.06.2024, vă rugăm ca, la reluarea operaţiunilor, activitatea să o desfăşuraţi neîntrerupt până la încheierea procedurilor de centralizare a rezultatelor”, le-au transmis preşedintele Biroului Electoral Central, Vasile Bîcu, şi preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, preşedinţilor Birourilor Electorale de Circumscripţie Judeţeană şi Biroului Electoral de Circumscripţie Nr. 42 – Municipiul Bucureşti.

Luni seară, procesul electoral a fost suspendat în 22 de judeţe, din cauza oboselii, a volumului mare de voturi care rămăseseră de preluat şi din cauza caniculei.

Se discută despre reluarea votului în localitatea cu cea mai incendiară luptă electorală

În urma scrutinului pentru alegerea primarului, primii doi candidați au fost declarați câștigători pe rând, la doar un vot distanță. Aproape o zi întreagă a fost pierdută pentru renumărarea celor aproximativ 700 de voturi.

Ieri după-amiază, balanța s-a înclinat în favoarea liberalului Gheorghe Mechenici, dar la ora 21:00 s-a găsit încă un vot pentru candidatul PSD, readucând egalitatea. Nici marți, la prânz situația nu era clară.

„Nu pleacă nimeni… din dispoziția președintelui BECL (Biroul Local de Circumscripție Locală) și a locțiitorului BECL, împreună cu majoritatea membrilor circumscripției Costinești, pentru interesul superior al cetățenilor și pentru transparență, se va relua numărarea voturilor de la secții“, a transmis, la ora 11:20, reprezentantul Biroului Electoral Județean Constanța, Vlad Jipa.

Situații și mai incredibile aveau să apară ulterior, doi cetățeni ucraineni au votat, fără a avea acest drept

„Domnul locțiitor al BECL Costinești a constatat faptul că doi cetățeni ucraineni au votat fără a avea dreptul. Dumnealui a pus în discuție reluarea votării“, potrivit reprezentantului BEJ, Vlad Jipa.

După renumărarea voturilor în urma contestațiilor depuse de partidele care au dat primii doi clasați, locțiitorul Biroului Electoral nr. 29 Costinești, s-a constatat că sunt trei buletine de vot fără ștampilă de control, dintre care două în favoarea unui candidat și unul în favoarea altui candidat: „ În urma renumărării, s-a constatat că sunt 3 buletine de vot fără ștampilă de control, dintre care 2 în favoarea unui candidat și al 3-lea în favoarea altui candidat. În ceea ce-i privește pe cei 2 cetățeni ucraineni care au votat, cei din BECL Costinești au stabilit că nu au competența să dispună reluarea votării“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *