Prima pagină » Stiri si curiozitati » Circuitul apei în natură. Explicații pe înțelesul tuturor

Circuitul apei în natură. Explicații pe înțelesul tuturor

22 feb. 2022, 11:37,
în Stiri si curiozitati

Pe planeta noastră au loc o mulțime de fenomene, printre care câteva formează circuitul apei în natură, proces ce este foarte important.

În cursul istoriei oamenii mereu s-au întrebat unde se duce apa când fierbe sau de unde vine apa din cer atunci când plouă. Aceste mistere ale apei în natură au dat mult de cap gânditorilor antici, însă acum au fost rezolvate de către oamenii de știință.  

După cum se poate observa, în cadrul naturii au loc schimbări zilnic și mereu. Poate să fie ceață dimineața, soare la amiază și să plouă seara. Toate aceste lucruri au loc deoarece se respectă întocmai legile fizice și chimice ale materiei.

circuitul apei in natura

În circuitul apei în natură se respectă toate legile fizice și chimice

Apa, precum toate celelalte substanțe chimice, în funcție de condițiile în care se află își poate schimba energie în funcție de factorii exteriori. Cu cât o moleculă de apă are mai multă energie, cu atât aceasta va tinde să se „miște” mai mult.

Astfel, cele mai comune metode de a face schimb de energie sunt schimbul de căldură și mișcarea. Apa dintr-o oală pe aragaz se va evapora mai repede dacă se amestecă în ea. Iar, o bucată de gheață într-un recipient cu apă se va topi mai repede dacă se amestecă.

Circuitul apei în natură – Principale fenomene

Circuitul apei în natură se referă la modul în care o moleculă de apă poate să se transforme în timp dintr-o stare de agregare în alta, totul fiind într-un sens ciclic, un cerc ce merge la nesfârșit. Bineînțeles, o moleculă de apă solidă (gheața) se poate transforma în apă lichidă, iar apoi să revină în stare solidă fără ca să fie necesar transformarea ei în stare gazoasă.

cascada de apa in natura

Apa este într-o continuă mișcare chiar dacă nu o vedem în mișcare mereu

Unele molecule de apă de la suprafața mărilor și a oceanelor pleacă în atmosferă (pentru că au mai multă energie și se mișcă mai mult decât celelalte molecule), cu cât are mai multă energie cu atât va merge mai sus. Acest lucru se întâmplă des în anotimpul călduros, dar e mereu prezent și poartă fenomenul este de evaporare. La o înălțime suficient de mare molecula noastră se va întâlni cu alte molecule ce au venit cu ea sau erau deja acolo și împreună vor forma norii.

Când se vor aduna suficient de multe molecule, iar anumite condiții fizice sunt îndeplinite, apa din nori se va întoarce pe pământ. Apa se poate întoarce ca ploaie, ninsoare, lapoviță, chiciură sau chiar prelingere de apă din ceață, fenomen numit condensare.

imagine cu circuitul apei in natura

Fenomenele naturale se pot observa oricând dacă suntem atenți

După cum se poate observa circuitul apei în natură se referă la călătoria moleculelor de apă dintr-o parte în alta. Dacă apa ce vine din nori va fi sub formă de apă lichidă, în natură aceasta va intra în pământ cât se poate, iar restul se va deplasa dintr-o parte în alta formând șuvoaie de apă, ca niște mici râuri ce ulterior fie se vor vărsa în alte ape, fie vor umple goluri din pământ și se va evapora în aer cu timpul.

Apa în natură se găsește cum am spus și sub formă solidă de ninsoare sau zăpadă, aceasta poate rămâne așa atât timp cât condițiile naturii permit acest lucru, în zonele reci este mereu zăpadă. Fenomenul prin care în apa solidă devine lichidă se numește topire, dar nu este neapărat ca ordinea să se respecte și chiar din gheață se pot desprinde vapori de apă, iar fenomenul de această dată poartă numele de sublimare.

topirea ghetii fenomen natural

Gheața poate trece direct în vapori prin sublimare

Lumea înconjurătoare este una fascinantă și mereu se pot face observații la ceea ce vedem. Circuitul apei în natură poate fi văzut în perioadele libere atât vara cât și iarna, dar mereu pot lua loc. Ceața și bruma sunt foarte frecvente toamna, iar roua de dimineață se poate vedea ușor în diminețile de vară. Toate fiind doar consecința respectării legilor fizico-chimice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`